Hlavní obsah
Online

Francie vyhlásila zákaz volného pohybu. Německo zavře obchody

Foto: Profimedia.cz

Policejní kontroly na hranici Německa a Rakouska.

Reklama

aktualizováno •

Rakousko v pondělí dopoledne oznámilo, že překonalo hranici více než tisícovky nakažených novým typem koronaviru. Ve Francii se spekuluje o plošném omezení pohybu osob, jaké už platí v Itálii či v České republice. Elysejský palác dopoledne informoval, že Macron v pondělí večer promluví k obyvatelům Francie.

Článek

Nejpostiženější zemí v Evropě zůstává Itálie, kde za 24 hodin přibylo 368 mrtvých a celková bilance se tak vyšplhala na 1809 obětí. Potvrzených případů má Itálie 24 747. Dramaticky vzrostl počet infikovaných také ve Španělsku, které v neděli ohlásilo 2000 nových případů a sto úmrtí za posledních 24 hodin. Francie má už 120 obětí a 5400 infikovaných.

Úřady v pevninské Číně za neděli zaznamenaly 16 dalších případů nákazy novým typem koronaviru, dalších 14 lidí infekci podlehlo, informuje agentura Reuters. Počet nově nakažených v Číně se oproti sobotě o čtyři snížil, počet zemřelých je naopak o čtyři vyšší. Celkový počet nakažených v Jižní Koreji se v neděli vyšplhal na 8236, z nich 75 zemřelo a 1137 se uzdravilo. Stejně jako v Číně i v Jižní Koreji pokračoval sestupný trend v počtu nově nakažených.

Na Blízkém východě je nejpostiženější zemí Írán, kde od soboty přibylo více než 1200 nakažených a celkem jich je už téměř 1400. Virus v zemi zabil 724 lidí. Počet nakažených roste také v Izraeli, kde kvůli šíření koronaviru začala mimo jiné platit mimořádná opatření pro soudy.

V USA, kde od soboty platí zákaz příletů z 26 evropských zemí, zavládl na letištích chaos kvůli zdlouhavé zdravotní kontrole cestujících. V zemi je 2816 nakažených a 58 obětí koronaviru. Prezident Donald Trump mezi nakaženými není: jeho test byl podle lékaře negativní.

  • Amazon zřídí 100 tisíc nových pracovních míst

    Internetový gigant se rozhodl, že díky zvýšené poptávce v období epidemie navýší počet pracovních míst. Údajně má jít až o 100 tisíc nových pozic. Firma tak láká každého, kdo kvůli krizi přišel o práci, aby zvážil zmíněnou nabídku. Amazon rovněž zvedne dosavadním zaměstnancům plat.

  • Do konce března se v Irsku virem nakazí 15 000 lidí, hrozí tamní premiér

    Irsko očekává, že se do konce března koronavirem v zemi nakazí kolem 15 000 lidí. Řekl to dnes premiér Leo Varadkar, podle kterého se bude Irsko s pandemií vyrovnávat „mnoho měsíců, nikoliv týdnů“.

    Ostrovní stát má podle aktuální bilance 223 infikovaných. Nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podlehli dva lidé.

  • Vláda v USA omezuje shromažďování, uzavření hranic nezvažuje

    Bílý dům dnes vyhlásil celostátní doporučení pro Američany zaměřená na zpomalení šíření epidemie koronaviru. Prezident Donald Trump však prohlásil, že se země nechystá uzavírat své hranice ani vyhlašovat celostátní karanténu.

    Dodal, že pokud vše půjde dobře, skončí nejhorší část epidemie v červenci či srpnu, informovala agentura Reuters.

  • Počet nakažených už na světě přesáhl hranici 181 tisíc

    Koronavirem se na světe nakazilo už nejméně 181 200 lidí. Čína eviduje 81 032 nakažených, Itálie 27 980 a Írán 14 991.

  • Francie chce finančně „podržet“ živnostníky

    Žádná francouzská firma si podle prezidenta Macrona nemusí dělat starosti, že kvůli přísným opatřením zkrachuje. Stát pomůže a malým a středním podnikům například umožní odložit platby za plyn, elektřinu a vodu, pokud by se dostaly do finančních potíží.

    Zaměstnavatele Macron vyzval, aby umožnili svým zaměstnancům pracovat z domova. Do péče o nemocné se zapojí také taxikáři a hotely. „Stát to zaplatí,“ uvedl prezident. V Alsasku, které patří k nejpostiženějším oblastem, postaví armáda polní nemocnici.

  • Tunisko zavírá hranice a zastavuje mezinárodní lety

    Vláda země rovněž zakázala hromadné akce a omezí pracovní dobu některých zaměstnanců.

  • Finsko zavře všechny školy

    Ve Finsku zůstanou studenti od středy doma. V zemi je 272 nakažených.

  • V USA započne klinické testování nové vakcíny

    V Seattlu na severozápadě USA dnes dostane první účastník klinických testů experimentální dávku nové vakcíny proti koronaviru. S odkazem na vyjádření nejmenovaného vládního činitele to píše agentura AP.

    První fáze testování se účastní 45 mladých a zdravých dobrovolníků, kteří dostanou různé množství zkoušené látky. Na vakcíně pracuje americký Národní ústav zdraví (NIH) ve spolupráci se soukromou společností Moderna. Podle odborníků bude plně ověřená vakcína k dispozici nejdříve za rok až 18 měsíců.

  • G7 slíbila spolupráci v boji proti koronaviru a jeho dopadům

    Představitelé skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 dnes slíbili spolupráci v boji proti pandemii nového typu koronaviru a jejím hospodářským dopadům. Pandemii označili za globální zdravotnickou krizi a významnou hrozbu pro světovou ekonomiku.

    „Jsme odhodláni učinit vše potřebné, abychom zajistili silnou globální reakci prostřednictvím užší spolupráce a posílené koordinace,“ píše se v komuniké, které představitelé G7 zveřejnili po dnešní videokonferenci. Skupina slíbila, že bude pracovat na ochraně zdraví obyvatel a na posílení zdravotního systému.

  • Izraelci zatím nebudou moci být špehováni kvůli koronaviru

    Izraelský parlament dnes neodhlasoval premiérovo doporučení nechat policii v rámci boje proti koronaviru využívat technologii, která umožní sledovat pohyb lidí v reálném čase i zpětně.

    Premiér Benjamin Netanjahu to navrhl v sobotu, v neděli to schválila vláda a dnes se mělo hlasovat v parlamentu. Policie má díky tomuto opatření získat povolení používat nástroj, používaný dosud jenom v boji proti terorismu, i ke sledování občanů.

  • Francie vyhlásila zákaz volného pohybu

    „Když nedodržujete nařízení, nejenže ohrožujete sami sebe, ale také své blízké,“ sdělil francouzský prezident Emmanuel Macron na úvod tiskové konference.

    V té oznámil, že Francie zavádí od úterního poledne na patnáct dní zákaz volného pohybu. Lidé by měli pracovat z domova, vycházet mohou jen v nejnutnějších případech. Zákaz volného pohybu platí také na procházky v parku.

    „Zůstaňte doma, ale zůstaňte v klidu,“ uzavřel Macron. Porušení pravidel hodlá Francie podle něj trestat.

  • Německo má již přes 6000 nakažených koronavirem, 13 mrtvých

    V Německu za posledních 24 hodin přibylo více než tisíc potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Celkem je jich tak v zemi již přes 6000. Na nemoc COVID-19, kterou virus způsobuje, zemřelo už 13 lidí, informoval dnes na svých stránkách Institut Roberta Kocha (IRK).

  • Rusko ve středu uzavře hranice

    Podle zpravodajské agentury RIA Novosti se ve středu uzamknou ruské hranice. Lidé, kteří nemají ruské občanství, se poté do země nedostanou.

  • Koronavirem se nakazila herečka Olga Kurylenková

    Ukrajinská herečka a modelka Olga Kurylenková, známá například svou rolí ve filmu s Jamesem Bondem Quantum Of Solace, se nakazila koronavirem. Herečka, která hrála také v posledním návratu Johnyho Englishe, to oznámila na svém Instagramu.

  • Kanada uzavře hranice pro všechny cizince kromě Američanů

    Kanada kvůli pandemii koronaviru uzavře svoje hranice pro všechny cizince s výjimkou občanů USA. Podle agentury Reuters to dnes oznámil premiér Justin Trudeau. Omezení se nebude týkat obchodu. Všechny mezinárodní lety však budou úřady směřovat na čtyři stanovená letiště ve velkých městech.

  • O půlnoci se uzamkne Maďarsko

    V noci z pondělí na úterý se uzavřou hranice Maďarska. Lidem, kteří nemají maďarské občanství, nebude umožněn vstup do země.

  • Shrnutí tiskové konference v Británii

    Boris Johnson občanům radí, nenařizuje. Zavření škol v zemi v tuto chvíli tamní vláda neplánuje, v budoucnu to ale není vyloučené. Johnson „silně“ doporučil, aby zavřela divadla a podobné podniky, přímo jim to ale nenařídil.

    Lidem Johnson doporučil, aby se neshlukovali, velké akce podle něj vláda nebude tolerovat. Seniorům nad 70 let premiér poradil, aby příliš nevycházeli z domovů a zdrželi se sociálního kontaktu.

  • Německá opatření: Uzavřené hranice a obchody

    Ve snaze zabránit šíření koronaviru Německo dnes ráno uzavřelo hranice s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem.

    Restrikce jdou ale ještě dál. Až na výjimky (potraviny, lékárny, banky, čerpací stanice) se uzavřou obchody a zakázané bude také shromažďování v kostelech, mešitách a synagogách. Otevírací doba restaurací bude fixní, od 6 do 18 hodin.

    Zavřou také všechny bary, kluby, divadla, plavecké bazény a hřiště.

  • Itálie hlásí za den dalších 349 obětí koronaviru

    Celkem už v zemi na nemoc zemřelo 2158 lidí.

Reklama

Související témata: