Hlavní obsah

V Etiopii vznikla protivládní aliance. Chce svrhnout premiéra

Foto: Profimedia.cz

Tigrajská vlajka. Právě tigrajské síly stojí za spojenectvím proti současnému etiopskému režimu.

Reklama

Součástí spojenectví má být Tigrajská lidová osvobozenecká fronta (TPLF) i dvě skupiny zahrnující etnika Oromů a Agawů. Nové uskupení se má jmenovat Sjednocená fronta etiopských federálních a konfederálních sil.

Článek

Etiopské síly z Tigraje se v pátek spojily s dalšími ozbrojenými a opozičními skupinami v celé zemi v alianci proti premiérovi Abiyovi Ahmedovi, držiteli Nobelovy ceny za mír. Cílem koalice je vojenskou silou či jednáním odstranit stávající kabinet a vytvořit přechodnou vládu, uvedla agentura AP.

Bývalý ministr zahraničí Berhane Gebrechristos uvedl, že aliance chce zabránit zhroucení Etiopie. „Pro nás neexistuje žádný limit,“ řekl AP tento představitel Tigraje. „Rozhodně v Etiopii dojde ke změně dříve, než Etiopie imploduje.“

Vláda označila vznik aliance trikem pro média.

Podle agentury Reuters bude v alianci několik skupin, i když není jasné, zda všechny disponují ozbrojenými složkami.

Nové uskupení se má jmenovat Sjednocená fronta etiopských federálních a konfederálních sil. Hlavní bojovou silou v ní je Tigrajská lidová osvobozenecká fronta (TPLF), která proti vládě bojuje od loňského listopadu. Aktuálně se tigrajští bojovníci blíží k hlavnímu městu Addis Abeba.

Vedle tigrajských sil zahrnuje aliance také Oromskou osvobozeneckou armádu a sedm dalších skupin. Podle analytiků má koalice dokázat, že TPLF má podporu i mimo svůj region.

„Pokud budou opravdu odhodlaní zahájit ozbrojené povstání, tak (pro vládu) představují potenciálně vážný problém,“ řekl o koalici agentuře AFP zdroj z diplomatických kruhů.

Smyslem založení aliance je podle jejích členů „zvrátit škodlivé důsledky Ahmedovy vlády na národy v Etiopii i mimo ni“.

Aliance usiluje o „přechodné uspořádání“ a co nejdřívější odchod premiéra Ahmeda, řekl agentuře AP její příslušník Yohanees Abraha. „Dalším krokem bude samozřejmě zahájení setkání a komunikace se zeměmi, diplomaty a mezinárodními aktéry v Etiopii i v zahraničí.“ Nová aliance je podle něj politická i vojenská. S etiopskou vládou zatím nekomunikuje, dodal.

Mluvčí Oromské osvobozenecké armády Odaa Tarbii uvedl, že možnost odchodu premiéra bude záviset na etiopské vládě a událostech v příštích týdnech. „Samozřejmě dáváme přednost pokojnému a spořádanému přechodu s odvoláním Abiyho,“ řekl.

Existenční válka

Etiopie v pátek vyzvala vojenské veterány, aby se připojili k tomu, co nyní nazývá „existenční válkou“.

Tento týden vládní představitelé vyhlásili výjimečný stav a vyzvali obyvatele k registraci zbraní s tím, aby se připravili na ochranu svých čtvrtí. Nově vzniklou alianci etiopská vláda podle AP označila za „reklamní trik“.

Tigrajci dominovali etiopské politice téměř 30 let, ale když se roku 2018 ujal předsednictví vlády Ahmed z etnika Oromů, o moc přišli. TPLF ho viní z centralizace moci na úkor jednotlivých etiopských států, což ale premiér, který dostal roku 2019 Nobelovu cenu za mír za vyřešení letitého konfliktu mezi Etiopií a Eritreou, popírá.

Situaci v Etiopii sledují s obavami mnohé západní i africké země a vyzývají k příměří. Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek řekl, že „konflikt v Etiopii musí skončit a mírová jednání musejí začít okamžitě a bez podmínek“.

USA vyzvaly své občany, aby Etiopii rychle opustili. Podle ministerstva zahraničí se bezpečnostní situace v zemi rychle mění.

České Ministerstvo zahraničí ve čtvrtek varovalo Čechy před cestováním do Etiopie, kde je nyní asi sedm desítek českých občanů.

Rada bezpečnosti OSN opakovaně žádá ukončení konfliktu a vyjednání trvalého příměří. Vyzvala rovněž k zajištění neomezeného přístupu humanitární pomoci.

Regionem Tigraj zmítá nejhorší hladomor za posledních deset let. Ozbrojený konflikt trvá již druhým rokem, miliony lidí přišly o domov, na pokraji hladomoru se ocitlo více než 400 tisíc lidí.

Všechny strany se podle tiskového prohlášení orgánu OSN mají vzdát „podněcujících nenávistných projevů a podněcování k násilí a rozdělování“.

Reklama

Doporučované