Hlavní obsah

V Hořicích po desítkách let dokončí věž stavěnou na počest vzniku republiky

Věž v Hořicích čeká po 100 letech původně plánovaná dostavba.

 

Reklama

Projekt by měl stát zhruba 15 milionů korun a bude financovaný z pokladen města, kraje a několika ministerstev.

Článek

Radnice v Hořicích nechá u příležitosti oslav 100 let vzniku republiky po desítkách let dostavět Masarykovu věž samostatnosti.

Ta se nad městem tyčí od 20. let minulého století. Byla postavena jako připomínka padlých v první světové válce. Základní kámen objektu položil sám prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Nikdy se ji však nepodařilo dostavět podle původních plánů.

Věž začali nad Hořicemi stavět v roce 1925. Měla sloužit jako rozhledna i jako navigační prvek v krajině. „Měl to být také letecký maják pro trasu mezi Prahou a Varšavou. V její blízkosti v minulosti býval i obrovský kamenný nápis Hořice,” popisuje průvodce hořického infocentra Pavel Bičiště.

Dostavbu věže, která měla mít na výšku 40 metrů, však zhatila německá okupace.

Věž pak byla zakonzervována ve výšce 25 metrů a dostavby podle původních plánů architekta Františka Blažka se nedočkala. Doba, která přišla po druhé světové válce, nepřála ničemu, co mělo v názvu jméno prezidenta Masaryka.

„Věž zakonzervovali a zakryli hvězdářskou kopulí. Některé motivy na ní dokonce zakryli a Masarykovo jméno z ní odstranili. Věž od té doby sloužila jen ke hvězdářským účelům,” vysvětluje Bičiště, podle něhož se po válce podařilo opravit jen část ochozu, který poškodili na konci války Němci dělostřeleckým granátem.

Dostavbu podporuje i stát

Hořice se letos rozhodly, že je pravý čas věž konečně dostavět. Podporu získaly u kraje i státu.

„Nejsme první generace vedení města, která o dostavbu usiluje, ale asi nikdy nebyla taková vůle a takový historický okamžik. V podstatě budeme jen realizovat to, co se v minulosti nepodařilo,” říká hořický starosta Aleš Svoboda (Šance pro rozvoj).

Projekt by měl stát zhruba 15 milionů korun a bude financovaný z pokladen města, kraje a několika ministerstev. Na dostavbě se bude podílet i Střední průmyslová škola sochařská a kamenická v Hořicích, která vychovává budoucí kamenosochaře. Z okolí bude také materiál na dostavbu věže. Ta je postavená z hořického vápence, který se těžil v lomu sv. Josefa nedaleko města.

Reklama

Doporučované