Hlavní obsah

Požár zámku v Horním Maršově zničil střechy na celém objektu i věž

Foto: facebook/hasicihornimarsov.cz

Střecha zámku v Horním Maršově prohořela. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných.

Reklama

V Horním Maršově na Trutnovsku dnes ráno hasiči zasahovali u nevyužívaného a chátrajícího barokního zámku. Střecha zámku prohořela, zničena byla i věž. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Podle informací hasičů nebyl nikdo zraněn.

Článek

Požár zámku v Horním Maršově na Trutnovsku zničil střechy na celém objektu, který má čtyři křídla. Oheň zničil i věž zámku. Zůstaly jen zděné části. ČTK to řekl starosta Horního Maršova Pavel Mrázek. Požár vypukl dnes ráno před 05:00. Hasiči následně vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu a na místo vyslali osm jednotek.

„Celá střecha až po stavbu je pryč. To, co nebylo zděné, je pryč. Jen z toho koukají komíny, střecha na celém zámku neexistuje,” řekl starosta. Na požár se podle fotografa ČTK na místě přišly podívat desítky zvědavců.

Život v obci požár podle starosty nijak neomezil. Hlavní silnice z Trutnova do Pece pod Sněžkou, poblíž ní zámek stojí, zůstala průjezdná. Řidiči však musejí zpomalit, protože hasiči přes silnici natáhli hadice pro čerpání vody z řeky Úpy. „Evakuovat lidi z okolních domů nebylo potřeba,” řekl starosta.

+2

Zasahovalo na 80 hasičů

Hasiči dostali hlášení o požáru ve 04:45. Na místě je zhruba 80 hasičů z osmi jednotek. Původně požárníci uvedli, že na místě mají deset jednotek. Zřídili dvě čerpací stanoviště vody z nedaleké řeky Úpy. Na místě měli i automobilový žebřík a plošinu ze stanice Trutnov.

Hasiči do objektu vyslali dvě průzkumné skupiny, aby zjistily jeho stav a bylo možné požár hasit i zevnitř. „Snažíme se, aby byl zásah v historické budově co nejúčinnější s minimalizací následného poškození,” uvedla v průběhu zásahu mluvčí.

Barokní stavba byla na prodej za 14,5 milionu korun

Hlavní budova zámku byla postavena v barokním stylu v roce 1792, v roce 1869 byla přistavěna tři zadní křídla zámku, která vytvořila uzavřené čtvercové nádvoří. Zámek o zastavěné ploše asi 2000 metrů čtverečních byl pak několikrát upravován. Hlavní budova byla v letech 1907 až 1910 celkově přestavěna a vznikla i čtyřboká věž, uvádí realitní web. Ve druhé polovině minulého století zámek sloužil jako škola a dětský domov.

Zámek se nachází v Czerninské ulici a stojí poblíž hlavní silnice směřující z Trutnova do Pece pod Sněžkou. Objekt, který je kulturní památkou, je podle informací z webu best-reality.cz na prodej za 14,5 milionu korun. „Od dubna roku 1994 není objekt nijak využívaný a jeho stavebně technický stav je zhoršený,” uvádí web. Stavba byla na prodej již mnoho let.

Podle údajů z katastru nemovitostí je majitelem zámku společnost Sagna. Vlastníkem společnosti Sagna je podle údajů v obchodním rejstříku občan Ruské federace Sergey Mayzus.

Reklama

Související témata:

Doporučované