Hlavní obsah
Online

V Evropě přituhuje: Německo rozšiřuje blacklist, Madrid se uzavírá

Foto: Profimedia.cz

V Madridu zavírají dětská hřiště.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Na Slovensku od čtvrtka začíná platit nouzový stav. Vrací se například povinné nošení roušek venku, a to v případě, pokud nelze dodržet alespoň dvoumetrový odstup od jiného člověka s výjimkou členů jedné domácnosti.

- Německo na seznam epidemicky rizikových oblastí zařadilo dalších 11 regionů v Evropě. Na seznam, kam bylo již dříve zařazeno Česko, nyní patří i celá Belgie a Island, téměř celá Francie a poprvé i části Británie.

- Obyvatelům Madridu bude zakázáno opustit město. Výjimku tvoří cesty za prací, školou, lékaři nebo nákupy, ne však pro volný čas. Podle španělských úřadů jde o protiprávní krok.

Vývoj jsme sledovali i ve středu:

  • Na Slovensku vstoupila v platnost nová omezení kvůli koronaviru

    Nálepky s uvedením maximálního počtu zákazníků v prodejnách, stojany s dezinfekcí, u menších provozů kratší fronty a nedodržování nařízených rozestupů při čekání na jídlo. Tak se v praxi podle zjištění ČTK projevilo ve velkém nákupním centru na okraji Bratislavy zpřísnění karanténních opatření, kterými se Slovensko v zájmu zpomalení šíření koronaviru částečně vrátilo do režimu z jara. Po rekordních přírůstcích počtu infikovaných vstoupil v zemi pod Tatrami v platnost také nouzový stav, který běžný život obyvatel zatím neovlivnil.

    Na Slovensku ode dneška znovu platí omezení pro počet zákazníků v prodejnách. Až na výjimky na každého kupujícího musí připadat alespoň deset metrů čtverečních plochy obchodu. Země znovu zavedla povinné nošení roušek i venku, omezení se týká i hromadných společenských, kulturních či sportovních akcí.

  • Britská poslankyně jela do parlamentu s nákazou, čeká ji pokuta

    Obrovský rozruch způsobila v Británii poslankyně za Skotskou národní stranu (SNP), která cestovala 400 kilometrů vlakem do londýnského sídla parlamentu, i když měla podezření, že je nakažená koronavirem. Už s pozitivním výsledkem testu v kapse pak vlakem zase odjela zpět do Skotska, aniž nastoupila do povinné karantény. Podle listu The Times ji kvůli tomu domovská strana vyloučí ze svých řad, navíc ji zřejmě čeká pokuta až 4000 liber (120 000 Kč) a možná i trestní stíhání.

    „V sobotu odpoledne jsem na sobě pozorovala mírné příznaky, a proto jsem si vyžádala test na covid-19, který jsem téhož dne absolvovala. V pondělí jsem se cítila mnohem lépe, tak jsem podle plánu vlakem odjela do parlamentu. Byla to chyba a já se za tuto chybu velice omlouvám,“ uvedla poslankyně Margaret Ferrierová v oficiálním prohlášení. Navzdory všem pravidlům navíc politička v úterý Londýn vlakem zase opustila, i když v pondělí večer obdržela pozitivní výsledky testu. Kajícné omluvy ale neobměkčily její stranické kolegy, kteří prakticky okamžitě rozhodli o jejím vyloučení.

  • Polsko má rekord, skoro 2000 nově nakažených, lépe prý nebude

    Polsko dnes oznámilo 1967 nových případů nákazy koronavirem. „To je absolutní rekord,“ napsal list Gazeta Wyborcza na svém webu. Od začátku pandemie se v zemi se zhruba 38 miliony obyvatel nakazilo 93 481 lidí, z toho 2543 s nákazou zemřelo. Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski upozornil, že v příštích dvou týdnech je třeba počítat s 1500 až 2000 nově infikovanými za den.

    Polsko poslední týden zaznamenávalo více než tisícovku nových infekcí denně. Předchozí rekord v podobě 1587 nových případů ohlásily úřady v pátek. Podle posledních údajů je k dnešku v nemocnicích 2560 lidí s koronavirem, což je o 79 více než ve středu. Z nich 159 je na plicní ventilaci.

  • Vakcína do jara život k normálu nevrátí, míní britští vědci

    I když se podaří vyvinout účinnou vakcínu proti koronaviru, život se do jara k normálu nevrátí, míní skupina významných britských vědců, které pověřila britská Královská společnost analýzou dat z celého světa týkajících se nákazy SARS-CoV-2. Informoval o tom dnes server BBC s tím, že uvedení vakcíny do praxe by mohlo trvat až rok. Vakcína je často považována za svatý grál, který ukončí pandemii. Výzkumníci z Británie však volají po zachování realistického přístupu k tomu, čeho očkování může dosáhnout a kdy se tak může stát.

    „Pandemie SARS-CoV-2 vedla ke globálnímu úsilí vyvinout, otestovat, vyrobit a distribuovat účinnou vakcínu rychlostí, která nemá obdoby. V současné době se vyvíjí přes 200 kandidátů na vakcínu a výsledky počátečních rozsáhlých testů se očekávají už brzy; nicméně na cestě k zavedení úspěšného očkovacího programu zůstává mnoho výzev,“ píší vědci ve své nové zprávě a zpochybňují vizi, že zdravotníci v Británii naočkují první lidi už letos a masové očkování začne zkraje příštího roku.

    „Vakcína přináší velkou naději na potenciální konec pandemie. Ale víme, že historie vývoje vakcín je prošpikovaná mnoha neúspěchy,“ uvedla Fiona Culleyová z Královské univerzity v Londýně. Její kolega Nilay Shah doplnil, že i když bude vakcína k dispozici, všichni nebudou moci být očkováni během měsíce. „Bavíme se o šesti, devíti měsících… o roce. Není možné, aby se život najednou vrátil k normálu v březnu,“ dodal Shah.

  • Španělsko hlásí přes 9000 nových případů

    Ve Španělsku dnes zaznamenali přes 9000 nových případů nákazy virem SARS-CoV-2, ve středu to bylo přes 11 000. Stejně jako v minulých dnech se infekce nejrychleji šíří v regionu Madrid, na který připadá více než třetina nově odhalených případů. Vláda už ve středu oznámila, že oblast metropole se kvůli zhoršené situaci uzavře - obyvatelé nebudou moci vycestovat a metropole bude kromě opodstatněných návštěv uzavřena pro zbytek Španělů.

    Celkem se v bezmála 50milionové zemi dosud nakazilo skoro 780 000 lidí, což je v Evropě nejvíce po Rusku. Skoro 32 000 pacientů s covidem-19 zemřelo.

  • Paříž čeká zpřísnění opatření

    Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran varoval, že v oblasti Paříže se epidemická situace zhoršila natolik, že od pondělí hrozí další zpřísnění restrikcí, mimo jiné by mohly zavřít restaurace a bary.

    Ve Francii podle statistik Ministerstva zdravotnictví za poslední den přibylo téměř 14 000 nově nakažených, oproti údajům ze středy je to zhruba o tisícovku více. Zatím rekordní počet odhalených případů měla 68milionová země minulý čtvrtek – více než 16 000. Z celkového množství provedených testů bylo za posledních 24 hodin těch pozitivních přes 7,5 procenta. Počet obětí covidu-19 se zvýšil o 63 na více než 32 000.

  • V Itálii přibylo nejvíc nakažených od dubna

    Italští zdravotníci provedli za uplynulých 24 hodin rekordní množství testů - více než 118 000. Z nich mělo pozitivní výsledek 2548, což je nejvyšší číslo od 24. dubna, tehdy se ale testovalo mnohem méně. Nejrychleji nyní přibývá infikovaných v regionech Benátska (Veneto), Kampánie, Lombardie a Lazio, kam patří i hlavní město Řím. Lazio proto podle agentury ANSA uvažuje o povinném nošení roušek i venku.

    Podle odborníků rostoucí počet infikovaných souvisí s otevřením škol, které v Itálii začaly vyučovat před dvěma týdny. Vláda dnes oznámila, že parlamentu navrhne prodloužení nouzového stavu do konce ledna.

  • Británie chce nový systém restrikcí, Polsko považuje za rizikové

    Britská vláda chce brzy představit nový třístupňový systém, který by obyvatelům Anglie zpřehlednil restrikce platné v jednotlivých oblastech s různým výskytem koronaviru. Podle serveru BBC by kabinet měl inovaci oznámit příští týden, nová pravidla budou platit nejspíš od poloviny října. Ministr dopravy Grant Shapps dnes oznámil, že na seznam rizikových zemí přibylo Turecko a Polsko a lidé, kteří v nich pobývali, budou muset od soboty po návratu do dvoutýdenní karantény.

    Britské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že infekce virem SARS-CoV-2 se za uplynulý den potvrdila u téměř 7000 lidí, což je zhruba o dvě stovky případů méně než ve středu. Celkem už počet infikovaných v 66milionové zemi překročil 460 000, více než 42 200 z nich zemřelo.

  • Ve Švédsku evidují nejvíce nových případů koronaviru od června

    Ve Švédsku za den přibylo 752 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od konce června, uvedly dnes místní úřady. Agentura Reuters uvádí, že v zemi, která na jaře zvolila oproti ostatním evropským státům mírný přístup k pandemii, případů sice v posledních týdnech přibývá rychleji, počet hospitalizovaných je ovšem nízký. Také smrtelná bilance se zvyšuje pomalu, za poslední den není hlášené žádné úmrtí pacienta s covidem-19.

    Epidemiolog a jeden z architektů dosavadní švédské benevolentní strategie v boji proti covidu-19 Anders Tegnell řekl, že případů nákazy přibývá hlavně mezi mladými lidmi a na pracovištích. Velká část nově infikovaných je znovu ve Stockholmu.

  • Řečtí studenti protestovali proti plným třídám v době pandemie

    Stovky studentů a učitelů středních škol dnes v Řecku protestovaly proti přeplněným třídám v době pandemie koronaviru. Poklidnou demonstraci narušilo několik lidí, kteří před budovou parlamentu v Aténách házeli na policii Molotovovy koktejly, uvedla agentura AP. Policisté demonstranty poté rozháněli slzným plynem.

    Nespokojení studenti tvrdí, že mnoho školních tříd v řeckých státních školách je přeplněno. Odbory zastupující středoškolské učitele žádají, aby bylo v jedné třídě maximálně 15 studentů. Kromě toho chtějí více pedagogů a sil na úklid. Řecká vláda tvrdí, že v průměru je v jedné třídě 17 dětí.

  • Stamiliony Číňanů vyrazily na podzimní prázdniny

    Miliony Číňanů vyrazily na cesty po celé zemi na úvod osmidenních podzimních svátků, které dnes začaly výročím vyhlášení Čínské lidové republiky v roce 1949. Na něj navazují svátky podzimu, kdy většina Číňanů dostává v zaměstnání týden volna a jede navštívit příbuzné. Čína během letošních svátků podporuje takzvanou „odvetnou turistiku“ po téměř roce karantén, uzávěr a dalších omezujících opatření kvůli pandemii koronaviru.

    Jak napsal zpravodajský server The Guardian, čínské ministerstvo kultury a turistiky odhaduje, že během osmidenních svátků vyrazí na cesty asi 550 milionů lidí. Fotografie, které se dnes objevily na sociálních sítích a která převzala některá média, ukazují oblíbená turistická místa zaplavená návštěvníky a železniční stanice ucpané spěchajícími pasažéry.

