Hlavní obsah

V Dillí dnes kvůli smogu vyjela jen auta se sudou značkou. Znečištění je rekordní

Ulice indické metropole zůstavají zahalené smogem.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Indické hlavní město se dusí. Smog v posledních dnech dosáhl rekordních hodnot, úřady doporučily lidem, aby raději vůbec nevycházeli z domů. Místní letiště musí od včera odklánět lety, smog je tak hustý, že dramaticky snížil viditelnost.

Článek

Úřady v indické metropoli Dillí, která trpí extrémním znečištěním ovzduší, dnes začaly uplatňovat opatření, jež výrazně omezí množství soukromých aut na silnicích. Jeden den smějí do ulic vyjet pouze auta se sudými čísly na poznávacích značkách, druhý den jsou do ulic vpuštěna auta s lichými poznávacími značkami. Hlavní město Indie v současné době halí oblak smogu, který snižuje viditelnost a ohrožuje zdraví jeho obyvatel.

Znečištění ve dvacetimilionovém Dillí způsobují především automobily a průmyslové emise, ale i prach ze stavenišť a dým vznikající při spalování odpadků a zbytků zemědělských plodin na polích. V loňském roce OSN uvedla, že 14 z 15 nejvíce znečištěných měst se nacházelo v Indii.

S cílem snížit exhalace výfukových plynů dnes úřady vpustily do ulic pouze auta se sudými poznávacími značkami. Podle agentury Reuters byly ráno ulice výrazně prázdnější a většina řidičů nařízení uposlechla. Reportér Reuters žádné vozy s lichými poznávacími značkami ve městě nezaregistroval. Podle úřadů, citovaných agenturou AP, by díky nařízení mělo být dnes v ulicích metropole o 1,2 milionu vozidel méně. Opatření má platit do 15. listopadu.

Koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, dnes v několika čtvrtích Dillí přesahovala 500 mikrogramů na metr krychlový. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za bezpečnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 100 mikrogramů na metr krychlový – to se ale týká pouze rozmezí několika hodin. Bezpečná průměrná roční hustota PM 2,5 je deset mikrogramů na metr krychlový.

Kvůli nesnesitelnému smogu se navzdory doporučení zůstat doma vydali do ulic i demonstranti, kteří protestovali za akci správy města, jež by situaci vyřešila.

Omezování dopravy na základě poznávacích značek uplatňuje příležitostně například čínská metropole Peking. Dillí k tomuto opatření přistoupilo dvakrát v roce 2016, bylo ale podle agentury AP přijato rozporuplně, přičemž kritici zpochybňovali jeho úspěšnost. Aktuálně je v Dillí asi sedmkrát horší ovzduší než v Pekingu. Meteorologové v příštích dnech neočekávají výraznější zlepšení.

Reklama

Související témata:

Doporučované