Hlavní obsah

V Dubaji přibývá nakažených. Oblíbená destinace ale omezení nechystá

Foto: Profimedia.cz

V Dubaji to žije skoro jako před pandemií.

Reklama

Nejmódnější ze sedmi emirátů a vyhledávané letovisko slavných sužuje narůstající počet potvrzených případů nákazy koronavirem. Dubaj přesto omezení pohybu neplánuje, nemůže si to dovolit. Místo toho vsází na očkování.

Článek

Bary a restaurace plné lidí, DJové za mixážním pultem a hvězdy sociálních sítí s lahvemi šampaňského. V Dubaji to chvílemi vypadá, jako kdyby byl stále rok 2019.

Od chvíle, kdy Dubaj znovu otevřela brány nadšeným cestovatelům z celého světa, se stala pomyslnou jedničkou pro „pandemickou“ dovolenou. Analytici tvrdí, že ani nemá na vybranou. Koronavirus otřásá tamní ekonomikou.

Dubaj, nejmódnější ze sedmi emirátů, které tvoří federaci s deseti miliony obyvatel, je postavena na globalizaci a veškerých výhodách, které s sebou přináší. V chodu ji udržují obří nákupní centra, rychlá výstavba, legie zahraničních pracovníků a především turisté.

Turistická sezóna v plném proudu s sebou nepřinesla jen restart ekonomiky, ale také nebývale vysoký počet potvrzených infekcí nákazy koronavirem. Denní počet potvrzených případů se během posledního měsíce téměř ztrojnásobil. Denně přibývá podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) 3000 až 4000 nakažených. Velká Británie, která se sama potýká s vysokým počtem infikovaných, proto vyřadila Dubaj ze seznamu bezpečných míst. Město ale uzávěru nebo zpřísnění opatření neplánuje.

„Dubajská ekonomika je jako domek z karet,“ okomentoval situaci pro agenturu AP vědec Mathew Page z Carnegie Endowment for International Peace, význačného institutu orientovaného na zahraniční politiku. „Být místem, kde neplatí pravidla, je pro ně konkurenční výhodou.“

Když se v prosinci ve Velké Británii objevila nová mutace koronaviru, o které se říká, že je o 40 procent nakažlivější, většina zemí přerušila se Spojeným královstvím letecké spojení. Z Dubaje do Londýna dál létalo pět letadel společnosti Emirates týdně.

Britská mutace se v emirátech potvrdila jen o několik dní později. Před nástupem na palubu letadla navíc nebyl z vybraných zemí vyžadován test na koronavirus, cestující se museli otestovat až na letišti v Dubaji. Britové, obzvlášť tamní fotbalové celebrity a hvězdičky z realitních show, vzali Dubaj útokem. Městu, které leží ve stejnojmenném emirátu, hrála publicita do karet. Obsazenost hotelů vzrostla v prosinci na 71 procent. Letecká trasa Londýn–Dubaj byla v prvním lednovém týdnu dokonce nejrušnější na světě.

Cestovní průmysl přesto začíná zpomalovat. Izrael a Spojené arabské emiráty (SAE) odložily kvůli pandemii plánované bezvízové cesty do 1. července, takže země přišla o turisty z Izraele, kterých bylo v prosinci neuvěřitelných 60 tisíc. Brity zase odrazuje povinná desetidenní karanténa po návratu domů.

„Poslední data ze Spojených arabských emirátů naznačují, že je musíme okamžitě odstranit ze seznamu bezpečných zemí,“ tweetoval tehdy k rozhodnutí britský ministr dopravy Grant Shapps. Tamní data jsou ale podle odborníků problematická. Federace zveřejňuje pouze údaje o denních přírůstcích, ale neuvádí například počet hospitalizací.

Celkem se v SAE potvrdilo 256 000 případů a s nemocí covid-19 zemřelo 751 lidí. Vědci mezitím spekulují, zda za nízkým počtem úmrtí a nepřetíženými nemocnicemi nestojí jedinečná demografie emirátů – z 90 procent je tvoří mladí a zdraví zahraniční pracovníci.

Sousední Abú Dhabí přesto zůstává skeptické a hranice s Dubají nechává uzavřené, projdou jen lidé s negativním PCR testem. Hlavní strategie je ale ve všech sedmi emirátech stejná – očkovat, co to jde. Podle dostupných dat jsou SAE po Izraeli, co se týká vakcinace občanů, druhou nejrychlejší zemí na světě. Kromě nedostatkového Pfizeru nabízí tamní vláda očkování čínské společnosti Sinopharm, o jejíž bezpečnosti chybí údaje.

Dubajský vládce Muhammad bin Rašíd Maktúm k tomu uvedl, že uzdravení země závisí na rychlém proočkování, nikoliv na omezení pohybu.

Reklama

Doporučované