Hlavní obsah

V domech v Šolínově ulici budou prostory pro seniory i komunitní centrum

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nyní opuštěné trojdomí v ulici Šolínova v Praze 6, kde dříve sídlil Dům pro seniory Elišky Purkyňové, se promění na centrum služeb. V prostorách by se od roku 2024 měly nabízet seniorům pobytové i odlehčovací služby.

Článek

Plánované je například i komunitní centrum a kavárna pro mezigenerační setkávání. Praha nyní na budoucí podobu prostor vyhlásila architektonickou soutěž. „Úkolem architektů bude navrhnout, jakým způsobem bude dům uspořádán, aby všechny funkce, které tu chceme mít, byly dobře propojeny,“ vysvětlila radní hlavního města Milena Johnová (Praha Sobě). Úpravy domů bude hradit magistrát s plánovanou spoluúčastí státu. Odhadovaná cena za proměnu neobývaného domu je 550 milionů korun, doplnila radní.

Pobytové zařízení pro seniory by podle radní mělo mít kapacitu asi 80 lůžek. Zhruba třetinu prostor trojdomí by měly zaujmout odlehčovací služby pro seniory. Ty by měli využívat senioři, kteří chtějí a jsou schopní žít ve svých domovech, ale během dne chtějí v prostorách centra pomoci se zajištěním některých svých potřeb. V budově by mělo být rovněž zázemí terénních sociálních služeb, kdy sociální pracovníci budou klienty navštěvovat v jejich domovech. Místo by mělo také nabídnout prostory pro trávení volného času mládeži nebo rodičům s dětmi. Součástí projektu by měl být rovněž společenský sál, kde by se konaly kulturní a vzdělávací akce, komunitní centrum a kavárna.

Zřizovatelem sociálně-zdravotnického centra u Vítězného náměstí bude městská organizace Domov pro seniory (DPS) Elišky Purkyňové. Ten budovy dříve využíval, v roce 2013 se ale kvůli špatnému stavu domů DPS přestěhoval do Břevnova. Po rekonstrukci domů v Šolínově ulici se podle ředitelky DPS Evy Kalhousové obyvatelé domova v Břevnově do nových prostor stěhovat nebudou. Pobytové služby tak bude seniorům DPS Elišky Purkyňové, jehož zřizovatelem je hlavní město, poskytovat v budovách v ulici Cvičebná na Břevnově, v ulici Thákurova a nově i v Šolínově ulici.

Vyhlášená architektonická soutěž na budoucí podobu domů bude dvoukolová. Vítěz vzejde z pěti účastníků soutěže, kteří postoupí do druhého kola. Vítězný návrh by tak měl být známý na podzim tohoto roku, jak uvedl předseda poroty architektonické soutěže Jiří Plos.

Budovy u Vítězného náměstí byly postaveny v letech 1922 až 1924. Tehdy se využívaly pro ubytování opuštěných lidí a lidí bez rodin. Následně v nich sídlil domov pro seniory. Praha 6 původně zamýšlela trojdomí opravit a provozovat na své náklady, nakonec se na spolupráci domluvila s pražským magistrátem.

Reklama

Související témata:

Doporučované