Hlavní obsah

V Egyptě našli 4 400 let starou hrobku. „Jediný objev svého druhu posledních dekád,” tvrdí památkáři

Archeologové objevili v nekropoli Sakkára výjimečně zachovalou hrobku.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Unikátně zachovalá hrobka unikla pozornosti vykradačů.

Článek

Egyptští archeologové objevili v oblasti Sakkára nedaleko Káhiry hrobku kněze starou více než 4 400 let. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na egyptské ministerstvo pro staré památky. Vysoce postavený duchovní nejspíš sloužil během vlády páté dynastie, tehdy v čele s faraonem Neferirkarem.

Výjimečně zachovalou 4 400 let starou hrobku našli archeologové asi 30 kilometrů jižně od Káhiry. „Je jediná svého druhu za poslední dekády," popsal objev generální tajemník Nejvyššího pamatkového úřadu v Egyptě Mostafa Waziri.

„Dnes oznamujeme poslední objev roku 2018, jde o nový objev, soukromou hrobku,” řekl včera egyptský ministr pro památky Chálid Ananí reportérům. „Je výjimečně dobře zachovalá, barevná a uvnitř jsou sochy. Patřila vysoce postavenému knězi... A je více než 4 400 let stará,” dodal ministr.

V Egyptě se daří i českým vědcům, v říjnu zaznamenali jeden z největších objevů v zemi za poslední roky:

Rozhovor s ředitelem Českého egyptologického ústavu v Praze Miroslavem Bártou.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

Hrobka je ozdobena obrazy, na kterých je faraonův kněz spolu se svou matkou, ženou a dalšími členy rodiny. V hrobce je také 24 různobarevných soch duchovního a jeho blízkých. Archeologové si ale od objevu slibují ještě více.

„Při vykopávkách jsme nemanipulovali s poslední vrstvou sutin, když jsme ji před dvěma dny odkryli, našli jsme pět uzavřených šachet. To vysvětluje mnohé. Proč jsme zatím nenašli žádné osobní objekty patřící knězi? Znamená to, že objekty by měly být právě uvnitř šachet. A jak je to s pohřební komorou? Co jeho poklady, objekty, sochy, nábytek a ostatní věci? Měly by být v šachtách,” řekl Waziri.

Hrobka je deset metrů dlouhá, tři metry široká a necelé tři metry vysoká. Archeologové pokračují ve vykopávkách a na místo se vrátí i na začátku ledna, očekávají, že narazí na další artefakty.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího autokratického prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch přitom tvoří významnou část egyptské ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované