Hlavní obsah

Ničivé zemětřesení v Mexiku. Stovky mrtvých, desítky poškozených škol

Podívejte se na záznam živého vysílání a rozhovor s geofyzikem Tomášem Fischerem.

 

Reklama

Kvůli úternímu zemětřesení v Mexiku zemřelo podle oficiálních údajů nejméně 225 lidí. Na mnoha místech záchranáři stále prohledávají trosky budov.

Článek

Úterní otřesy, k nimž došlo v den 32. výročí ničivého zemětřesení s tisícovkami obětí, zanechaly miliony lidí bez proudu a poničily řadu silnic a mostů, informují místní média.

Mexiko ležící v neklidné tektonické oblasti se dosud vzpamatovává z otřesů, které předminulý týden zasáhly především jižní státy Oaxaca, Chiapas a Tabasco. Zemětřesení o síle 8,2 stupně tehdy zabilo téměř stovku lidí.

Zemětřesení v Mexiku jsme sledovali online:

18:47 - Zavalené oběti komunikují přes mobil

Příbuzní dvou dívek uvězněných v troskách tvrdí, že od nich údajně dostali zprávy z mobilu.

18:32 - Dobrovolníci posílají vodu k místu, kde spadla budova na jihu Mexico City.

18:11 - Studenti architektury půjdou pomáhat postižené oblasti

Na 400 architektů a inženýrů instruuje Mexická národní autonomní univerzita, aby mohli pomáhat odhadovat škody způsobené zemětřesením.

17:56 - Běžte do dočasného přístřeší, vzkazuje kancelář prezidenta

„Pokud žijete v Morelosu a váš domov byl poškozen, běžte do nejbližšího dočasného přístřeší,“ sdělila kancelář prezidenta Enrique Peñi Nieta. Jejich seznam dříve sdílel guvernér Morelosu Graco Ramirez.

17:36 - Pence vyjádřil soustrast obětem na setkání OSN

Na setkání OSN vyjádřil americký viceprezident Mike Pence soustrast obětem mexického zemětřesení a hurikánu Maria, který zasáhl Portoriko.

„Naše srdce a modlitby jsou s lidmi z Portorika a Mexika,” řekl Pence.

17:23 - Nemocnice v Morelosu přijala na 200 lidí

Celkem 196 lidí bylo v souvislosti se zemětřesením hospitalizováno v nemocnici v Morelosu. O čísle informoval guvernér mexického státu Graco Ramírez.

17:06 - Počet mrtvých: 225

Šéf mexického úřadu civilní obrany Luis Felipe de la Puente uvedl, že evidují 225 mrtvých.

16:45 - Dav společně odstraňuje trosky budovy

Média sdílela video, na kterém se skupina lidí snaží odstranit trosky budovy. V té jsou ještě podle všeho uvězněni tři lidé.

16:12 - Žena se vyhnula padající tabuli skla

Doslova vteřiny dělily ženu od smrti. Záběry průmyslové kamery z nákupního centra Angelópolis ukazují, jak se starší žena vyhnula padající tabuli skla.

15:35 - Kamera zachytila pád budovy

Na Twitteru se objevilo video, kde je vidět padající budova.

15:15 - Ověřujte informace, vyzývá ministerstvo vnitra

Mexické ministerstvo vnitra žádá lidi, aby nešířili nepravdivé informace v souvislosti se zemětřesením.

Ministr vnitra Miguel Angel Osorio Chong podle serveru BBC dříve popřel zvěsti, které se šířily pomocí služby WhatsApp. Podle nich bylo předpovězeno zemětřesení v jiných částech země.

„V případě nepředvídatelných okolností analyzujte a ověřujte informace,“ objevilo se na Twitteru ministerstva.

14:20 - Hold dobrovolníkům a záchranářům

Dopravní podnik metropole Mexico City vzdal poctu všem, kteří přiložili ruku k dílu, a tweetoval fotku unaveného záchranáře. Zároveň vyzval občany, aby využívali městskou hromadnou dopravu místo aut a uvolnili tak silnice pro hasiče a sanitky.

12:02 - 70 procent dodávek elektřiny obnoveno

Tvrdí to mexická federální komise pro dodávku elektřiny. Podle ní znovu elektřinu odebírá až 3,4 milionu domácností a podniků.

11:44 - Co zatím víme o zemětřesení:

  • Mrtvých je nejméně 217, z toho 86 v metropoli, 71 v Morelosu a 43 v Pueble, kde bylo epicentrum zemětřesení.
  • Zhroutily se desítky budov, z toho 40 v hlavním městě Mexiku.
  • Záchranné složky a dobrovolníci celou noc vyprošťovali z trosek přeživší.
  • Vládní úředníci hlásí smrt nejméně 21 žáků druhého stupně základní školy a střední školy.
  • Prezident Enrique Peňa Nieto vyzývá občany ke klidu, aby mohly probíhat záchranné práce.

11:40 - Papež vyjádřil podporu Mexičanům

Papež František ve svém proslovu vyjádřil podporu pro obyvatele oblastí zasažených zemětřesením. Následně požehnal obrazu Panny Marie Guadalupské, který ve Vatikánu přinesl mexický sbor.

10:55 - Potvrzených obětí je 217

Ohledně jejich počtu ale stále trvají pochybnosti. Liší se čísla od mexického ministerstva vnitra a úřadu civilní obrany.

10:30 - Cestovní kanceláře: Z turistů jsou v Mexiku jen jednotlivci.

„Většinou bez asistence našich cestovních kanceláří, popřípadě s německými CK, které mají Mexiko jako celoroční destinaci. Naše cestovní kanceláře začínají sezonu až v polovině listopadu,“ řekl ČTK místopředseda asociace Jan Papež. Ročně odcestuje do Mexika 9000 až 12 000 Čechů. Na konzulární linku se neobrátil ani žádný z Čechů trvale žijících v Mexiku. Žádný z nich by tak neměl být v ohrožení.

10:15 - Dobrovolníci a rodiče prohledávají ruiny zřícených škol

Agentura pro civilní ochranu v zemi vyzvala občany, aby v 8 hodin tamního času přišli pomoct s hledáním dětí.

9:20 - Počet obětí vzrostl na 248

Informoval o tom dnes ráno šéf mexického úřadu civilní obrany Luis Felipe de la Puente. Do poslední bilance je podle agentury AFP zahrnuto i 21 dětí, které zahynuly pod sutinami jedné základní školy v hlavním městě.

9:13 - Mezi oběťmi nejsou Češi

Uvedlo to Ministerstvo zahraničí pro ČTK. Občané České republiky nejsou pravděpodobně ani mezi zraněnými.

9:01 - Zasažených škol je zatím 209, 15 je téměř zničeno

Uvedl pro BBC mexický Sekretariát pro veřejné vzdělávání. „Pomozte nám identifikovat škody na budovách na následujících obrázcích,” zní text tweetu, který v návaznosti na zjištění sekretariát zveřejnil.

8:40 - V hlavním městě Mexika je zatím 117 obětí.

Informoval o tom národní koordinátor pro civilní ochranu Luis Felipe de la Puente. Také ve státě Morelos evidují už 72 mrtvých, dalších 43 v Pueble a tři ve státě Guerrero. Jeden člověk zemřel v Oaxace.

8:06 - Co zatím víme o zemětřesení:

  • Zemětřesení o síle 7,1 stupňů zasáhlo jižní Mexiko v úterý po 13. hodině tamního času.
  • Počet obětí je zatím 224. Pravděpodobně ale bude bilance ještě stoupat.
  • Jedná se o nejsilnější zemětřesení od roku 1985.
  • Záchranné složky a dobrovolníci pracovali celou noc. Z trosek stále zachraňují lidi.
  • Pohřešované děti a dospělé pomáhají hledat vojáci i námořníci.
  • Většina světových osobností a politiků vyjádřila Mexiku soustrast. Zároveň zemi, která se teprve vzpamatovává ze zemětřesení z předminulého týdne, nabídli podporu.
  • Americký geologický ústav odhaduje hospodářský dopad zemětřesení až na 10 miliard dolarů. Zároveň počítá, že mrtvých bude až 1000.

