Hlavní obsah
Online

Policista v Hongkongu střelil demonstranta do hrudi. „Byla to sebeobrana," tvrdí policie

Foto: HKUSU Campus TV

Videa ukazující postřelení demonstranta se šíří po sociálních sítích.

Reklama

aktualizováno •

Hongkong dnes zažívá další vyhrocené protesty. Lidé vyšli do ulic i přesto, že policie akci svolanou na 70. výročí založení komunistické Číny zakázala. Policie vypálila několik varovných výstřelů. Tamní noviny South China Morning Post sdílely informaci, že jeden z demonstrantů byl postřelen. Později to potvrdila i hongkongská policie.

Článek

Postřelený demonstrant byl převezen do nemocnice. Policista ho podle oficiálního prohlášení hongkongských policistů střelil do levé části hrudi, strážník prý střílel v sebeobraně a byl v ohrožení života. Demonstrant se před zásahem oháněl kolem kovovou tyčí.

Desetitisíce lidí oblečených do černé barvy se dnes zapojily do protestního průvodu v centru Hongkongu. Účastníci skandovali protičínské slogany a někteří nesli čínské vlajky přeškrtnuté černým křížem.

Sociální sítě zachvátilo video, na kterém policista zblízka vystřelil na demonstranta:

Tisíce lidí se navzdory zákazu shromáždily také v dalších čtvrtích Hongkongu a na některých místech se demonstranti střetli s policií, která proti nim zasahovala slzným plynem, pepřovým sprejem, vodními děly a obušky. Protestující na policisty házeli zápalné lahve, cihly a další předměty.

  • Hongkong zahalila tma, někteří demonstranti ale zůstávají v ulicích

    V Hongkongu je právě skoro deset hodin večer. Někteří demonstranti ale zůstávají venku a ironicky si připomínají čínské výročí ohňostrojem. První říjen, kdy si Čína připomíná 70. výročí od založení, je pro demonstranty spíše dnem smutku.

  • Vláda informuje o 51 zraněných, dva z nich kriticky a další dva vážně

    Vládní informační služba řekla Guardianu, že se během dnešních protestů zranilo 51 lidí. Dva z nich jsou podle místního nemocničního úřadu v kritickém stavu a další dva ve vážném stavu. Nejmladšímu ze zraněných je 11 let, nejstaršímu 75.

  • Demonstranti ničí obchody, které podle nich sympatizují s Pekingem

  • Setrváme ve striktním vymáhání práva, varuje policie v oficiálním prohlášení

  • Policie střílí z děl vodu s modrým barvivem

    Policie kromě klasických vodních děl operuje v terénu také s děly, které střílí modře nabarvenou tekutinu. Informovala o tom novinářka Erin Haleová, která jeden z útoků modrou tekutinou zachytila.

  • Hongkongská policie oficiálně potvrdila střelbu na demonstranta

    Hongkongská policie v oficiálním prohlášení potvrdila, že jeden z demonstrujících, osmnáctiletý muž, byl střelen do levé části hrudi. Incident se stal kolem čtyř hodin odpoledne místního času. Zraněný byl ve stavu vědomí přepraven do nemocnice. Policie dodala, že strážník střílel v sebeobraně, protože byl v ohrožení života. Informaci přinesl twitterový účet zpravodajství Conflict News.

  • Policie vyzvala lidi, aby nechodili ven. Demonstranti údajně použili žíravinu

    Policie v Hongkongu vydala oznámení, ve kterém po čtyřech hodinách protestů žádá, aby obyvatelé oblasti nevycházeli z domovů. Bezpečností složky rovněž uvedly, že demonstranti proti nim použili blíže nespecifikovanou žíravou tekutinu a poranili několik strážníků a reportérů.

  • V bezpečí nejsou ani novináři, jednoho zasáhl do hlavy projektil

    Rozhlasová stanice Radio Television Hong Kong, kterou provozuje hongkongská vláda, oznámila, že z ulic města stahuje všechny své reportéry poté, co jednoho z novinářů „zasáhl do hlavy projektil“. Informoval o tom web deníku The Guardian.

  • Další video, které zachytilo zmíněný policistův výstřel na demonstranta

    Situaci, při které policista v potyčce s největší pravděpodobností vystřelil zblízka na demonstranta, zachytilo na videu hned několik lidí. Stále ale není jasné, jaký náboj policista použil. Někteří hovoří o gumovém projektilu, jiní o ostrém (včetně britské BBC). Krátce po incidentu demonstranti hodili na skupinku policistů zápalnou lahev.

  • Při útoku demonstrantů na policejní dodávku policisté stříleli do vzduchu

    Při níže popsaném útoku demonstrantů na policejní vůz na rohu ulic Waterloo a Nathan Road policisté zřejmě použili pouze varovné výstřely. Je to patrné z videa na Twitteru, které situaci zachycuje zblízka.

  • Při dnešních demonstracích bylo zraněno nejméně patnáct lidí

    V ulicích Hongkongu bylo dnes podle listu South China Morning Post zraněno patnáct lidí. Jeden z nich leží v nemocnici v kritickém stavu.

  • Hongkongské zpravodajství sdílí video se zvukem, střelba v ulicích potvrzena

    Zatímco čínské vládní médium sdílelo video zachycující střet policistů s demonstranty s hudbou v pozadí, hongkongské zpravodajství na Twitter umístilo video s reálným zvukem. Na nahrávce je tak slyšet několik výstřelů, které zastavily útočící demonstranty. Zda byla střelba varovná, nebo namířená proti lidem, není z videa patrné.

Reklama

Hlavní zprávy