Hlavní obsah

V Holešovicích dnes začíná osmý ročník hackerského kongresu Paralelní Polis

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V pražských Holešovicích se do neděle koná 8. ročník hackerského kongresu Paralelní Polis. Tématy akce jsou svoboda a kryptoanarchie, decentralizovaná ekonomika a kryptoměny, politické umění a hacking nebo věda a technologie.

Článek

Třídenní kongres nazvaný Chaos se uskuteční v prostorách Paralelní Polis a vystoupí na něm české i zahraniční špičky v oboru jako Sara Polak, Tomáš Mikolov, Juraj Bednár, Frank Rieger či Chris Gosden. „Chaos jsme v posledních měsících zažívali více než kdy dříve a je pro nás zároveň metaforou, skrze kterou si pokládáme základní existenční otázky,“ uvedl jeden z pořadatelů Roman Týc.

Letošní ročník bude v mnoha ohledech zlomový. Kvůli nejisté situaci se odehraje v menším a privátnějším formátu, který zajistí koncentrovanější prostředí pro setkání komunity, a návštěvník si tak z místa odnese intenzivnější a ucelenější zážitek. Znamená to ovšem i omezený počet vstupenek, kterých bylo k dostání pouze 100 kusů. Sledovat dění v prostorách Paralelní Polis však bude v upravené verzi možné také online, a to prostřednictvím speciálního vysílání HCPP.TV a kanálů Paralelní Polis na Facebooku a YouTube.

Paralelní Polis, pro kterou je kongres vlajkovým projektem, se také novým ročníkem v mnoha ohledech vrací ke svému původnímu poslání, a to propojovat umění, technologie a společnost. Taháky osmého ročníku jsou německý hacker, podnikatel, konzultant a spisovatel Frank Rieger, který spoluzaložil úspěšné startupy týkající se mobilních navigací, map, informační bezpečnosti a praktické kryptografie, nebo britsko-australský profesor Chris Gosden specializující se na archeologii identity, který je mj. také správcem Britského muzea.

Paralelní Polis je nestátní nezisková organizace, kterou v roce 2014 v pražských Holešovicích založila umělecká aktivistická skupina Ztohoven. Misí Paralelní Polis je podle zakladatelů poskytovat technologie a vzdělání, které lidé potřebují pro zapojení do nezávislé společnosti a na ochranu individuální svobody.

Reklama

Související témata:

Doporučované