Hlavní obsah

V glosáři se tipovalo, zda na MS Mbappé naváže na Pelého, a řešilo se, proč teď Slavii drhnou přestupy

Glosář Luďka Mádla.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Se speciálním hostem glosáře, redakčním kolegou Filipem Horkým, řešil Luděk Mádl i postupný přesun dortmundského know-how do Arsenalu.

Článek

Pokud lze rozlučku Tomáše Rosického s kariérou chápat i jako symbolickou tečku za domácí sezonou 2017/18, pak opravdu platilo rčení „to nejlepší nakonec”. Atmosféra, která v sobotu večer vládla na letenském stadionu, i perfektní představení v podání českých i světových hvězd snesly vskutku ta nejpřísnější měřítka.

„Takhle vydařená rozlučka s kariérou tady ještě nebyla,” poznamenal Filip Horký, krizový reportér Seznam Zpráv, který byl tentokrát hostem glosáře.

Tomáš Rosický mohl být se svou rozlučkou spokojen.Video: David Janeczek

Jako fanoušek Sparty těžce nese až příliš dlouhé čekání letenského týmu na výraznější úspěch. „Já chápu, že když se přestavuje tým, může to i chvíli trvat. A řada fanoušků by jistě klidně ráda obětovala i celou sezonu, kdyby ale viděla, že to celé přinese nějaký progres. Místo toho jako bychom pořád stáli na místě. Když už se tolik investuje do hráčů, překvapuje mě, že žádná investice nemíří také do hlav některých fotbalistů, kteří by nejspíš psychologický trénink odolnosti potřebovali,” míní Horký.

„Jestli spíš nebyl problém v typologickém výběru zahraničních hráčů,” naznačil Luděk Mádl, že borci ze západní Evropy, kteří na Letnou dorazili v už výrazně pokročilejším stadiu své kariéry, v rudém dresu jaksi nenacházeli náležitou motivaci dřít až na krev. Uplynul rok - a už jsou prakticky všichni pryč.

Též přišlo na přetřes, jestli má smysl, aby Sparta brala zpátky své někdejší hráče, kterým se v cizině přestalo dařit. Po Václavu Kadlecovi je nyní takto rozjednaný Jakub Brabec. „Václavův návrat bych tak kriticky nehodnotil, mnohem větším zklamáním pro mě byly výkony Michala Kadlece,” podotkl Filip Horký.

Zatímco Plzeň má už tradičně dávno nakoupeno, ve Spartě by se asi věci měly více začít hýbat nyní, po návratu sportovního ředitele Zdeňka Ščasného z dovolené. Vedle brankáře Heči už je napevno domluven příchod útočníka Tetteha, který by měl od příštího pondělka s týmem i trénovat, přestože oficiálně lze jeho přestup prezentovat až po 1. 7., protože až v ten den mu administrativně skončí hostování z Bohemians a bude moci formálně přestoupit do Sparty ze svého kmenového klubu Standard Lutych.

Sparta stále hledá záložníka, stopera a především pravého obránce. I proto, že liberecký Vladimír Coufal už avizoval, že dá přednost Slavii.

Ani v Edenu však dosud žádný transfer neuzavřeli. V glosáři padlo, že se stále čeká na informace a pokyny z Číny, a to od nového investora Citic Group. Jde o to, že předchozí čínský majitel, CEFC China, ambiciózní přestupy subvencoval, zatímco teď se neví, do jaké míry jej v tom ohledu budou současní majitelé klubu následovat.

Podle zlých jazyků je zbržděn i Coufalův transfer, a to proto, že do Liberce ještě nedorazily všechny platby za Koláře a Kúdelu. A dokud nebudou dořešeny starší resty, libereckým šéfům se do nových dobrodružství se Slavií chtít nebude.

Na blížícím se světovém šampionátu bude Horký fandit Němcům, Mádl si na světové šampiony tipnul Francouze. „Mbappé může v dresu Francie sehrát podobnou roli jako kdysi Pelé na MS 1958,” připomněl turnaj, který si Pelé podrobil už v 17 letech. Mbappému je, pravda, už 19 let, ale nálepku zázračného dítěte si s sebou nese stále.

Další informace a podrobnosti najdete ve videoglosáři nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované