Hlavní obsah

V hospodě byli jen „zaměstnanci“. Rozhovor s majitelem otevřené restaurace

Foto: Facebook/Restaurace a sportovní areál Šeberák

Restaurace Šeberák.

Reklama

Zoufalý čin zoufalého člověka. Takto popsal majitel restaurace Šeberák své rozhodnutí otevřít restauraci i přesto, že opatření se stále neuvolnila, a jedná se tak o protizákonný čin.

Článek

„Já tady v současné chvíli mám Policii České republiky a před ní bohužel hovořit nemohu. Zavolejte později,“ řekl majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert Seznam Zprávám v pátek dvacet minut po desáté hodině ranní, tedy dvacet minut poté, co restauraci už podruhé protizákonně otevřel.

Ve středu večer se majitel restaurace Šeberák rozhodl, že na druhý den svou restauraci otevře i přesto, že otevřít restauraci je v době nouzového stavu a ve čtvrtém stupni systému PES protizákonné. Rozhodl se tak na základě rozhodnutí vlády, která oznámí až v neděli, zda se restaurace od pondělí otevřou.

„Dlouhodobě si z nás dělají beránky a ovce a my jim to dlouhodobě žereme. Když jsem viděl to nařízení, že nám v neděli řeknou, že možná otevřou, nebo ne, tak jsem si řekl, že se chci svým dětem podívat jednou do očí a říct jim, že jsem nebyl a nejsem ovce,“ vysvětlil Olbert Seznam Zprávám.

Svůj úmysl otevřít restauraci sdělil už ve středu na facebookové stránce restaurace. Ve čtvrtek tak v 10 hodin restauraci otevřel a celý den informoval o situaci na Facebooku restaurace. Pro CNN Prima News uvedl, že se v restauraci během dne vystřídalo 30 lidí. S lidmi, kteří restauraci navštívili, měl podepsanou dohodu o provedení práce.

„Já neobcházím nic, já jen následuji zákonné prostředky, které tady máme,“ vyjádřil se pro Seznam Zprávy Olbert na otázku, zda chtěl obejít nařízení tím, že z hostů udělal zaměstnance. Policie nakonec zasáhla ve večerních hodinách a vyžádala si průkaz totožnosti od všech přítomných. Podle Olberta nikomu pokutu neudělila.

„Otevření restaurace Šeberák považuji za políček všem slušným lidem, kteří dodržují platná opatření, a pomáhají nám tak bojovat se současnou epidemickou situací,“ vyjádřil se k situaci ministr zdravotnictví Jan Blatný na Twitteru ministerstva zdravotnictví.

Celý rozhovor s majitelem restaurace Jakubem Olbertem si můžete přečíst níže.

Co po vás policie ráno chtěla?

Chtěli vědět, zda všichni lidé, co tu jsou, jsou zaměstnanci.

Co jste jim na to řekl?

No že jsou. Se všemi máme podepsanou dohodu o provedení práce a teď jsou všichni na polední pauze, tedy na obědě.

Od kolika hodin máte otevřeno?

Máme otevřeno od deseti hodin a zatím nás ještě nezavřeli.

Už vám policie dala nějakou pokutu?

„Zatím ještě žádnou pokutu nemám a ani jsme se na ničem nedomlouvali. My se spolu (s policií) moc nebavíme.“

Co tím chcete přesně změnit?

Mě udivuje tato otázka, už jsem ji slyšel několikrát. Já chci přece jen narovnat svůj hřbet. Teď vůbec nejde o covid-19. Dlouhodobě si z nás dělají beránky a ovce a my jim to dlouhodobě žereme. Když jsem viděl to, že nám v neděli řeknou, že možná otevřou, nebo taky ne, tak jsem si řekl, že se chci svým dětem podívat jednou do očí a říct jim, že jsem nebyl a nejsem ovce.

Jde tedy o jakousi vzpouru?

To není o tom, že bych chtěl anarchii nebo že bych nechtěl respektovat nařízení vlády. Já nechci respektovat něco, co nás ne omezuje, ale ničí. Celá republika se rozdělila na dvě party. Jedna, která to ctí, a druhá, která to nectí. Ti, co to ctí, na nás řvou, jestli chceme, aby lidé umírali na covid-19. My to nechceme, ale chceme se také živit. My už dál nemůžeme, dejte nám nějaké peníze nebo něco. Já si myslím, že to je zoufalý čin zoufalého člověka.

Myslíte si, že tím něco změníte?

Ne, myslím si, že ne. Jediné, co změním, je můj obraz v očích mé dcery.

Takže kvůli ní to děláte?

Nejen samozřejmě kvůli ní, ale chci si sám sebe vážit.

Pořád nelitujete, že jste to udělal?

Ne.

Uvědomujete si i to, že ty následky mohou být opravdu velké? Můžete dostat vysokou pokutu. Je to až tři miliony.

Ano, vím, že by to bylo likvidační a následky by mohly být fatální.

I to, že vaši zaměstnanci mohou přijít o práci?

Ano, u těch zaměstnanců je to problém, ale svoje kroky jsem s nimi konzultoval a všichni vědí, že se mohou rozhodnout. Zatím všichni zaměstnanci stojí za mnou a jsou tu dnes se mnou. Myslím, že na to mají stejný názor. Opravdu to vidíme z té stránky té krize, že už nemáme co do pusy. My se prostě musíme nějak bránit. Jídla sice rozvážíme, ale pokryje to jen část nákladů. Máme otevřeno jen proto, aby o nás lidé věděli, ale finančně to moc nepomáhá.

Jaké kroky včera policie provedla?

Všem zkontrolovali totožnost a řekli, že se dopouštíme protizákonného jednání, což jsem rozporoval, protože všichni lidé, co tam s námi seděli, měli podepsanou dohodu o provedení práce. Jen zdokumentovali ten stav a odjeli. Musím pochválit postup policie, byli velmi profesionální. Všichni jsme ve špatné situaci, ti kluci za to nemohou. Jak oni, tak i my jsme v kleštích naší vlády.

Dostal někdo pokutu?

Ne.

Jak říkáte, podepisoval jste smlouvu s lidmi, co k vám přišli. Je to způsob, jak obejít to nařízení, protože se z nich stali zaměstnanci?

Já neobcházím nic, já jen následuji zákonné prostředky, které tady máme. Andrej postavil z dotací hnízdo a nic se mu nestalo. Protože to také dělal podle zákona. Já jen využívám možné prostředky. A jedna z těch věcí je, že pokud tu mám zaměstnance, ať už na dohodu o provedení práce, nebo na plný pracovní úvazek, tak prostě se mohou najíst v pracovní době.

Nejsou to ale lidé, se kterými reálně pracujete, ale zákazníci, s nimiž jste podepsal smlouvu.

Na to vám bohužel nemohu odpovědět.

Důvod, proč jsou restaurace zavřené, aby se nešířila nákaza covidem-19, vám nestačí?

K té nemoci přistupujeme dost neprofesionálně, což se od nás od lidí dá očekávat, ale ne od naší vlády. Ti jsou za to placení. Myslím si, že proti covidu-19 by se měli chránit lidé, kteří jsou náchylní k nakažení a jsou náchylní k tomu, aby nemoci podlehli. Tam jednoznačně souhlasím, ale nevidím důvod, proč by ostatní lidé nemohli dostat covid-19 a neprodělat ho. Mám v našem okolí fakt hodně lidí, kteří to prodělali v mírném stavu, a v podstatě se to chřipce nevymyká. Já to teď nechci zlehčovat, jenom chci říct, pojďme to udělat systémem Švédska, kde odpovědnost leží na každém z nás. To, co mě v tu středu hlavně vyprovokovalo k tomu otevřít, je to, že ta vláda vůbec s námi nerozmlouvá. Kdyby tam seděl jen jeden podnikatel, tak by řekl, že to takhle není možné, ale tam žádný podnikatel nesedí, je to čistě politické. S covidem-19 to nemá nic společného.

Jestli chtěli otevřít restaurace, měli je otevřít na víkend. Teď je první adventní neděle, nám by to všem pomohlo. Otázka je, zda by to ten covid-19 rozšířilo takovým hrozným způsobem, že bychom museli zase zavřít. Já jen jako občan říkám, že už nechci ohýbat páteř.

Reklama

Doporučované