Hlavní obsah

Rozjíždí se očkovací turistika. Pro členy VIP spolku vakcína v ceně

Foto: Profimedia.cz

Snímek z dubajského očkovacího centra. Ilustrační fotografie.

Reklama

Nevyrovnaný světový závod o spásnou vakcínu nabral nových rozměrů. Členové londýnského klubu mají možnost užít si luxusního výletu do Dubaje i s třešničkou na dortu - čínskou vakcínou od Sinopharmu. Vakcínová turistika je tu.

Článek

Původně se nezdálo, že by se vakcína proti covidu-19 měla stát jakousi VIP vstupenkou či luxusní komoditou pro privilegované. Účelem přednostního očkování měla být ochrana nejzranitelnějších skupin a nejpotřebnějších pracovníků v přední linii. Zpožděné dodávky a prodlužující se potenciální konec covidového martyria ale daly šanci ke vzniku luxusního byznysu, který pro vybrané sociální skupiny pojí příjemné s užitečným.

Ochrana před onemocněním a vstupenka ke svobodě se tak zjevně vyvážit zlatem dá. Své o tom ví luxusní cestovní služba Knightsbridge Circle. Londýnský spolek, který si za roční členství účtuje 25 000 liber (v přepočtu asi 734 000 korun), se rozhodl svým členům namísto obědů s papežem zprostředkovávat aktuálně mnohem lukrativnější službu – soukromý let do Dubaje za čínskou vakcínou Sinopharm.

Dvě mouchy jednou ranou – Spojeným arabským emirátům (SAE) tak londýnský klub pomůže díky hrstce movitých lidí „obnovit cestovní ruch“. Ze srdce Perského zálivu se začíná šířit povědomí o vakcínovém turismu.

Čínský Sinopharm je v SAE široce rozšířenou a používanou vakcínou. Britská strana však čínské vakcíně doposud zelenou nedala, v zemi navíc není možnost využít jakéhosi soukromého očkování neschválenou vakcínou, a obejít tak National Health Service. Uprostřed globálního nedostatku vakcín a výzev k solidaritě s chudšími zeměmi tu tak stojí první země, která využívá svých vakcínových zásob jako prodejního zboží pro zahraniční turisty.

Pfizer nebo Sinopharm?

Knightsbridge Circle je „služba cestování a životního stylu“. Spolek se od minulého měsíce těší rozsáhlé oblibě díky zveřejnění informace, že jeho členové starší 65 let mohou přiletět do Emirátů na „soukromou schůzku kvůli vakcíně Pfizeru“. O členství okamžitě začaly žádat tisíce lidí.

Pfizer dostal zelenou od Velké Británie už na začátku prosince, následovalo schválení i americkými a unijními regulačními orgány. Sama farmaceutická společnost Pfizer se však brání nařčení, že by svou vakcínu kdekoli na světě poskytla soukromé společnosti. Na území Spojených arabských emirátů vakcínu měla prodat pouze vládě, a tvrzení klubu tak předala k vyšetřování bezpečnostnímu týmu.

Klub Knightsbridge Circle následně objasnil, že vakcína Pfizeru byla nabízena prostřednictvím vlády Spojených arabských emirátů pouze členům, kteří jsou zároveň obyvateli Emirátů – tedy asi pěti lidem. „Členové a klienti, již mají bydliště ve Spojených arabských emirátech, dostali vakcínu Pfizer prostřednictvím služby Knightsbridge Circle,“ uvedl mluvčí klubu.

Není příliš jasné, proč by měli obyvatelé Emirátů k získání covidové vakcíny od Pfizeru využívat služby londýnského klubu, když je látka všem občanům a obyvatelům SAE k dispozici zdarma. To v e-mailové odpovědi pro The Guardian klub uznal. Dodal však, že „navíc nabízí služby, které zahrnují například osobního šoféra“.

Takzvaný concierge klub dále vysvětlil, že partnerství s vládou Spojených arabských emirátů navázal nejenom proto, aby zejména Britům umožnil přístup k čínské vakcíně. „Knightsbridge Circle se podařilo uzavřít partnerství se SAE, aby do oblasti přivedl cestovní ruch,“ uvedl mluvčí klubu. „Těmto turistům je nabízena vakcína Sinopharm.“

Potenciální členové ve věku nad 65 let mají také možnost využít jednorázové nabídky klubu – zaplatit si třítýdenní členství za 10 tisíc liber (asi 294 tisíc korun), během kterého stihnou očkovací výlet pro vakcínu Sinopharmu. Podmínkou tohoto typu členství je z vlastní kapsy uhradit náklady na let a třítýdenní ubytování v zemi Perského zálivu.

Monopoly a obědy s papežem

Přímé lety mezi Spojeným královstvím a Spojenými arabskými emiráty jsou nyní zakázány a obyvatelé Spojeného království, kteří se vracejí ze Spojených arabských emirátů přes třetí země, jsou povinni se při příjezdu 10 dnů samostatně izolovat. Žádosti o klubové roční členství ve výši 25 000 liber a třítýdenní členství ve výši 10 000 liber v minulých týdnech dosáhlo maximálních kapacit a žádné další žádosti momentálně přijímány nejsou.

Britové ve věku nad 65 let stojí v čele seznamu čekatelů na bezplatné očkování schválenými vakcínami od firem AstraZeneca a Pfizer. Klub však připomíná, že jeho dveře jsou otevřené pro kohokoli „po většinu roku, denně do čtyř hodin odpoledne londýnského času“.

Klub Knightsbridge Circle byl založen v roce 2012 a tvrdí, že svým klientům poskytuje „výjimečnou osobní službu“. Pro představu, klub je schopen zprostředkovat oběd s papežem, lekce zpěvu s Alicií Keys a přístup ke koupi designových kabelek bez nutnosti zůstat dva roky na čekací listině.

Po spuštění vakcinačních programů ve více než 50 zemí světa stále více narůstají obavy, že pro bohaté země vakcinační závod znamená pokušení v podobě monopolizace dávek vyrobených v roce 2021. Prognóza z minulého týdne navíc tvrdí, že v chudších zemích bude dostatečné množství lidí k potlačení nákazy proočkováno až v roce 2024.

Spojené arabské emiráty začaly očkovat obyvatele a občany v polovině prosince, k vakcíně se dosud dostala téměř čtvrtina populace. Proočkování poloviny místních by měly SAE dosáhnout v polovině března.

Zakladatel Knightsbridge Circle Stuart McNeill pro The New York Times uvedl, že od doby, co vyšel na veřejnost s nabídkou vakcínového cestovního ruchu, klub obdržel více než 2 000 žádostí o členství. Nabídky na spolupráci se hrnou také ze strany společností provozujících soukromé tryskové lety.

Společnost Pfizer ve svém prohlášení uvedla, že vakcínu pro použití mimo vládní programy nedodává. „Během této pandemické fáze máme uzavřeny smlouvy s vládami a nadvládními organizacemi a poskytujeme dávky podle jejich preferencí a do určených míst vakcinace, v souladu s platnými dohodami a na základě příslušných regulačních povolení,“ uzavírá Pfizer.

Reklama

Doporučované