Hlavní obsah

V Havířově se za více než 20 milionů Kč modernizuje vodovodní síť

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) investuje více než 20 milionů korun do modernizace vodovodní sítě v Havířově na Karvinsku.

Článek

Na několika místech ve městě vznikne celkem více než 3,1 kilometru nových vodovodních řadů. ČTK to sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

Infrastruktura pro dodávky pitné vody v Havířově vznikla většinou po druhé světové válce, když se město pro horníky z okolních černouhelných dolů stavělo. Už je potřeba vyměnit ji za modernější materiály.

Například v ulicích Okrajové a Dlouhé v havířovské části Podlesí se za pět milionů korun mění 660 metrů původně ocelového a litinového potrubí z poloviny 60. let minulého století za nové z vysokohustotního polyetylenu. Důvodem jsou především přibývající poruchy. „Investice si vyžádá náklady pět milionů korun. Začali jsme o prázdninách, hotovo by mělo být na konci listopadu,“ uvedl ředitel vodovodů SmVaK Milan Koníř.

V havířovské části Prostřední Suchá a sousední obci Horní Suchá se za šest milionů korun mění ocelové a litinové potrubí rovněž z poloviny 60. let minulého století. Také se tam bude přepojovat 29 vodovodních přípojek. „Navíc jedna v nevyhovujícím stavu bude vyměněna. Stavět se začalo v srpnu, hotovo by mělo být do konce roku,“ uvedl Síbrt.

Za nové potrubí z vysokohustotního polyetylenu se mění také téměř 700 metrů ocelového a litinového vodovodu z přelomu 60. a 70. let minulého století v ulicích Rodinné, Havraní, Na Kavkovicích a Těšínské. I tam jsou důvodem přibývající poruchy. „Přepojeno bude také 30 plastových vodovodních přípojek a vyměněno pět ocelových. Stavba za 4,8 milionu korun byla zahájena v srpnu, hotovo by mělo být v říjnu,“ uvedl mluvčí.

SmVaK jsou největší vodárenskou firmou v Moravskoslezském kraji a patří i mezi největší v zemi. Vodu dodávají pro více než 720.000 lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také například části Olomouckého kraje nebo do pohraniční oblasti Polska.

Reklama

Doporučované