Hlavní obsah

V horku se asfalt rozehřeje až na 50 stupňů. Proč je důležitá předpověď počasí pro psy?

Kdy jít v tropických dnech na procházku se psem? Poradí speciální předpověď počasí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tropické teploty, vzduch jako v prádelně. Tak u nás vypadá počasí poslední dny. Mnohem citlivěji na extrémní počasí reagují naši domácí mazlíčci. Kdy vyrazit se psem na procházku, aby se netrápil, poradí speciální předpověď počasí, kterým se zabývá meteoroložka Dagmar Honsová.

Článek

„Snažím se dostat do každodenního života a zjišťovat, jak počasí ovlivňuje náš psychický a fyzický stav. A mám spoustu přátel pejskařů, které zajímalo, jak se budou cítit jejich pejsci a jaký denní program pro pejska mají připravit,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová.

Čím je jiná předpověď pro psy? Kromě běžných údajů se přidává takzvaná pocitová teplota, která se od pocitové teploty pro nás liší. U psů se totiž musí počítat s výškou pět centimetrů nad zemí.

„Pejsek má úplně jinou termoregulaci a ve městě chodí po asfaltu. Asfalt se při slunečném počasí může rozehřát až na padesát stupňů,“ varuje Dagmar Honsová.

Předpověď pro psy uvádí například tyto údaje: Pozor, dnes zvolte raději kratší procházky a kvůli vysokým teplotám nevenčete na asfaltu. Dnes v pravé poledne jděte raději na trávu, která bude mít 27 stupňů Celsia. Nebo jděte do lesa, ale to opravdu jen v poledne. Dnes je totiž vysoká aktivita klíšťat a jen okolo poledne bude nižší.

Každé plemeno reaguje na změny počasí jinak. „Chtělo by to ještě předpověď pro každé plemeno zvlášť. Některá reagují jinak, když jsou teploty přes 25 stupňů Celsia. Stejně tak každý pejsek jinak reaguje na změny před bouřkou,“ říká Dagmar Honsová.

Více o předpovědi počasí pro vaše domácí mazlíčky se dozvíte v celém rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované