Hlavní obsah

V Hongkongu zadrželi 80 kilogramů nosorožčích rohů. Stály by 46 milionů korun

Hongkongské úřady objevily přes 80 kilogramů pašovaných nosorožčích rohů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Roby byly v zásilce, která byla deklarovaná jako automobilové díly. Hongkong je jedním z hlavních tranzitních bodů. Dodávky většinou směřují na pevninskou Čínu.

Článek

Hongkongské úřady zabavily 82,5 kilogramu nosorožčích rohů v celkové hodnotě převyšující dva miliony amerických dolarů – částka odpovídající téměř 46 milionům korun. Jde o největší množství rohů, jaké se na tomto Čínou kontrolovaném území podařilo zabavit za posledních pět let. Informoval o tom zpravodajský server Channel NewsAsia.

Kontraband objevili celníci v kontejneru, který připlul z Jihoafrické republiky a byl deklarován jako „automobilové díly“. Rentgen ale odhalil podezřelý obsah.

Letos už hongkongské úřady zabavily 40 kilogramů nosorožčích rohů, 8,3 tuny šupin luskounů a více než 1 000 sloních klů. Bývalá britská kolonie je jedním z hlavních tranzitních bodů pro nelegálně pašovaná zvířata či části jejich těl. Přes Hongkong proudí vše od žraločích ploutví a částí těl tygrů až po nosorožčí rohy a slonovinu. Cílovou destinací je obvykle pevninská Čína.

Většina těchto zásilek je určená pro využití v čínské tradiční medicíně. Například nosorožčí rohy údajně léčí cokoli od rakoviny až po kocovinu, přestože je tvoří pouze zrohovatělý keratin – tedy stejná látka, jaká je například v lidských nehtech.

Reklama

Doporučované