7:59 - Dronové záběry zdevastovaných domů 

Záběry šířící se po sociálních sítích ukazují zkázu v hlavním městě Mexiku. Některé budovy jsou téměř srovnány se zemí.

7:50 - Počet mrtvých vzrostl na 224

Oznámil to server BBC.

7:22 - Mexický prezident požádal veřejnost, aby nevycházela ze svých domů

Enrique Peňa Nieto doufá, že to umožní lepší práci záchranných složek a dobrovolníků. Prezident dále řekl, že bez elektrického proudu je až 60 procent státu Mexiko a 40 procent hlavního města.

7:00 - Mezi mrtvými je zatím i 22 dětí 

Záchranáři vytáhli těla dětí z trosek částečně zřícené školy v jižní části metropole. Dalších 30 dětí a osm dospělých z této soukromé školy se pohřešuje. Podle prezidenta Enriqueho Peňi Nieta, který školu navštívil, jde o žáky druhého stupně základní školy a studenty střední školy.

6:18 - Počet mrtvých vzrostl na 149

Při úterním zemětřesení v Mexiku zahynulo nejméně 149 lidí. Vyplývá to z informací úřadů zasažených států v okolí mexické metropole, v nichž probíhají záchranné práce s cílem vyprostit co nejvíce živých lidí z trosek desítek budov.

5:20 - V metropoli se zřítilo nejméně 44 domů

V troskách pracují týmy záchranářů. Ruiny pomáhají odklízet dobrovolníci, kteří tvoří lidské řetězy. Jsou jich stovky. Poničené jsou i mosty.

4:49 - Mexický prezident svolal krizový štáb

Enrique Peňa Nieto svolal jednání krizového štábu. „O některých domech máme informace, že v nich mohou být lidé. Pracuje se s velkou opatrností,“ popsal záchranné práce ministr vnitra Miguel Ángel Osorio Chong. Podle něj bude potřeba nasadit ještě více záchranářů.

4:01 - Mexické úřady ruší školní výuku. Zavřených škol jsou více než dvě stovky

Evakuováno bylo také množství nemocnic. Zemětřesení přerušilo i dopravní spojení, neboť poničilo množství silnic. Mezinárodní letiště v metropoli do odvolání přerušilo provoz.

3:26 - Desítky lidí pohřešují své příbuzné a známé

Zveřejňují na sociálních sítích prosby o pomoc při hledání. „Je tam moje žena. Nemohl jsem s ní mluvit. Neodpovídá na volání a teď nám řekli, že musíme vypnout mobily kvůli tomu, že tu uniká plyn,“ řekl agentuře Reuters u trosek jednoho z domů třiatřicetiletý Juan García.

1:20 - Aktuální počet obětí je 119

Vyplývá to z informací úřadů zasažených států v okolí mexické metropole, v nichž probíhají záchranné práce s cílem vyprostit co nejvíce živých lidí z trosek budov. Starosta hlavního města Mexika informoval o 30 mrtvých. Ve státě Morelos zemřelo 54 lidí, zatímco sousední Puebla, kde bylo epicentrum otřesů o síle 7,1 stupně, eviduje 26 obětí.

1:13 - Prezident USA vyjádřil podporu přeživším

Donald Trump kondoloval Mexiku prostřednictvím svého twitterového účtu. „Bůh žehnej lidem v Mexiku. Jsme s vámi a budeme tu pro vás,“ zní text příspěvku.

Reklama

Související témata:

Doporučované