Hlavní obsah

V hlavě sněžného leoparda uvázlo 52 broků, přesto zůstal naživu

Svět bez obalu: Sněžného leoparda postřelil pytlák. V hlavě šelmy zůstalo 52 broků, přesto zůstala na živu.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Záchranná stanice v Biškeku se stará o sněžného leoparda. Zraněnou šelmu nalezli na stromě nedaleko hlavního města, zjevně nebyla v pořádku. Leopard (taktéž levhart) jen těsně unikl smrti.

Článek

Sněžného leoparda postřelil neznámý pachatel, zřejmě pytlák. Lidé si zraněné šelmy všimli na stromě a převezli ji do záchranné stanice. Tam veterináři zjistili, že traumatizované zvíře utrpělo vážné zranění mozku. V hlavě mu uvázlo 80 broků, odstranit bylo možné jen 18 z nich.

Díky péči záchranné stanice však šelma přežila, zotavuje se a od ošetřovatelů dostala jméno Zhaabars.

„Leží na zádech, když mu dávám maso a léky přes mříže. Normální kočka by se obrátila, aby mohla jíst, ale on pouze takhle leží,“ ukazuje v úvodním videu jedna z ošetřovatelek.

Vyšetřovatelé teď pátrají po lovci, který na Zhaabarse nelegálně střílel. Pravděpodobně šlo o pytláka nebo farmáře, který se snažil chránit svůj dobytek.

Ochránci přírody se snaží zachránit ohrožené sněžné leopardy, kterých žije ve Střední Asii, Rusku a Číně jen okolo 4000 až 7000 kusů. Tyto velké kočky byly dříve ohroženým druhem, ale teď jsou už považovány pouze za zranitelný druh, což je méně kritická kategorie. A to právě díky úsilí aktivistů.

Zhaabars téměř ztratil zrak. Ošetřovatelé s opatrností doufají, že získá schopnost vidět alespoň na jedno oko. Následky zranění jsou velká, zvíře se tak nebude moci vrátit do volné přírody. Bude přestěhováno do venkovního výběhu, kde stráví svůj život pod ochranou lidí.

Zájem už vzbudilo: okamžitě se stalo populárním a obyvatelé v Biškeku se mu snaží pomoci.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované