Hlavní obsah

V Hanau vraždil milovník konspirací a sportovní střelby

Foto: Youtube.com

Tobias Rathjen, střelec z Hanau.

Reklama

aktualizováno •

Konspirační teorie a rasismus. Střelec z německého Hanau měl vlastní představu o fungování světa. Ta ho dovedla k vraždě devíti lidí. Potom k zastřelení své matky a nakonec sebe sama.

Článek

Ke střelbě došlo ve středu v noci na několika místech – ve dvou hanauských shisha barech, tedy podnicích, kde se kouří vodní dýmka. Mezi oběťmi jsou hlavně potomci přistěhovalců. Po několika hodinách policejního pátrání našli členové bezpečnostních složek útočníka a další osobu, jeho dvaasedmdesátiletou matku, mrtvé v bytě nedaleko druhého místa činu.

Podle německého generálního prokurátora měl útočník, kterého média identifikovala jako Tobiase Rathjena, blízko ke krajně pravicovému smýšlení. A o jeho vraždění v Hanau politici i média mluví jako o teroristickém útoku. Pachatel se na internetu netajil svými xenofobními názory.

Podle informací listu Die Welt nalezly bezpečnostní složky také písemné doznání 42letého muže, který byl přesvědčen, že je sledován po celý svůj život tajnou službou.

V dokumentu vyjadřuje řadu extrémně pravicových myšlenek. Podle něj nestačí určité národnostní skupiny vyhostit, protože jejich „existence je už ve svém základu chybou“. Celá řada národů by podle něj měla být kompletně vyhlazena. Mimo jiné polovina Asie, národy v severní Africe a Izrael.

Zbrojní průkaz kvůli sportovní střelbě

Třiačtyřicetiletý muž po sobě zanechal podle německých médií doznání v podobě dopisu i několik dnů staré video, které zveřejnil na YouTube i na svých webových stránkách. Na nich o sobě prozradil i několik osobních informací.

Uvedl, že se narodil v roce 1977 v Hanau a že v tomto hesenském městě chodil i do školy. Po maturitě absolvoval civilní vojenskou službu. V zimním semestru roku 2000 měl začít studovat podnikovou ekonomiku na univerzitě v Bayreuthu. Studium prý v roce 2007 úspěšně dokončil.

Podle Die Welt se pachatel věnoval sportovní střelbě – a kvůli tomu vlastnil i příslušný zbrojní průkaz.

Varování pro Američany

Ve videu a několika psaných textech, které před týdnem zveřejnil na svých stránkách, mluví o spikleneckých teoriích. Podle ARD se například obrátil plynulou angličtinou na americký lid s tím, že je pod kontrolou „tajemných sil“.

Rathjen také varoval před tím, aby lidé věřili velkým médiím, a mluvil přitom o „systému moderního otroctví“. Vrah z Hanau ve videu vyzval Američany, aby povstali a pustili se do boje. Podle Weltu byl pachatel paranoidní a byl přesvědčený o existenci podzemních vojenských zařízení ve Spojených státech.

Jeho spiklenecké teorie se týkaly taky sportu a jedné bavorské univerzity. Podle ARD dotyčný spikleneckými teoriemi vysvětloval i neúspěchy u žen. Ohledně Německa psal Tobias Rathjen o stínové vládě a malé elitě, která de facto vládne celé planetě a tají před lidmi klíčové informace.

Podle médií nebyl nikdy předtím v hledáčku bezpečnostních složek. „Nebyl bezpečnostním orgánům známý ani coby nositel xenofobních postojů, ani coby pachatel jiné trestné činnosti,“ uvedl hesenský ministr vnitra Peter Beuth z CDU.

Reklama

Související témata:

Doporučované