Hlavní obsah

Při útoku islamistů na hotel v Mogadišu přišlo o život nejméně 17 lidí

Foto: https://www.facebook.com/EliteHotelSomalia

Hotel Elite na pláži Lido v somálském Mogadišu.

Reklama

aktualizováno •

Na luxusní přímořský hotel v somálském Mogadišu zaútočili v neděli ozbrojenci z islámských milicí Šabáb, kteří podle policie zabili 12 lidí. Zemřít pak podle agentury DPA mělo i všech pět útočníků.

Článek

Podle mluvčího vlády nejprve sebevražedný atentátník odpálil nálož s výbušninou v autě před vchodem do hotelu. Poté dovnitř pronikli ozbrojenci, kteří začali střílet. Střelba pak byla ze čtyřpatrového hotelu slyšet ještě několik hodin, během nichž se snažila policie útočníky zneškodnit.

Zraněných jsou zatím tři desítky, uvedla s odvoláním na záchranáře agentura Reuters. „Máme mrtvé a zraněné mezi kolemjdoucími civilisty a dalšími, kdo byli uvnitř hotelu. Mezi mrtvými je i jeden z vedoucích na ministerstvu informací,“ prohlásil mluvčí tohoto resortu Ismail Mukhtar Omar. Mluvčí policie později upřesnil, že mezi oběťmi jsou dva vládní zaměstnanci, tři členové hotelové ochranky a nejméně čtyři civilisté.

Útok se odehrál v hotelu Elite, který stojí přímo u pláže Lido. Podle médií jde o místo, kde se s oblibou scházejí mladí lidé a vládní úředníci.

„Slyšel jsem hlasitý výbuch v hotelu, následovala střelba a pak oblaka dýmu,“ citovala agentura Reuters očitého svědka.

Loni v prosinci při výbuchu nálože umístěné v autě u kontrolního stanoviště v Mogadišu zemřelo nejméně 83 lidí. K útoku se později přihlásily islámské milice Šabáb. Letos v červenci se ozbrojenci ze Šabábu v metropoli pokusili o atentát na velitele somálské armády, generála Odawu Yusufa Ragea. Sebevražedný atentátník najel do jeho konvoje, generál ale vyvázl bez zranění, zemřel nejméně jeden civilista.

Islamisty vyhnaly místní bezpečnostní složky z Mogadiša v roce 2011, přívrženci hnutí ale mají stále pod kontrolou rozlehlé venkovské oblasti a podnikají gerilové operace a sebevražedné atentáty převážně v hlavním městě.

Reklama

Doporučované