Hlavní obsah

Protesty v Hongkongu rozehnal slzný plyn a obušky

Demonstrující vnikli do vládní budovy, protesty policie rozehnala slzným plynem.Video: Zdislava Pokorná , Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Demonstranti v Hongkongu v pondělí vnikli do budovy místního parlamentu a rozbili několik oken. Těžkooděnci proti nim zakročili slzným plynem a obušky. Incident se odehrál v době, kdy si Hongkong za přísných bezpečnostních opatření připomíná 22. výročí přechodu města pod čínskou správu.

Článek

Několika demonstrantům v Hongkongu se v pondělí podařilo proniknout do budovy místního parlamentu. Skupina tvořená převážně studenty v maskách a ochranných přilbách použila kovové nákupní vozíky, tyče a kusy lešení, aby prorazila zesílené sklo a vnikla do budovy. Policie jim v tom podle svědků nebránila a objevily se i spekulace, že tak učinila schválně, aby veřejnost viděla destruktivní chování demonstrantů.

Protestující vyvěsili transparent s nápisem „Neexistují vzbouřenci, je tu jen tyranie“. Po obklíčení hongkongské legislativní budovy se davy začaly dále rozptylovat a policie hrozila, že oblast vyčistí. Část demonstrantů se rozhodla setrvat na místě až do půlnoci. Mezitím se do okolí začaly sjíždět stovky policistů, píše server CNN. Těžkooděnci vyrazili proti demonstrantům, kteří na obranu vytáhli deštníky. Před řadami policistů vyzbrojených obušky a štíty urychleně začali opouštět okolí budovy.

Policisté demonstranty varovali, že použijí slzný plyn. Protesty podle serveru CNN nakonec po použití slzného plynu vyeskalovaly rychle. Policisté nejdříve rozehnali dav několika dávkami slzného plynu a asi o půl hodiny později začali procházet samotnou budovu parlamentu. Podle agentury Reuters už zde většina protestujících nebyla a nebylo prý ihned jasné, zda došlo na zatýkání.

K rozehnání lidí před parlamentem použili policisté obušky. „Prostranství před LegCo (zkratka pro hongkongský zákonodárný sbor) zaplnil kouř, lidé křičí a utíkají pryč,“ popsala situaci po příchodu policie zpravodajka deníku The Guardian. Někteří účastníci protestu podle ní na policisty házeli předměty, zatímco strážci zákona překonávali barikády postavené v průběhu dne.

Incident se odehrál v době, kdy si hongkongská vláda za přísných bezpečnostních opatření připomněla 22. výročí přechodu města pod čínskou správu. Při této příležitosti se desetitisíce dalších lidí vydaly na protestní pochod městem. V souvislosti s protestem před budovou parlamentu, kde měl pochod původně končit, změnili organizátoři jeho cíl a ukončili pochod v nedalekém parku.

Oficiální ceremoniál se letos netradičně uskutečnil v rozsáhlém konferenčním centru a nikoli venku, což hongkongská vláda zdůvodnila nepříznivým počasím; v Hongkongu brzy ráno slabě pršelo, během odpoledne však teploty ve městě překročily 30 stupňů.

Akce se zúčastnili zástupci Hongkongu, pevninské Číny a další pozvaní hosté. Jak popsala agentura Reuters, viditelně unavenou správkyni Hongkongu Carrie Lamovou na ceremoniál doprovodil manžel. Lamová se na veřejnosti objevila poprvé po téměř dvou týdnech. Správkyně Hongkongu ve své řeči uvedla, že vláda potřebuje změnit styl vládnutí, aby byla vstřícnější a otevřenější. Rovněž slíbila, že se toho bude dělat víc pro mladé.

Nedaleko budovy, kde se ceremoniál konal, se s policií střetly stovky demonstrantů, kteří protestují proti kontroverznímu návrhu zákona o vydávání pachatelů trestných činů mimo jiné do pevninské Číny. Policisté k jejich rozehnání použili pepřový sprej a obušky.

Účastníci dnešních protestů dali najevo požadavek na definitivní stažení návrhu zákona, který by umožnil vydávání osob k trestnímu stíhání mimo jiné do pevninské Číny. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová v polovině června po masivních manifestacích projednávání návrhu přerušila. Demonstranti také volají po rezignaci Lamové či po nezávislém vyšetření možné policejní brutality při červnových nepokojích.

Evropská unie v pondělí v reakci na napětí v Hongkongu vyzvala ke zdrženlivosti a ke snaze najít východisko prostřednictvím dialogu. „Dnešní počínání malé skupiny lidí, kteří se pokusili násilně vniknout na půdu Legislativní rady, nereprezentují drtivou většinu demonstrantů, která při opakovaných protestech vystupuje pokojně,“ dodala v prohlášení kancelář šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové. K protestům se opět vyjádřil i britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. „Chtěl bych zdůraznit, že britská podpora Hongkongu a jeho svobod je neochvějná… Veškeré násilí je nepřijatelné, ale lidé v Hongkongu si musí zachovat právo na pokojné protesty v mezích zákona, což dnes ukázaly statisíce lidí,“ napsal na Twitter.

Reklama

Související témata:

Doporučované