Hlavní obsah

Drážďanští zloději byli nejspíš dva. Škoda je nevyčíslitelná

Bezpečnostní kamery zachytily proces krádeže.Video: Daniela Kučerová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Zloději, kteří se v pondělí brzy ráno vloupali do drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba), byli podle informací z policejní tiskové konference pravděpodobně dva. Dvojice nejdříve zapálila elektrorozvaděč, aby přerušila dodávku proudu do jednoho z nejznámějších německých muzeí, a poté do budovy pronikla přes zamřížované okno. Škoda je nevyčíslitelná.

Článek

Z provozu zloději odstavili i pouliční osvětlení, a odlákali tak pozornost od místa samotné loupeže. Ven se dostali týmž oknem. Deník Bild poznamenal, že i když byla klenotnice bez elektrického připojení, bezpečnostní kamery fungovaly. Podle Bildu je na videu zachyceno vícero nápadně malých lidí. Policie podrobnosti vloupání stále vyšetřuje.

Šperky a drahokamy mají podle informací listu Bild hodnotu kolem jedné miliardy eur (25,5 miliardy korun). Ředitelka Státních uměleckých sbírek Drážďany Marion Ackermannová ale na tiskové konferenci uvedla, že hodnota ukradených cenností je nevyčíslitelná. „Nejde o cenu materiálu, ale o úplnost sbírky.“

Zástupkyně generální konzulky v Drážďanech Lenka Konšelová pro Seznam Zprávy uvedla, že podle Společného centra česko-německé spolupráce v Petrovicích „v tuto chvíli na česko-saské hranici nejsou kvůli krádeži v klenotnici zesíleny policejní kontroly“.

Saská policie vloupání na tiskové konferenci označila za největší loupež umění v poválečné historii. Podle Rádia Dresden je celá oblast kolem klenotnice pro veřejnost uzavřena a na místě se nacházejí desítky policejních vozů.

Saský ministerský předseda Michael Kretschmer je věcí otřesen. „Okradena byla nejen státní sbírka, ale také my, Sasové! Naši historii nelze bez klenotnice pochopit,“ citovala DPA saského premiéra. Kretschmer dodal, že hodnotu, kterou sbírka má, po řadu staletí tvrdě vytvářeli obyvatelé Saska.

Krádež je již druhou významnou loupeží v Německu v posledních letech. V roce 2017 zloději ukradli největší zlatou minci na světě ze zdejšího Bodeho muzea. Stokilogramové platidlo mělo hodnotu kolem 3,75 milionu eur (96 milionů Kč) a zatím se nenašlo. Vzácná mince o průměru 53 centimetrů a tloušťce tří centimetrů vznikla v roce 2007 v Kanadě a na světě existovala jen v pěti exemplářích.

Jeden z nejcennějších kusů Zelené klenby – Zelený diamant – je v současné době vystaven v Metropolitním muzeu umění v New Yorku. Jde o 41karátový kousek, který byl nalezen v Indii či Brazílii. Za svou jedinečnou jasně zelenou barvu vděčí přirozené radioaktivitě, které byl v místě svého nálezu vystaven. Zloději se při krádeži soustředili převážně na malé předměty, obrazy a vázy nechávali za sebou. Je tak možné, že Zelený diamant byl jedním z cílů krádeže.

Foto: Wikimedia Commons

Drážďanský Zelený diamant.

Grünes Gewölbe, která nese název podle původního nátěru klenby, bývala klenotnicí saských kurfiřtů. K vidění jsou zde mimo jiné jantarové předměty, stříbrné nádobí, výrobky ze slonoviny či zlatnická díla. K často zmiňovaným tamním předmětům patří Mouřenín se smaragdovým stupínkem, soška osázená vedle smaragdů i rubíny, safíry či granáty.

Vzácné sbírky klenotnice přečkaly masivní vybombardování Drážďan na konci druhé světové války, neboť byly od roku 1942 uloženy v polabské pevnosti Königstein. V květnu 1945 je Rudá armáda odvezla do Moskvy, po 13 letech byla velká většina cenností vrácena. Rekonstruované prostory klenotnice v Rezidenčním zámku byly postupně zpřístupněny od roku 2004, předtím byly sbírky po 30 let přechodně vystaveny v drážďanském Albertinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované