Hlavní obsah

„V divadle jsem měla největší role a nejmenší plat," vzpomíná na hereckou minulost Magda Vášáryová

Rozhovor vznikal v aule pražské vysoké školy CEVRO, kde Magda Vášáryová pravidelně přednáší mimo jiné o střední Evropě (video: Tomáš Dusil, Lukáš Roganský).

 

Reklama

Postřižiny, Marketa Lazarová, Radúz a Mahulena a další filmy, které se často vracejí na televizní obrazovky, neustále udržují Magdě Vášáryové velkou popularitu u diváků. V druhé části rozhovoru pro Seznam mluví i o herectví, které po roce 1989 vyměnila za diplomacii a politiku.

Článek

„Svá rozhodnutí dělám na základě určité úvahy a potom už se nikdy nevracím zpět," odpověděla Magda Vášáryová na otázku, jestli během uplynulých sedmadvaceti let nikdy nezalitovala svého odchodu z divadla a od filmu.

Zároveň ale v rozhovoru zavzpomínala na léta ve Slovenském národním divadle a na setkání s řadou výjimečných režisérů. „Já jsem s nimi nikdy nemluvila o tom, jak a co mám hrát. To tak nějak vyplynulo. Ale vždy jsme mluvili o věcech veřejných, nejen o politice, ale i o literatuře, co třeba číst, oni mi dávali různé tehdy zakázané knihy," vypráví Vášáryová. Dodala také, že kvůli tomu, že neměla hereckou školu - původně studovala sociologii a matematiku - měla v divadle nejmenší plat, i když hrávala ty největší role.

V této části rozhovoru, jehož záznam najdete nahoře v tomto textu, Magda Vášáryová vzpomíná i na nabídku od tehdy nového československého prezidenta Václava Havla, aby se stala velvyslankyní v Rakousku, proč a kdy přesně dala v divadle výpověď a o čem se baví doma nejen s manželem Milanem Lasicou, ale i se sestrou Emílií Vášáryovou.

První část rozhovoru o vztazích Čechů a Slováků, prezidentovi Miloši Zemanovi a názorech na Andreje Babiše si můžete pustit zde:

Reklama

Související témata:
Emília Vašáryová

Doporučované