Hlavní obsah

V dresu Sparty vyřadil Real Madrid, jako trenér uspěl na obou polokoulích

Hostem Ušáku byl fotbalový trenér Vítězslav Lavička.Video: Jaromír Bosák , Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako hráč kopal za Cheb, Spartu nebo Bohemians. Když se přesunul do funkce trenéra, získal dva tituly v české lize a primát bral i v Austrálii. Hostem pořadu Ušák byl fotbalový trenér Vítězslav Lavička.

Článek

Získat tituly mistra fotbalové ligy na dvou protilehlých místech na zeměkouli, to se nepovede hned tak každému. Vítězslav Lavička se může pochlubit příslušností k této nevelké skupině.

Jako hráč i trenér je podepsán pod tituly na Spartě, ale dokázal českou nejvyšší soutěž vyhrát i v Liberci. Poté přišlo angažmá v Sydney, které Lavičkovi přineslo nejen tři krásné roky na nejmenším kontinentu, ale také mistrovský primát s tamním týmem F. C.

Hlavní témata Ušáku s Vítězslavem Lavičkou

01:30 - Srovnání polského s českým fotbalem

04:28 - O začátcích hráčské kariéry v Chebu

06:50 - O hráčském působení ve Spartě

08:45 - Vzpomínka na vyřazení Realu Madrid

11:35 - Kteří z trenérů jej nejvíc ovlivnili a trenérské začátky

13:11 - O pověsti hodného trenéra a působení v Austrálii

18:25 - Jak dal přednost Liberci před nabídce z Japonskem

19:50 - Srovnání fotbalu v Austrálii a Česku

22:20 - Jak si vybírá hráče do týmu

24:45 - Jak sleduje fotbal v televizi

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Jako hráč si prošel mimo jiné Rudou Hvězdou Cheb. V osmdesátých letech minulého století měla jeho domovská Sparta právě s klubem Ministerstva vnitra velmi dobré vztahy, rozhodně výrazně lepší než s pražskou Duklou, a tak odcházeli na základní vojenskou službu sparťanští fotbalisté daleko častěji právě na západ Čech než na Julisku. Štěstím pro fotbalisty v RH Cheb bylo, že se mohli naplno věnovat jen fotbalu a nehrozilo jim, že by museli sloužit na „čáře“, tedy střežit hranici, aby nikdo nemohl prchnout z komunistického skanzenu.

Ke konci kariéry zrálo v hlavě Vítězslava Lavičky rozhodnutí, že zůstane s fotbalem spojen i po hráčském konci. Stal se z něj trenér. Sám říká, že měl tři velké vzory. V mládí to byl plzeňský trenér Žaloudek, poté ve Spartě hodně těžil z práce pod vedením pánů Ježka a Uhrina. Každý z nich byl jiný a od každého si dokázal Lavička vzít něco jiného. V nejnovějším díle Ušáku Vítězslav Lavička s úsměvem rozporuje rozšířenou pověst, že je až příliš hodným trenérem. Prý také dokáže být pes a pořádně zařvat, když to situace na hřišti nebo v kabině vyžaduje.

Postupem času měnil i svůj přístup k trénování. Před lety chtěl mít vše, co se během tréninkové jednotky děje na trávníku, pod palcem. Ale právě v Sydney začal pracovat trochu jinak. Hodně odpovědnosti přenechal asistentům a sám sledoval celý tréninkový proces s jistým odstupem, aby měl přehled o všem, co se na hřišti děje.

V současné době, poté, co skončil ve Wroclawi, si užívá čas doma s rodinou. Fotbal ale sleduje se stejnou intenzitou, jako když trénoval. Ostatně není daleko doba, kdy se objeví na lavičce nějakého ligového mužstva. Ovšem v nejnovějším Ušáku se můžete dozvědět i o tom, jaká je polská Extraklasa, jaký je mediální svět polské nejvyšší soutěže, i o tom, co může zapříčinit jeden telefon o vánočních svátcích a ledacos dalšího.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované