Hlavní obsah

V Dubí vznikne plocha pro stavbu 90 rodinných domů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V Dubí na Teplicku vznikne plocha pro stavbu devadesáti rodinných domů. Louku na parcely má v plánu proměnit investor, jenž chce s budováním sítí a cest začít ještě letos. Vyplývá to ze zveřejněného záměru.

Článek

Starosta Petr Pípal (Severočeši) řekl, že zájem o bydlení ve městě roste, na rozvoj je radnice připravena, jediným problémem je chybějící kapacita v základních školách.

Dubí schválilo v roce 2008 nový územní plán. Zastavitelné území se rozšířilo o více než 200 hektarů. „Město vzniklo sloučením několika částí. Mezi těmito původně samostatnými obcemi byly louky a volné prostory. Nyní se tak rozrůstá dovnitř, v intravilánu se přiměřeně zaplní volné plochy,“ uvedl starosta. „V minulých letech vzniklo pět lokalit, kde je zhruba 150 parcel, a plánuje se stavba tří bytových domů, kde bude asi 70 bytových jednotek,“ řekl Pípal.

Nová výstavba je v souladu s územním plánem a zahrnuta je do zastavitelného území. Stavět se bude v části Drahůnky. Se zahájením realizace se počítá v roce 2021 nebo 2022 podle povolovacího řízení, doba výstavby inženýrských sítí a komunikací je zhruba rok. „Nás těší, že o Dubí začal být zájem, že se z velké části smazala ošklivá nálepka, kterou město mělo,“ uvedl starosta města spojovaného v 90. letech minulého století hlavně s prostitucí.

Město má územní studie i pro jednotlivé lokality. Investoři se jimi musí řídit, jasně daná je například základní uliční síť, osazení veřejného osvětlení a podobně. „Reálný počet obyvatel je vyšší než v minulosti, nicméně přihlášených obyvatel je zatím stále stejně,“ poznamenal Pípal.

Dostatečná kapacita je ve čtyřech mateřských školách. „Zapotřebí je ale postavit novou základní školu. Byly tu původně tři, v roce 2003 se jedna zrušila. Dneska máme kapacitu 540 žáků, dvě školy ale navštěvuje 770 dětí,“ uvedl Pípal. Školy učí v jedenácti budovách, zvlášť jsou jednotlivé stupně, tělocvičny, družiny. „Máme šestihektarový pozemek, ale chybí peníze. Náklady jsou zhruba 650 milionů korun, náš roční rozpočet je přitom 130 milionů korun,“ řekl starosta.

Reklama

Doporučované