Hlavní obsah

V Hongkongu údajně protestovalo osmkrát víc lidí, než podle teorie stačí ke svržení vlády

V rámci protestů v Hongkongu vyrazily do ulic stovky tisíc lidí.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová se prostřednictvím vládního prohlášení omluvila za postup při prosazování extradičního zákona, který vyvolal masové protesty. Lidé ale podle hongkongských sdělovacích prostředků chtějí, aby se Lamová omluvila osobně. Protestovat podle organizátorů přišly dva miliony lidí.

Článek

Před týdnem pořadatelé hovořili o milionu demonstrantů v ulicích, zatímco úřady odhadly počet demonstrantů na 250 tisíc. Již tehdy podle AFP šlo o rekordní počet demonstrantů od opětovného připojení Hongkongu k Číně v roce 1997.

A podobně se čísla rozcházejí i tuto neděli. I úřady sdělovaných 250 tisíc demonstrantů ale shodou okolností představuje přibližně 3,5 procenta ze 7,4 milionu obyvatel Hongkongu. To je přesně hranice, která podle nedávno publikovaného výzkumu vědců z Harvardu stačí na svržení vlády při pokojné demonstraci. Pokud mají pravdu organizátoři, bylo v ulicích přibližně osmkrát více lidí, než kolik má podle teorie stačit na vynucení změn.

Lamová v prohlášení, které zveřejnil její úřad, sdělila, že „upřímně a pokorně přijímá kritiku, že věci napraví a bude sloužit veřejnosti“. Prohlášení bylo zveřejněno ve 20:30 místního času (14:30 SELČ), kdy byl v ulicích Hongkongu stále velký dav účastníků dnešního protestu.

V hongkongských ulicích se postupně vytvořil velký dav, který prošel asi tříkilometrovou trasu mezi parkem královny Viktorie a náměstím před budovou parlamentu. Protesty se konají několik měsíců, ve středu proti účastníkům zasáhla policie slzným plynem a zraněno bylo na 80 lidí.

Podle organizátorů přišlo na demonstraci minulou neděli až milion lidí a v podobnou účast doufali i tento týden. Podle úřadů se ale před týdnem zúčastnilo 240 tisíc lidí. Aktivisté bojující za ochranu demokracie vyzvali, aby se v pondělí konala generální stávka. Připojit se chtějí některé odborové svazy, učitelé a další skupiny.

Mnozí lidé dnes přišli s květinami k improvizovanému památníku zřízenému k uctění muže, který se zabil v sobotu, když se snažil pověsit transparent. Stálo na něm „Milujte, nestřílejte a Žádné vydávání do Číny“.

Zákon, který se vláda snažila prosadit, měl umožnit vydávat lidi podezřelé z kriminálního činu mimo jiné i do pevninské Číny. Občané Hongkongu kvůli tomu zahájili velké protesty z obav, že Peking zákon zneužije k pronásledování svých oponentů. Ve středu bylo při demonstraci zraněno 80 lidí.

Lamová v sobotu oznámila, že schvalovací proces zákona pozastavuje na neurčito. Odpůrci se ale dnes sešli k další masové akci, požadovali zrušení zákona a odstoupení Lamové. Podle organizátorů bylo v ulicích dnes ještě víc lidí než minulou neděli, kdy se hovořilo až o milionové účasti.

V prohlášení se sděluje, že o minulých dvou nedělích přišlo svůj názor vyslovit mnoho lidí a že vláda chápe, že to je názor vycházející z lásky a obav o Hongkong.

„Správkyně naslouchá názoru, který se projevuje klidně a rozumně. Je ukázkou Hongkongu jako civilizované, svobodné, otevřené a pluralistické společnosti, která si váží vzájemného respektu, harmonie a rozdílnosti, a tomuto názoru naslouchá. Správkyně přiznává, že nedostatky v práci vlády vedly k nedorozumění a sporům, lidi zklamaly a zarmoutily. Správkyně se za to obyvatelům Hongkongu omlouvá a slibuje, že s upřímnějším a pokornějším přístupem přijme kritiku a zlepší službu veřejnosti,“ stojí v prohlášení.

Poslanec za Demokratickou stranu James To Kun-sun omluvu nepřijal. „Lamová ztratila důvěru, jak se chce s lidmi smířit?“ řekl podle serveru South China Morning Post.

Jeden z organizátorů dnešního protestu řekl, že by se Lamová měla přijít omluvit osobně. „Může přijít, dáme jí židli,“ řekl. Jimmy Sham Tsz-kit z organizace ochránců lidských práv se domnívá, že omluva Lamové nereaguje na to, co lidé chtějí, a to je stažení zákona ze stolu. „Občanům nejde o pouhou omluvu, neodpověděla na žádný z požadavků,” řekl. Učitel hudby Chau Chong si myslí, že omluva přišla příliš pozdě. „My ale bohužel víme, že i když odstoupí (Lamová), Peking si najde jinou loutku, která Hongkong povede,“ sdělil.

Reklama

Související témata:

Doporučované