Hlavní obsah

V Evropě už není místo pro žirafy. V Ústí hrozí smrt samci Enjoyovi

Reportáž z ústecké zoo reportéra Radka Nohla.

 

Reklama

Počet žiraf se v posledních letech tak zvýšil, že pro ně není místo prakticky v žádné zoologické zahradě v Evropě.

Článek

Ústecká zoologická zahrada má před sebou už letos podruhé vážný problém – jak naložit s žirafím samcem, který se stal pro zdejší chov nadbytečný.

Nelze dokonce vyloučit, že ho i podruhé bude muset nakonec vyřešit krajním způsobem. Tedy, že zvíře bude muset být utraceno.

Samci Enjoyovi, o něhož jde nyní, budou za několik dní dva roky. A právě to přidělává chovatelům starosti. Jak totiž samec dospívá, je čím dál méně žádoucí, aby ve zdejším stádu s pěti samicemi zůstal.

Existují nyní tři varianty, co se s žirafím samcem stane. Že může být nakonec utracen, je jednou z nich.

„Eutanazie je až poslední krok, nepopulární jak mezi zoology a ošetřovateli, tak u veřejnosti. My bychom byli nejradši, kdyby zůstal v nějaké zoologické zahradě,“ řekl Seznamu ředitel ústecké zoo Roman Končel.

Místo v jiné zoo však Ústečtí pro mladého samce zatím nenašli. A v Ústí podle ředitele zůstat nemůže. Mohl by se spářit se svou matkou nebo sestrou, které ve zdejším stádu žijí.

Problém - co se žirafím samcem - se netýká jen ústecké zoologické zahrady.

Počet žiraf se v posledních letech tak zvýšil, že pro ně není místo prakticky v žádné zoologické zahradě v Evropě. Jejich návrat do Afriky také není možný. Tam by žirafy měly jen mizivou šanci na přežití.

„Já jsem smutný z toho, že se nedaří přesvědčit koordinátora chovu žiraf, aby povolil přemisťování žiraf mimo zahrady Evropské asociace zoologických zahrad,“ prohlásil ředitel zoo ve Dvoře Králové Přemysl Rabas.

Také zdejší zoo má skupinku samců, kterou by mohli umístit jinde. Bez svolení koordinátora to ale udělat nemohou. A tak jsou zoologické zahrady podle Rabase k utracení těchto zvířat pomalu tlačeny.

Reklama

Doporučované