Hlavní obsah

V horách se těžce zranil 14letý cyklista. Záchranáři varují před sjezdy

Foto: Horská služba Jeseníky

Snímek z dnešního zásahu.

Reklama

Těžké zranění dnes dopoledne utrpěl čtrnáctiletý chlapec, který na kole při sjezdu mezi Ovčárnou a Hvězdou v Jeseníkách narazil do svodidel. Prudkým nárazem si přivodil otevřenou ránu na pravé straně hrudníku.

Článek

Na místě zasahoval také vrtulník, informovali zástupci jesenické horské služby. Horští záchranáři v souvislosti s případem znovu apelují na návštěvníky hor, aby byli obezřetní, a to i s ohledem na předchozí počasí a stav silnic.

Nehoda se stala kolem 9:00. „Chlapec v plné rychlosti narazil do svodidel na kraji vozovky. Prudkým nárazem si přivodil otevřenou ránu na pravé straně hrudníku. Proto jsme předpokládali, že jde o velice těžké zranění, a to i přesto, že cyklista byl při vědomí a komunikoval s námi,“ uvedl zasahující člen jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Foto: Horská služba Jeseníky

Vrtulník transportoval chlapce do nemocnice v Ostravě.

Záchranáři spolu se zdravotníky pak chlapci poskytli základní ošetření. „Vzhledem k povaze poranění ale nakonec za námi zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. My jsme zraněného šetrně naložili do sanitního vozu a ten s ním přejel na parkoviště u Hvězdy. Zde vrtulník přistál, jeho lékař a posádka si chlapce převzali a transportovali jej do nemocnice k dalšímu ošetření,“ doplnil Hejtmánek.

Horská služba varuje cyklisty před prudkými sjezdy na místních asfaltových komunikacích. „Po deštích je na povrchu silnic tu a tam splavený štěrk, bahno či mokrý písek. Zejména v prudkých zatáčkách hrozí podklouznutí bicyklu a tvrdý pád se zdravotními následky,“ uvedl náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller.

Reklama

Doporučované