Hlavní obsah

V hotelu řešili, jak ovlivnit stamilionovou soutěž dopravního podniku. Rok po obvinění policie znovu zasáhla

Dopravnímu podniku zajistila policie autobusy.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Národní centrála proti organizovanému zločinu zajistila Dopravnímu podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou devět autobusů.

Článek

Rok poté, co policie zasahovala kvůli korupci v libereckém dopravním podniku, přistoupili vyšetřovatelé k dalšímu kroku.

V uplynulých dnech zaslali vedení dopravního podniku i na radnici v Liberci dokument, ve kterém je informují, že jim zajistili devět autobusů.

Zdůvodňují to tím, že v případě zakázky na jejich nákup způsobil obviněný bývalý ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar a libercký podnikatel Jiří Vařil škodu 48 milionů korun. Policie k zajištění majetku přistoupila poté, co jí tuto konkrétní škodu vyčíslilo Ministerstvo financí.

Současné vedení dopravního podniku tak kvůli zajištěným autobusům řeší nečekané komplikace.

„Používat je dál můžeme, ale Národní centrála proti organizovanému zločinu nás zavalila administrativou. Musíme pravidelně reportovat o stavu toho zadrženého majetku,“ popsal Seznamu místopředseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Martin Pabiška.

Autobusy nemohou v současné době ani prodat nebo je například někomu pronajmout.

Reportáž: Vydali jsme se za lidmi, které policie v Liberci obviňuje z korupce. Co nám řekli?

Policie popsala korumpování politika z ANO.Video: Radek Nohl, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

Policisté v obvinění popsali, že aktéři této kauzy ovlivnili zakázku na dodávku 17 bezbariérových autobusů tak, aby soutěž vyhrála konkrétní firma.

„Politická dohoda je taková, že autobusy jsou moje a chci, abyste tohle dělali vy,“ zaznamenal policejní odposlech Vařilova slova, když řešil průběh zakázky s dalším obviněným.

Vařil neměl v dopravním podniku žádnou funkci. Policisté ale dokládají, že přes řadu manažerů i politiků ovlivňoval jeho chod.

Popsaná je policisty také jedna ze schůzek, která se uskutečnila v Praze v hotelu Hilton. Tam Vařil se zástupcem firmy Tezas servis podle vyšetřovatelů řešili podmínky zadávací dokumentace.

Právě tato společnost nakonec soutěž vyhrála s nabídkou 107,2 milionu korun. Druhá firma nabídla o 510 tisíc více a podle zjištění vyšetřovatelů byla jen takzvaným křovím.

„Ono by to fakt vypadalo blbě, kdyby byla jenom jedna nabídka,“ uvedl podle odposlechu Wejnar, tehdejší ředitel libereckého dopravního podniku.

V obvinění policisté uvedli, že cena zakázky byla minimálně o 13,7 milionu korun nadhodnocena. Teď ale Ministerstvo financí vyčíslilo škodu na zmíněných 48 milionů. Peníze na autobusy měly jít rovněž z Evropské unie.

Policisté si navíc nahráli v dubnu 2016 také debatu mezi Wejnarem a Vařilem, při které tehdejší ředitel dopravního podniku uvedl, že část plnění z již nakoupených autobusů bylo rozděleno mezi politické strany a část dostala osoba jménem „Míra“. O koho v obou případech konkrétně jde, ale policie neuvádí.

V kauze bylo dosud obviněno deset lidí. A případ zatím ještě není u konce.

„Co se týče předpokladu ukončení vyšetřování, s ohledem na jeho rozsah a současný stav mohu s jistotou prohlásit, že vyšetřování bude nadále pokračovat, určitě v řádu měsíců,“ uvedl náměstek ústeckého krajského státního zástupce Dan Anděl.

Reklama

Doporučované