Hlavní obsah

V Dubaji roste počet nakažených, turisty stát nechá do země proudit dál

Foto: Digital Work, Shutterstock.com

Dubai Marina, zcela nově postavená čtvrť plná mrakodrapů, patří k magnetům Dubaje. Snímek z ledna 2021.

Reklama

Populární turistická destinace v době covidu-19 Dubaj, a jedno z mála míst, kde se nezastavila ekonomika ani turistický sektor, hlásí v posledních týdnech vyšší přírůstky nakažených. Turisté za to podle tamních expertů nemohou.

Článek

Koronavirová pandemie dopadá i na dosud otevřenou oblíbenou turistickou destinaci Dubaj. Metropole si zatím drží relativně otevřenou ekonomiku a turistický průmysl, který láká především turisty z evropských zemí. Přestože je Dubaj stále populární destinací pro evropské turisty, kteří utíkají před zimou, i zde se od začátku listopadu počet případů nákazou covidem-19 zvýšil čtyřikrát.

Helal Saeed Al Marr, ředitel turistického a marketingového oddělení města Dubaj, uvedl pro CNN, že město je připravené restrikce přijmout kdykoliv a vše konzultuje s autoritami z tamního ministerstva zdravotnictví a vědci. Zdůraznil, že město se snaží ekonomiku nechat běžet. Věří, že pandemii tímto způsobem zvládnou.

Dubaj se podle něj rozhodla přijmout trochu jinou strategii v komunikaci s místními obyvateli. „Pokud požádáme všechny, aby změnili své chování na 100 %, je málo pravděpodobné, že se tak stane. V našem případě jsme tedy požádali lidi, aby zlepšili své chování, naučili se žít v novém normálu, a lidé to přijali.“

Přibližuje také, jak se k situaci postavili místní. „Pokud půjdete v Dubaji po ulici, uvidíte, že lidé nosí masky. Kdyby viděli, že ji někdo nemá, nebudou to orgány, které dotyčnou osobu upozorní, aby si nasadila masku, ale bude to někdo kolemjdoucí. Je to právě díky tomu, jak jsme se s covidem-19 sžili.“

Přesto počet infikovaných ve Spojených arabských emirátech roste. Za minulý měsíc se nakazilo 80 tisíc lidí. Celkově od začátku pandemie 290 tisíc. Denní přírůstky za minulý měsíc nebyly nižší než 4 tisíce.

Experti to ale nedávají za vinu turistům, ale spíše chování rezidentů. 85 % lidí jsou expati, kteří v době vánočních svátků cestovali domů, nebo naopak nikam necestovali, ale hojně se navštěvovali.

Lékařka Celia Antonyová z kliniky Aster v městě Šardžá si myslí, že za vyšší čísla můžou právě rezidenti. Stejný názor má i lékař Ahmed Mohamed Abdelhameed z ženské a dětské nemocnice v Dubaji. Podle něj by čísla rostla tak jako tak. Uvádí, že počet nakažených roste i v jiných zemích, a nemyslí si, že uzavření hranic pro turisty něco změní.

Al Marr dodává pro CNN, že Dubaj je na vývoj situace připravená. Tamní úřady sledují data, jednotlivé sektory a to, jak se v nich covid-19 šíří. Na základě vyhodnocování následně jednají. Nicméně úsilí všech je udržet turistiku a ekonomiku v chodu. Přesto musely úřady kvůli šíření covidu-19 v minulém týdnu přitvrdit. Na začátku minulého týdne tak došlo ke snížení kapacit na 70 % v plážových klubech, hotelech a obchodních centrech a o 50 % byla snížena kapacita kin. Dočasně se uzavřely bary a kluby.

Dubaj byla přitom na začátku pandemie jednou z prvních, která přijala ty nejtvrdší restrikce. Obyvatelé mohli opustit domovy pouze s povolením, maximálně na tři hodiny nebo v případě, že si potřebovali nakoupit, jít do práce nebo k doktorovi.

Svítá ale na lepší časy. Země aktuálně disponuje jednou z největších zásob vakcín na světě. V SAE už naočkovali čtyři miliony lidí a v březnu chtějí mít proočkovanou celou 10milionovou populaci.

Reklama

Doporučované