Hlavní obsah

V horku ochladí bylinky. Radíme, jak na osvěžující nápoj nebo chladicí sprej

Ochlazující bylinky nás zachrání před horkem. Vyrobte si osvěžující sprej.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Máta, citrusy, růže nebo dokonce černý bez. To jsou rostliny, které vám pomohou zvládnout tropické teploty. A to ať už si z nich připravíte nápoje, přidáte do jídla nebo vyrobíte ochlazující bylinkové spreje.

Článek

Bylinky ochlazují lidský organismus a dělají tělu dobře. Ochlazuje dokonce i některé koření, jako je fenykl a koriandr.

Osvěžující bylinkový nápoj

Máta je sázka na jistotu. Voda s mátou osvěží vždy a fantazii se meze nekladou. Do nápoje můžete kromě máty přidat citron nebo jakékoliv oblíbené ovoce. „Doporučuji do vody nakrájet na čtvrtky jahody, přidat mátu a tu můžeme rozdrtit s trochou třtinového cukru,“ radí fytoterapeutka Monika Poledníková.

Teplý čaj lepší než led

Jižanské národy si například nedávají do pití led. Naopak pijí vlažné nápoje nebo dokonce teplé čaje. „Ono to zní strašně, v horku si dát ještě teplý čaj. Ale zkuste to, během chvilky vám bude dobře. Když totiž vypijete studené pití, sice vás to rychle ochladí, ale tělo má pocit, že musí teplotu vyrovnat a během chvilky je vám opět horko,“ vysvětluje fytoterapeutka.

Ochlazující bylinkový sprej

Ten si můžete vyrobit doma a pak se kdykoliv voňavou osvěžující tekutinou nastříkat. Základem je růžová voda, kterou koupíte nebo vyrobíte lehce doma. Postup je následující: do půl litru vody dáte dvě hrsti okvětních plátků růží, dáte vařit a ve chvíli, kdy voda začne vřít, tak sporák vypnete, necháte na hrnci poklici a vodu necháte úplně vychladnout. Přes plátno slijete a růžová voda je hotová. V lednici pak vydrží asi 14 dní.

Do spreje kromě růžové vody patří okurková voda, Aloe vera gel a éterický olej.

Jak na výrobu spreje, se podívejte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované