Hlavní obsah

USA sledují tragédii. V chaosu na hudebním festivalu umírali lidé

Foto: ČTK

K neštěstí došlo na festivalu Astroworld v texaském Houstonu. Snímek z show rappera Travise Scotta, hlavní hvězdy festivalu.

Reklama

aktualizováno •

Nejméně osm lidí zahynulo při tlačenici, jež nastala před pátečním zahájením hudebního festivalu v americkém Houstonu. Podle stanice ABC bylo na místě také mnoho zraněných. Do areálu zřejmě proniklo mnoho lidí bez lístků.

Článek

Festival Astroworld se měl konat od pátku do dneška v houstonském komplexu NRP Park s účastí 50 000 hudebních fanoušků. Už před zahájením přišlo k branám velké množství lidí a někteří se snažili dostat dovnitř předčasně. Nastal chaos a mnoho lidí ušlapal valící se dav.

Podle agentury AP, která citovala velitele houstonských hasičů Samuela Penu, nastal hlavní tlak fanoušků v pátek večer kolem 21:00 místního času (dnešních 3:00 SEČ), když se snažili dostat blíž k pódiu v době vystoupení rappera Travise Scotta. Do nemocnice bylo převezeno 17 lidí, z nichž 11 utrpělo infarkt.

Podle webu Houston Chronicle Travis Scott, který festival založil, několikrát přerušil vystoupení, když si všiml, že se mezi fanoušky něco děje. Rapper později požádal ochranku, aby se ujistila, že jsou v pořádku, a pomohla jim z davu.

„Vypadalo to, že se to stalo během několika minut. Najednou jsme měli na zemi několik lidí, kteří utrpěli nějaký druh srdeční zástavy nebo jinou zdravotní příhodu,“ uvedl příslušník houstonské policie Larry Satterwhite.

Stanice Sky2 zaznamenala u komplexu NRP už v pátek ráno fronty lidí, kteří chtěli být první při zahájení. I podle webu ABC13 se stovky lidí snažily proniknout do areálu akce ještě před tragédií. To lze vidět i na videu, podle něhož se do areálu lidé dostávali zcela nekontrovatelně.

Aby se fanoušci dostali na koncert, pokusili se vyřadit z provozu detektory kovů a proniknout skrze bezpečnostní kontroly. To se jim i částečně povedlo, později se ale návštěvníci, kteří do areálu vnikli bez vstupenek, dostali do konfliktu s policií. Podle houstonského serveru stále není jasné, zda při tom někdo utrpěl zranění.

„Když jsme ve 14:00 přijížděli na festival Astroworld v NRG Parku, branou se valil dav lidí. Stovky lidí zničily bezpečnostní vchod pro VIP a obešly tak kontrolní stanoviště. Lidé byli pošlapáni. Někteří byli zadrženi,“ napsala na Twitter Mycah Hatfield z ABC13.

Travis Scott, který festival pořádá, z Houstonu pochází. Festival se koná od roku 2018 každoročně, zrušen ale byl i loni, kvůli pandemii onemocnění covid-19. Mnoho fanoušků tak bylo rozhodnuto nenechat si ten letošní ujít. Koncert byl zrušen, když se objevili první zranění, uvádí AP.

Podle některých videí se také návštěvníci koncertu zdráhali vytvořit prostor pro ambulanci, která se snažila dostat ke zraněným.

O festival, který se letos poprvé stal vícedenní akcí, byl zřejmě enormní zájem. Prodalo se až 100 000 vstupenek, což je oproti předchozímu ročníku dvojnásobek. Podle houstonských médií se lístky vyprodaly i navzdory zvýšení ceny během 30 minut od zahájení prodeje.

Reklama

Související témata:
Festival Astroworld

Doporučované