Hlavní obsah
Online

Turecko má nejvíce nakažených mimo Evropu a USA

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Nemocí covid-19 se po celém světě nakazilo přes 2,3 miliony lidí a zemřelo nejméně 160 tisíc. Přes 100 tisíc mrtvých náleží k Evropě. Situaci ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Počet úmrtí v Evropě dosáhl hranice 100 tisíc. Americký prezident varoval Čínu, že pokud je za počty obětí „vědomě odpovědná“, bude čelit důsledkům. Na žebříčku nejvíce zasažených zemí se drží nejvýš Spojené státy.

- Rusko za posledních 24 hodin eviduje 6 060 nových případů nákazy. Pro srovnání, včera země potvrdila 4 785 nově nemocných.

- Původní epicentrum nákazy, Čína, oznámilo pouze 16 nových potvrzených případů nákazy a žádné nové oběti. Austrálie uvedla, že číslům z Číny nevěří a požádala o nezávislé vyšetření původu koronaviru a práce Světové zdravotnické organizace během pandemie.

- Turecko aktuálně registruje 86 306 potvrzených případů nakažení koronavirem SARS-CoV-2. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Agentura Reuters poznamenala, že Turecko se tak stalo zemí s nejvyšším množstvím nakažených mimo Evropu a Spojené státy.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali i včera.

  • Britský fotbalový stadion jako testovací pobočka

    Stadion Falmer v anglickém městě Brightonu, známý také jako Amex, se promění v testovací centrum na koronavirus pro pracovníky britské národní zdravotní služby (NHS). Mělo by jít o největší testovací drive-through pobočku na jižním pobřeží, probíhat zde bude samotestování i testy asistované.

    Pro testování poskytl svůj stadion i fotbalový klub Tottenham Hotspur.

  • Peru eviduje přes 15 000 případů nákazy koronavirem

    Peru je po Brazílii druhou nejhůře zasaženou zemí v Latinské Americe. V zemi je podle posledních dat tamního ministerstva zdravotnictví už 15 628 nakažených koronavirem, 400 lidí nákaze podlehlo.

    První případ nákazy se v Peru objevil 6. března, za 25 dní už země hlásila prvních 1000, 10 000 infikovaných oznámily úřady jen o dva týdny později.

  • Spojené království dopraví domů Brity z Nového Zélandu

    Britská vláda se rozhodla uskutečnit repatriační lety z Nového Zélandu, ve kterých by měla zpět do vlasti dopravit primárně ty nejohroženější Brity, již se v zemi nacházejí. Mělo by jít o lidi ve věku nad 70 let, těhotné ženy nebo o Brity ve vážném zdravotním stavu.

    Tři lety by měly odletět z Aucklandu, dva z města Christchurch. První z letů by se měl uskutečnit 24. dubna, celkem by se domů mělo dostat přes 1500 Britů.

  • Po boji s nemocí covid-19 zemřel Bob Lazier

    Bývalý automobilový závodník Bob Lazier dnes podlehl komplikacím, které u něj spustila nákaza koronavirem.

  • Německo, Norsko i Albánie uvolňují některá opatření

    V průběhu nadcházejícího týdne plánuje několik zemí uvolnit některá zavedená omezení.

    Německo - Obchody s rozlohou pod 800 metrů čtverečních mohou znovu otevřít 20. dubna, otevírat budou zejména prodejny kol nebo knihkupectví. Posilovny, restaurace a bary zůstávají zavřené.

    Norsko - Mateřské školky se otevřou 20. dubna. Školy a univerzity by měly začít fungovat od 27. dubna, stejně tak kosmetické salony.

    Polsko - V zemi se otevřou parky a lesy, navýší se také počet zákazníků, kteří mohou být v obchodě ve stejnou dobu.

    Albánie - Znovu začnou pracovat maloobchodníci nebo podniky na zpracování potravin a ryb.

  • Vzpomínky na hrdiny povstání ve varšavském ghettu omezil koronavirus

    Preventivní omezující opatření přijatá s cílem zbrzdit šíření koronavirové infekce dnes v Polsku poznamenala každoroční vzpomínkové akce k uctění památky hrdinů povstání ve varšavském ghettu za německé okupace v roce 1943. Premiér Mateusz Morawiecki a představitelé židovské obce se zúčastnili položení věnců u památníku v centru polské metropole s rouškami a v předepsaných rozestupech mezi sebou.

  • Spojené státy překročily hranici 40 000 úmrtí

    Spojeným státům trvalo 38 dní, než od prvního úmrtí dospěly k 10 000 mrtvých, což bylo 6. dubna. Dvacetitisícovou hranici pak Spojené státy překonaly během dalších pěti dní. Z 30 000 na 40 000 se země dostala za čtyři dny, hlásí agentura Reuters.

  • Turecko a USA - společně proti koronaviru

    Trump dnes telefonicky hovořil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem, s nímž se dohodl na pokračování spolupráce v boji s koronavirem. Turecko ke dnešnímu dni registruje 86 306 potvrzených případů nákazy, USA více než 740 000.

  • Protest v Tel Avivu, odstup lidé dodržovali

    Rabinovo náměstí v Tel Avivu zaplavili lidé, protestovali zde proti korupci a izraelskému premiérovi.

  • Rakousko má podle Kurze situaci pod kontrolou

    Rakouský kancléř Sebastian Kurz v rozhovoru pro CNN prohlásil, že koronavirová situace v Rakousku je pod kontrolou. Podle něho je to díky pohotové reakci tamní vlády, která jako jedna z prvních v Evropě uzavřela své hranice a přijala tvrdší opatření než jiné země. V Rakousku podle jeho slov přibývá okolo sta případů nákazy denně a pomalu se začínají uvolňovat některá omezení. Taktikou vlády je mezi každým dalším uvolněním nechat prostor dva týdny, aby bylo možné sledovat vývoj šíření nákazy.

    „Samozřejmě máme stále zavedena určitá omezení, jako je dodržování odstupu na veřejnosti… Lidé v obchodech musí nosit roušky a budou je muset v budoucnu nosit i v restauracích či kdekoliv jinde,“ řekl Kurz.

  • Kuba má přes 1000 případů nákazy

    Kuba dnes oznámila, že se na jejím území vyskytuje už 1035 potvrzených případů nákazy, 255 uzdravených a 34 úmrtí.

    Mezi opatření, která byla v zemi zavedena, patří omezení domácích i mezinárodních cest úředníků nebo povinná karanténa pro všechny občany, kteří se vrátí ze zahraničí.

  • USA hlásí více než 39 000 úmrtí

    Podle Univerzity Johnse Hopkinse je momentálně ve Spojených státech už více než 39 000 obětí koronaviru. Celkový počet pozitivních testů dnes překonal 742 000.

  • Drážďany rozdají svým občanům 200 000 roušek

    Německé město Drážďany by mělo v pondělí rozdat svým obyvatelům 200 000 roušek, uvedl to deník Bild. Od pondělního dne v Sasku začíná platit povinnost zakrytí úst a nosu v obchodech a hromadné dopravě. Všichni, kdo nebyli schopni si roušky obstarat sami, si je budou moci v pondělí dopoledne vyzvednout na tamní radnici, ovšem vždy jen dvě na osobu.

  • Turecko má třetí nejvyšší počet nakažených mimo Evropu a USA

    Turecko aktuálně registruje 86 306 potvrzených případů nakažení koronavirem SARS-CoV-2. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Agentura Reuters poznamenala, že Turecko se tak stalo zemí s nejvyšším množstvím nakažených mimo Evropu a Spojené státy.

    Turecko oznámilo první pacienty s koronavirem 10. března, od té doby množství potvrzených případů nákazy prudce roste. Celkový počet obětí epidemie se v Turecku dnes zvýšil na 2017. Z nákazy se dosud zotavilo 11 976 lidí.

  • Reportáž listu The Sunday Times tvrdě kritizuje britskou vládu

    Zatímco se světem plíživými kroky šířila koronavirová pandemie, Velká Británie jí nevěnovala pozornost. Její vládní činitelé příliš dlouho tvrdili, že zemi nic nehrozí, a premiér Johnson se příliš dlouho vyhýbal krizovým jednáním.

  • Tchaj-wan umístil do karantény 700 příslušníků námořnictva

    Tři lodě patřící Tchaj-wanu navštívily minulý měsíc ostrovní republiku Palau, v rámci posádek těchto lodí bylo nyní identifikováno 24 členů s pozitivním testem na koronavirus. Do karantény tak kvůli tomu bylo posláno 700 námořních důstojníků i kadetů, kteří musí podstoupit testování.

  • Pákistán začal s repatriací občanů

    Celkem 227 občanů Pákistánu odletělo v sobotu večer z Dubaje. Spojené arabské emiráty hrozily přezkoumáním pracovních vazeb se zeměmi, které v průběhu pandemie odmítaly repatriaci svých státních příslušníků, uvedla agentura Reuters.

  • 433 nových úmrtí v italských nemocnicích, 23 660 celkem

  • Chile hlásí více než 10 000 případů nákazy koronavirem

    Chile je třetí nejhůře zasaženou zemí v Latinské Americe, co se týče počtu nakažených. Ke dnešnímu dni je v zemi evidováno více než 10 000 případů nákazy, hůře je na tom jen Peru a Brazílie. Podle údajů tamního ministerstva zdravotnictví zemřelo v Chile 133 lidí, první případ nákazy se objevil 3. března.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy