Hlavní obsah

V Horní Cerekvi v sobotu kvůli ptačí chřipce usmrtili přes 300 ptáků

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Veterináři kvůli ptačí chřipce nechali utratit přes 300 především vodních ptáků. Farma na oploceném pozemku s dvěma malými vodními nádržemi chovala kachny, husy, krůty a slepice. Ve čtvrtek 60 z nich uhynulo.

Článek

Ptačí chřipku pak na farmě potvrdil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. „Samozřejmě je to nepříjemné. Zatěžuje nás tady už víc jak rok covid, hlavně starší lidé jsou vystrašení. Denně vidí ve zprávách, jak umírají lidé, a teď jim ještě možná budou doma chcípat slepice. Zase to není žádná pozitivní informace, kterou bychom dneska potřebovali,“ řekl starosta Horní Cerekve Milan Kunst.

Okolí farmy ráno policie obehnala páskami. Na místě byli i hasiči, kteří dezinfikovali lidi a vozidla, aby se nákaza nešířila. Utrácení trvalo asi hodinu, skončilo před 11:00.

Pokud se do 21 dnů neprokáže další případ nákazy, bude se ohnisko považovat za zlikvidované, řekl ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka. Do chovu se podle něho nákaza pravděpodobně dostala od divokých ptáků.

Veterinární správa vymezila mimořádným opatřením desetikilometrové pásmo dozoru a ochranné tříkilometrové pásmo, které zasáhlo sedm obcí. Do 28. února musejí předložit soupis všech hospodářství, kde je chována drůbež a jiní ptáci. „Veterinární správa musí mít přehled o chovech drůbeže, která jsou v ochranném pásmu, z důvodu toho, že v těch ochranných pásmech bude probíhat další kontrola, zda-li tam nákaza nějakým způsobem nepronikla,“ řekl Vejmelka. Podobně velký chov drůbeže, jakým byla farma v Horní Cerekvi, v ochranném pásmu podle Vejmelky není.

Lidé už začali svoje chovy nahlašovat, chovají se zodpovědně, řekl starosta. Odpoledne ho čeká spolu s dalšími starosty zasažených obcí jednání s veterináři o dalším postupu řešení nákazy. Hlavním opatřením je uzavření drůbeže. Platí také zákaz jejího převážení.

V Horní Cerekvi jde o šesté letošní ohnisko ptačí chřipky, předchozí byla v jižních a středních Čechách a v Pardubickém a Plzeňském kraji. U volně žijících ptáků byla nemoc zjištěna v Libereckém kraji a v jižních Čechách. Choroba je nebezpečná pro ptáky, na člověka se nepřenáší.

Při loňském rozšíření ptačí chřipky museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků. Poprvé po třech letech byla loni V Česku potvrzena ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v chovu s 12 slepicemi. V roce 2017 se v ČR muselo utratit 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

Reklama

Doporučované