Hlavní obsah

V Evropě začíná chybět maso. Jeho cena poletí prudce nahoru

Rozhovor s předsedou Českého svazu zpracovatelů masa Karlem Pilčíkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslední týdny přinesly do Česka velké zdražování potravin. Teď by ale mohlo ještě víc zdražit maso. V Evropě se totiž kvůli nákaze a nedostatku lidí hromadně zavírají jatka, není proto možné porazit zvířata ani vybourat maso.

Článek

Cenu vepřového masa v Evropě určuje každou středu německá burza. Podle ní se řídí i v Česku. A právě na německé burze teď ceny letí nahoru.

„Cena stoupá hlavně proto, že se v západních zemích kvůli koronaviru zavírají porážky. Chybí lidé, kteří by zvířata porazili a vybourali,“ vysvětluje Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa, Jak dodává, nákaza už uzavřela jatka v Německu, Španělsku nebo Nizozemsku. Tam úřady nařídily zavřít závod společnosti Vion poté, co se v podniku potvrdilo 45 případů nemoci covid-19.

„Firmy, které nám dodávaly, teď už nedodávají. Některé závody jsou zavřené úplně, některé jedou jen zčásti,“ sdělil Pilčík.

Nad 112 kilo přibývá tuk

Zavřená jatka způsobují nedostatek masa na trhu a navíc ničí kvalitu suroviny. Zvířata totiž přerůstají. Pokud se porážková hmotnost prasat dostane nad 112 kilogramů, je vyšší obsah tuku a méně kvalitní maso.

Kdy se současná situace promítne do cen masa na pultech obchodů, bude záviset na obchodních řetězcích. Už teď ale zpracovatelé masa upozorňují, že maso zdraží i kvůli slabé koruně. „Cena průměrného nákupu na Západě je zhruba 3,5 až čtyři eura za kilogram. Slabá koruna nám každé kilo masa zdražila až o 12 korun,“ vysvětluje Pilčík.

Seznam Zprávy sledují Index prosperity:

I bez toho ale cena masa v poslední době rostla. Zatímco v loňském prvním čtvrtletí stál velkoobchodní kilogram krkovice 70 korun, dnes se prodává za 83. Podobně vepřová plec vloni stála 40 Kč, letos 55 a kýta s kostí meziročně podražila z 45 na 60 korun. U zpracovaných výrobků se pak musí adekvátně promítnout navýšení cen vstupní suroviny.

85 procent českých potravin

Většinu masa musí Česká republika dovážet. Soběstační jsme zhruba ze 40 procent. To by se mohlo změnit: podle kontroverzního návrhu poslanců, kterým se bude zabývat Sněmovna, by v příštím roce tuzemské supermarkety musely nabízet minimálně 55 procent českých potravin a každým dalším rokem tuto produkci navyšovat o pět procent až na finálních 85 procent v roce 2027.

Situaci v Evropě může ovlivnit také současné obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Pokud se nákupy vepřového masa z USA přesměrují do Evropy, což se může na podzim stát, dojde k dalšímu tlaku na růst cen vepřového masa na evropském trhu.

Reklama

Doporučované