Hlavní obsah

V Holešovicích při výbuchu bytu a požáru zemřel člověk

Video z místa výbuchu.Video: HZS ČR

 

Reklama

Při výbuchu a následném požáru dvou bytů ve Strojnické ulici v Praze 7 dnes zemřel člověk. Další dva lidé byli popáleni, jsou při vědomí.

Článek

Záchranáři evakuovali z domu zhruba 50 lidí, hasiči již požár uhasili. Vyplývá to z vyjádření hasičů a záchranné služby na Twitteru. Příčina neštěstí zatím není známa, policie a hasiči vedou vyšetřování.

Výbuch poškodil příčku do sousedního bytu ve vedlejším domě, částečně byla narušena i statika domů. „Došlo k vyvalení příčky mezi domy, jde o nosnou příčku, na místě je statik, čekáme na jeho vyjádření,“ řekl mluvčí hasičů Martin Kavka.

„Statik zhodnotil objekt a rozhodl, že se obyvatelé domu mohou vrátit mimo požárem zasažené byty. Stále probíhá šetření požáru ve spolupráci s policisty,“ uvedli hasiči na Twitteru.

Radnice sedmé městské části pro postižené zajistila náhradní byty a mimořádnou finanční pomoc, na místo tragédie dorazili zástupci krizového řízení včetně místostarosty Kamila Vavřince Mareše. „Myslím moc na všechny sousedy, které to postihlo,“ napsal na twitteru starosta Jan Čižinský.

„Seděli jsme v pokoji, měli jsme otevřené dveře na balkon a najednou strašná rána, tak jsme se šli podívat. Najednou začal být hrozný kouř, tak jsme si řekli, že půjdeme rychle z bytu. Kdy se budeme moci vrátit, netušíme,“ řekla novinářům obyvatelka vedlejšího domu Eva Hnízdilová. „Výbuch jsem slyšel i přes to, že máme okna na druhé straně. Myslel jsem si, že něco opravují,“ uvedl obyvatel bloku Jan Štěpánský.

Událost se stala kolem 8:30, na místě zasahovalo několik jednotek hasičů, vyhlášen byl druhý stupeň poplachu. Hořely byty ve třetím patře činžovních domů. Kvůli provalení příčky museli hasiči zasahovat ve dvou vchodech. Z nich evakuovali kolem 50 lidí, na místě je pro ně přistaven evakuační autobus.

Foto: Hasiči Praha

Následky výbuchu a požáru.

Záchranáři ošetřili dva popálené, byli při vědomí. „Další muž utrpěl zranění neslučitelná se životem a zdravotníci mu už nemohli přes veškerou snahu pomoci,“ uvedla mluvčí záchranné služby Jana Poštová na Twitteru. U deseti lidí byla zjišťována hladina oxidu uhelnatého, dodala.

Na místě je nyní několik desítek policistů spolu s kriminalisty. „Ti budou zjišťovat, proč v bytě došlo k výbuchu a následnému požáru,“ uvedla policie.

Reklama

Doporučované