Hlavní obsah

V Evropě dochází k masivnímu úbytku včel. Hynou i v Rusku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Celosvětový trend hynutí včelstev pokračuje. Po úbytku rojů v USA a západní Evropě nyní vymírají včelstva i na východě.

Článek

Ve středním a jižním Rusku hynou včely. V posledních měsících vědci zaznamenali jejich masový úbytek. Informovali o tom na ruském webu Interfax.

Prezident ruské národní unie včelařů Arnold Butov oznámil, že celkem 20 regionů nahlásilo velký úhyn celých rojů včel. Nejvíce postižené oblasti jsou Brjansk a Kursk jižně od Moskvy a Uljanovsk a Saratov na řece Volze. Krize se rozšířila až do oblasti Altaj na Sibiři, což je více než 4 tisíce kilometrů od Moskvy.

Butov řekl, že krize by mohla znamenat až dvacetiprocentní pokles při výrobě medu a na trhu se tak zvýší podíl padělků. Důvodem úbytku včelstev je pravděpodobně používání pesticidů, které jsou pro včely nebezpečné.

„Moje agentura ztratila od roku 2011 většinu pravomocí v oblasti kontroly používání pesticidů,“ řekla BBC vedoucí úseku inspekce venkova z úřadu ochrany rostlin Ruské federace (Rosselkhoznadzor).

Ruská národní unie včelařů připravuje přesné statistiky a situační analýzu aktuálního stavu včelstev. Průzkum by měl být hotový 1. srpna, unie pak výsledky pošle vládě a ta následně posoudí vzniklé škody, které budou mít dopad na produkci medu. Rusko za normálních okolností vyrobí každoročně asi 100 tisíc tun medu. Včelaři varují, že úbytek včelstev zvýší jeho ceny.

Včely mizí po celé Evropě

Problém s úhynem včel je v celé Evropě. Odborníci ztráty přičítají kombinaci několika faktorů. Mezi hlavní důvody úbytku řadí klimatické změny, používání pesticidů – konkrétně neonikotinoidů a roztoče, kteří se množí ve včelích úlech.

V dubnu 2018 Evropská unie uvalila téměř celkový zákaz neonikotinoidů kvůli rizikům pro včely a jiné opylovače. Na zákaz znovu upozornili francouzští včelaři letos v červnu.

„První část sezóny byla katastrofální,“ řekl BBC Robert Aigoin, prezident svazu rodinných farmářů Modef. Svaz za hlavní důvod masivního úbytku označil klimatické změny. Produkce medu klesá už od roku 2016, kdy včelaři ve Francii vyprodukovali pouze 9 tisíc tun medu, zatímco průměrná produkce se pohybovala okolo 20 tisíc tun.

Včely mizí i z tuzemských luk. Odborníci v Česku to dávají za vinu především chemickým postřikům, kterými zemědělci ošetřují svá pole.

Letos v květnu Evropská komise přijala evropskou občanskou iniciativu (ECI) s názvem „Zachraňte včely!“, která naléhá na přísnější opatření na podporu biologické rozmanitosti prostřednictvím iniciativ na zákaz pesticidů a omezení hnojiv. Pokud organizátoři ECI sesbírají milion a více podpisů do jednoho roku, musí komise zvážit legislativní návrh.

Reklama

Doporučované