  • Léková agentura EMA začala s přezkumem vakcíny proti covidu-19

    Schvalovací proces pro jednu z vyvíjených vakcín proti covidu-19 vstoupil do další fáze poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala s předběžným přezkumem dat získaných z testování očkovací látky firmy AstraZeneca. Tato vakcína, jež vznikla díky spolupráci s odborníky z Oxfordské univerzity, je jedním z preparátů, které zatím ve stadiu schvalování pokročily nejdále. Závěrem této fáze ale ještě nebude hodnocení o bezpečnosti a účinnosti vakcíny, upozornil český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

  • Koronavirus se celosvětově prokázal již u 34 milionů lidí

    Nákaza koronavirem se od začátku pandemie prokázala již u více než 34 milionů lidí po celém světě. Přes polovinu případů přitom hlásí tři nejhůře zasažené země, kterými jsou USA, Indie a Brazílie. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse, která shromažďuje celosvětové statistiky o postupu šíření nákazy.

    Počty nakažených se v posledních týdnech zvyšují průměrně o asi 280 000 denně, milion případů tak přibývá za necelé čtyři dny. Hranici 30 milionů infikovaných svět překonal 17. září.

  • Indie zaznamenala v září nejvíce nově nakažených koronavirem

    V Indii se za celé září nakazilo koronavirem zhruba 2,5 milionu osob. Uvádí to dnes agentura AP. Podle údajů indického ministerstva zdravotnictví tak bylo září měsícem, kdy se od začátku epidemie infikovalo nejvíce lidí. Počet úmrtí souvisejících s nemocí covid-19 se v Indii blíží 100 000 osob.

    Na samotné září připadá 41 procent všech potvrzených případů koronaviru. Těch je od konce ledna, kdy byl v Indii potvrzen první případ nákazy, už 6,3 milionu. Na září připadá také třetina všech zaznamenaných úmrtí souvisejících s touto nemocí.

    Podle statistik Univerzity Johnse Hopkinse je Indie po Spojených státech druhou nejpostiženější zemí. Za posledních 24 hodin Indie zaznamenala přes 86 000 nových případů nemoci covid-19 a zhruba 1200 úmrtí spojených s nákazou koronavirem.

  • Letiště v Damašku po půlroce obnovilo provoz

    Mezinárodní letiště v syrském hlavním městě Damašku dnes obnovilo provoz, který zastavilo před půlrokem kvůli pandemii koronaviru. Informovala o tom agentura TASS. Podle syrské agentury SANA bude letiště zpočátku obsluhovat tři lety týdne do Egypta, dva do Libanonu a jeden do Súdánu.

    Ve zhruba 17milionové Sýrii se podle informací americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která šíření koronaviru ve světě monitoruje, nákaza dosud potvrdila u 4200 lidí a 200 z nich zemřelo. Číslo patrně odráží středeční bilanci syrského ministerstva zdravotnictví a zahrnuje pouze nakažené v oblastech kontrolovaných syrskou vládou.

  • Palestinci v přeplněném Pásmu Gazy si osvojili roušky

    Koronavirus se možná do uzavřeného Pásma Gazy dostával pomalu, ve snaze šíření nákazy zpomalit si však Palestinci v hustě osídlené enklávě rychle osvojili roušky. Mezi běžnou populací se onemocnění covid-19 začalo v Gaze šířit před pěti týdny. Nadále tam platí noční zákaz vycházení a uzavřené zůstávají školy, restaurace, mešity a mnoho obchodů, píše agentura Reuters.

    Člověka bez roušky lze v Gaze, kde vládne islamistické hnutí Hamás, na veřejnosti spatřit jen zřídka. V enklávě, jejíž populace čítá kolem dvou milionů lidí, s onemocněním covid-19 zemřelo 20 lidí a nákaza se tam potvrdila u zhruba 3000 lidí od 24. srpna, kdy se virus rozšířil mimo karanténní zařízení.

  • Srbsko přepočítá oběti koronaviru, je jich prý třikrát více

    Srbsko přepočítá všechny své zemřelé s covidem-19, oznámil dnes prezident Aleksandar Vučić. Reagoval tím na úterní prohlášení hlavního epidemiologa, podle nějž v zemi po nákaze koronavirem zemřelo třikrát více lidí, než kolik jich úřady oficiálně zaznamenaly. „Srbsko učiní kompletní revizi každého úmrtí, každého člověka, abychom viděli, jako to vypadá. Dělat to budou zdravotníci,“ citovala Vučiče televize N1. Prezident dále uvedl, že nevěří, že se revidované počty budou od těch dosavadních zásadně lišit.

    Epidemiolog vládního krizového štábu pro boj s koronavirem Predrag Kon 29. září oznámil, že podle jeho propočtů v Srbsku zemřel s koronavirem do konce června trojnásobek oficiálního počtu. Později za viníka označil vadný informační systém, na který se členové krizového štábu spoléhali. Kon nedokáže říci, co bylo příčinou této závady.

  • Newyorčané si mohou po měsících opět posedět i uvnitř restaurací

    Po zhruba šesti měsících mohly ve středu restaurace v největším americkém městě znovu přivítat zákazníky ve svých vnitřních prostorách. Zmírnění karanténního režimu v New Yorku umožňuje obnovení provozu jen na 25 procent kapacity podniků, přesto je označováno jako zásadní moment pro těžce zasažený sektor pohostinství. Místní úřady zároveň bedlivě sledují nová ohniska koronavirové nákazy, která ohrožují dosažené úspěchy v boji proti epidemii. Na úrovni celých Spojených států bilance nakažených při rekordní úrovni testování znovu roste tempem přes 40 000 případů za den.

    Pro vývoj ve zhruba osmimilionovém New Yorku, který byl na jaře epicentrem infekce v USA, je tento týden významný z vícero pohledů, píše deník The New York Times (NYT). Kromě posunu týkajícího se 25 000 místních restaurací se také úřady snaží po odkladech kompletně obnovit prezenční výuku na státních školách. Stát New York přitom o víkendu poprvé od začátku června zaregistroval více než 1000 nových nákaz za den, v úterý pak denní bilance stoupla na 1188 případů.

  • Otec Borise Johnsona porušil nařízení, nakupoval bez roušky

    Otce premiéra Borise Johnsona Stanleyho Johnsona zachytil fotoaparát během nakupování bez zakrytého obličeje, čímž hrubě porušil současná britská opatření proti šíření koronaviru. Johnson, bývalý konzervativní poslanec, se omluvil a prohlásil, že po návratu ze zahraničí se současným pravidlům nezvládl přizpůsobit „na sto procent“. Vláda minulý týden za nenošení roušek v obchodě zvýšila pokuty na 200 liber.

    Stalo se tak den předtím, než jeho syn Boris Johnson uspořádal tiskovou konferenci a vyzval veřejnost, aby „dodržovala pravidla“, a varoval, že těm, kteří tak neučiní, budou ukládány pokuty. Stanley Johnson v rozhovoru pro Daily Mirror řekl: „Je mi nesmírně líto toho, co se mi podařilo, a vyzval bych naprosto všechny, aby udělali vše, co je v jejich silách, aby se ujistili, že dodržují pravidla týkající se zakrývání obličeje a sociálního distancování.

    Za porušení pravidel se omlouval také bývalý vůdce labouristů Jeremy Corbyn. Ten byl zachycen během večeře, u které hodovalo dalších devět lidí, což je v rozporu s vládním „pravidlem šesti“.

  • Madrid vede kvůli uzavření města spory se španělskou vládou

    Prezidentka madridského regionu se postavila proti plánu španělské vlády umístit hlavní město do izolace. Směrem k úřadům řekla, že „nemohou všechny zavřít,“ a slíbila, že bude s návrhem bojovat u soudu. Ministerstvo zdravotnictví ve středu pozdě uvedlo, že ústřední vláda v nadcházejících dnech uzavře město s více než 3 miliony lidí. Madridská regionální prezidentka Isabel Díaz Ayusová však tento krok odmítla s tím, že výbor, který toto rozhodnutí přijal, nemá žádnou právní autoritu, aby tak učinil bez konsenzu.

    V Madridu je 735 případů na 100 000 lidí, což je jeden z nejvyšších výsledků v Evropě a dvojnásobek celonárodního průměru.

Reklama

Hlavní zprávy