Hlavní obsah

V desítkách měst v ČR budou dnes opět sousedské slavnosti

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Praze a třicítce dalších měst Česka se dnes uskuteční další ročník pouliční slavnosti Zažít město jinak, která má podpořit místní aktivní komunity a ukázat lidem hodnotu veřejného prostoru ve městech.

Článek

Letošním tématem akce je „Nadechni se pro město“ a má inspirovat k zastavení, rozhlédnutí se kolem sebe a aktivitě jako například zasadit strom, zkrášlit záhon nebo se vydat na neznámé místo. Sousedské slavnosti tentokrát doprovodí opatření proti šíření koronaviru, pořadatelé nabádají návštěvníky k dodržování rozestupů, užívání dezinfekce rukou a používání roušek nejen ve vnitřních prostorech, ale i venku při bližším kontaktu se sousedy.

„Burza vinylů, soutěž pomazánek, komentovaná procházka po okolí… Nejen do těchto aktivit se zapojí účastníci zářijových slavností. Rekordní počet místních organizátorů se rozhodl po období karantény znovu rozproudit dění ve svém okolí,“ uvedli v tiskové zprávě zástupci koordinátora akce spolku AutoMat.

Sousedskými slavnostmi ožijí vedle pražských ulic a nábřeží také ulice v Hradci Králové, Jablonci nad Nisou, Olomouci, Ostravě, Ústí nad Labem, Prachaticích nebo Velvarech. Na většině míst bude kvůli slavnostem omezený provoz automobilů, objížďky budou vyznačené.

Poprvé se akce Zažít město jinak konala v Praze v roce 2006, kdy se podařilo na jeden den uzavřít pro auta Smetanovo nábřeží. Podrobný program je na webu www.zazitmestojinak.cz.

Reklama

Doporučované