Hlavní obsah

V domovech seniorů naplno očkují třetí dávkou, nakaženého někde neviděli rok

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V domovech důchodců postupně očkují třetími dávkami. Někde už dosáhli proočkovanosti až 90 procent dvěma dávkami. Přestože ve společnosti epidemie zesiluje, domovy zatím nezasáhla.

Článek

V domovech pro seniory se znovu rozdávají vakcíny proti covidu. Většina domovů, které Seznam Zprávy kontaktovaly, je buď v procesu očkování, nebo již velkou část klientů naočkovala.

Dle informací redakce se v domovech pohybuje celková naočkovanost mezi 70 až 90 procenty druhou dávkou, přičemž na třetí dávku jdou téměř všichni, kdo mohou. „Máme totiž klienty naočkované ještě vakcínou Vaxzevria od firmy AstraZeneca, kteří ale nemohou dostat třetí dávku od Pfizeru,“ upřesnila pro Seznam Zprávy Lucie Jandová, vedoucí zdravotního úseku v domově seniorů v pražských Vysočanech.

Jinak se tady dnes chystají k hromadnému naočkování stovky klientů posilující dávkou. „Pětadevadesát procent všech, kteří se mohou naočkovat, dostane třetí dávku, což je 90 klientů. Pět nebo šest klientů zařízení není naočkováno vůbec,“ líčí Jandová.

Domovy pro seniory chrání vysoká proočkovanost

„Přes 90 procent klientů budeme mít naočkováno i tady, ještě dnes doočkováváme zájemce. Budeme mít naočkovanou většinu klientů i zaměstnanců už třetí dávkou,“ řekl David Malinkovič, ředitel domova pro seniory v Břeclavi.

V domově ve Frýdku-Místku probíhalo nejdříve očkování proti chřipce a kvůli doporučení nemixovat vakcíny se posilující dávka odložila na tento týden. „Ve středu přijede mobilní tým z frýdecko-místecké nemocnice a naočkuje naše klienty. Ze 192 klientů je druhou dávkou naočkováno 170, víc už nemůžeme, protože to lékař nedoporučoval. Máme nějaká terminální stadia onkologických pacientů a podobně,“ popisuje stav ředitel frýdecko-místeckého domova pro seniory Petr Kuchta. Na třetí dávku se tady hlásí 116 lidí.

Podle něj se nechali naočkovat i ti klienti, kteří měli mezi rodinnými příslušníky odpírače očkování. „Naštěstí se postupně nechali přesvědčit a nechali si rodiče naočkovat. Ale ano, měli jsme i takové případy,“ uvádí Kuchta.

V okrese Jindřichův Hradec se nachází celkem čtyři domovy pro seniory, přičemž tempo očkování třetí dávkou je rozdílné. „Někde totiž již uběhlo půl roku od druhé dávky, jinde ne. Proto v jednom domově jsme už posilující dávku naočkovali, ve zbylých třech se to ještě připravuje,“ řekl Jiří Blížil, ředitel Centra sociálních služeb Jindřichův Hradec.

Pozitivního jsme neměli od prosince 2020.
David Malinkovič, ředitel domova pro seniory v Břeclavi

Celková naočkovanost se v Jindřichově Hradci rovněž liší zařízení od zařízení, nicméně Blížil je spokojený. „Celkově máme naočkováno zhruba 80 procent klientů i zaměstnanců, v jednom domově je to o něco méně, ale podle mě je to dobré,“ uvedl ředitel centra.

Poslední covid pozitivní téměř před rokem

Na rozdíl od vakcín virus aktuálně v domovech seniorů nekoluje. „Pozitivního jsme neměli od prosince 2020,“ pochvaluje si ředitel domova v Břeclavi Malinkovič. I přesto ale například ve Frýdku-Místku od pondělí zakázali návštěvy.

„I když nebyl covid, v této době jsme vždy na dva týdny až měsíc zavírali domov, protože je chřipkové období. Nedostali jsme žádné nařízení ani nemáme aktuálně naštěstí žádné nakažené, jen jsme preventivně kvůli zhoršující se situaci v celém městě dočasně zavřeli,“ líčí Kuchta, ředitel frýdecko-místeckého domova. Doufá, že za 14 dní budou moci návštěvy znovu povolit. „Nicméně hygiena nám moc informací nedává. Víme jen, že každý druhý člověk ve Frýdku-Místku je naočkovaný, a to není pozitivní,“ dodává.

Bez nákazy byly v pondělí všechny ostatní domovy důchodců, které Seznam Zprávy kontaktovaly. „Jindřichohradecko je na tom zatím v porovnání s ostatními regiony Jihočeského kraje dobře, proto nezavíráme domovy. Nicméně pokud se epidemická situace bude nadále horšit, budeme muset přistoupit i my k tomuto kroku,“ uvedl Jiří Blížil z Centra sociálních služeb Jindřichův Hradec, pod které spadají všechny domovy pro seniory v okrese.

Reklama

Doporučované