Hlavní obsah

V době nových rekordů bitcoinu chce S&P vytvořit kryptoměnový index

Foto: Pexels.com

Pro sestavování kryptoměnových indexů bude firma využívat data společnosti Lukka. Ilustrační fotografie.

Reklama

550 nejobchodovanějších kryptoměn v jednom indexu. Americká společnost S&P Dow Jones Indices začne sledovat vývoj digitálních měn. Indexy mají zjednodušit investice.

Článek

Společnost S&P Dow Jones Indices začne v příštím roce sestavovat indexy pro kryptoměny. Stala se tak dalším finančním podnikem, který vstupuje do oblasti digitálních měn, informovala ve čtvrtek agentura Reuters. Společnost S&P Dow Jones Indices je známá zejména díky svým americkým akciovým indexům S&P 500 a Dow Jones.

Pro sestavování kryptoměnových indexů bude firma využívat data společnosti Lukka, jež pokrývají více než 550 nejobchodovanějších kryptoměn. Firmy S&P Dow Jones Indices a Lukka doufají, že nové indexy zjednoduší investice do kryptoměn a pomohou snížit rizika na kolísavém a spekulativním trhu s těmito měnami.

„Protože se digitální aktiva jako kryptoměny stávají rychle se rozvíjející třídou aktiv, nastává ten pravý čas pro nezávislé, spolehlivé a uživatelsky přívětivé indexy,“ uvedl Peter Roffman, který má ve společnosti S&P Dow Jones Indices na starosti inovace a strategii.

Firma o plánech na sestavování indexů informuje v době, kdy se hodnota nejznámější kryptoměny bitcoin vyšplhala na nová maxima v blízkosti 20 000 dolarů (asi 435 000 Kč). Ve čtvrtek se cena bitcoinu pohybuje kolem 19 300 dolarů, od začátku roku tak vykazuje nárůst asi o 170 procent.

Kryptoměny existují už více než deset let, výraznější zájem mezi velkými finančními společnostmi však vzbudily až v posledních letech. Některé velké burzy například zahájily obchodování s finančními deriváty založenými na bitcoinech.

Reklama

Související témata:

Doporučované