Hlavní obsah

Ghúta má za sebou nejkrvavější den od vyhlášení příměří. Rusko nabídlo povstalcům beztrestnost, když odejdou

Ghúta má za sebou den s nejvyšším počtem mrtvých civilistů od té doby, co Rusko vyhlásilo příměří.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Rusko nabídlo syrským povstalcům a jejich rodinám bezpečný odchod z oblasti ve východní Ghútě. V pondělí v oblasti při bojích zemřelo nejméně 77 civilistů.

Článek

Pondělní boje ve východní Ghútě si vyžádaly životy 77 civilistů. Jde zatím o nejvyšší počet civilních obětí během 24 hodin od té doby, co Rusko vyhlásilo každodenní několikahodinové příměří.

Rusko ustoupilo z dosavadní strategie a nabídlo povstalcům a jejich rodinám bezpečný odchod z Ghúty. Slíbilo jim zajistit beztrestnost, pokud se vzdají. Podle agentury Reuters mohou odejít i s rodinami a vzít si s sebou osobní zbraně. Skupina povstalců Fajlak ar-Rahman už nabídku odmítla.

„Když nechcete pustit civilisty ven z obléhaných území, jsme připraveni se vám zaručit za bezpečnou cestu z východní Ghúty pro vás i vaše rodiny. K tomuto účelu bude zajištěna doprava i záruka bezpečné cesty,“ řekla hlava ruského centra pro stabilizaci Sýrie Yuri Yevtushenko.

Humanitární konvoj se kvůli bojům musel stáhnout

Kvůli bojům se z oblasti poblíž Damašku musel stáhnout i humanitární konvoj OSN. Do oblasti se dostalo 46 vozů, podle OSN se z nich ale ani nepodařilo vyložit všechen náklad.

Sajjad Málik, který je zástupcem Rady OSN pro lidská práva (HRC) v Sýrii, napsal na Twitter, že konvoj se stáhl po devíti hodinách. „Konvoj pro východní Ghútu se stahuje z Dúmy po devíti hodinách. Vyložili jsme, co bylo možné, za silného bombardování,“ sdělil Málik.

OSN dostala v neděli povolení od syrské vlády pro konvoj pomoci pro asi 70 000 lidí, uvedl server BBC. Další konvoj by měl dorazit ve čtvrtek. V oblasti o rozloze asi 100 kilometrů čtverečních, kterou od roku 2013 obléhají vládní jednotky, žije v katastrofálních podmínkách nyní asi 393 000 lidí.

V Ghútě za poslední dva týdny zemřelo už přes 700 civilistů, syrská armáda dobyla asi třetinu území ovládaného povstalci a boje pokračují dál.

Reklama

Doporučované