Hlavní obsah

V Hradci Králové v den 100. výročí republiky vystrojili pohřeb slušnosti a demokracii

V Hradci Králové se v den výročí 100 let od založení samostatné republiky přišli rozloučit se svobodou, demokracií a slušností.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejen bujaré oslavy, kladení věnců a sváteční proslovy připomínaly v Hradci Králové 100 let od založení samostatného Československa. Aktivisté z organizace mluvmespolu.cz uspořádali v neděli večer smuteční průvod za demokracii, slušnost a svobodu, které se podle nich ze společnosti vytrácejí.

Článek

Symbolický smuteční průvod prošel v neděli historickým centrem Hradce Králové. Lidé v černém oblečení a s morovými maskami na obličejích odnesli v rakvi slušnost, demokracii a pravdu, které podle nich byly 28. října 2018 ve věku 100 let povolány na onen svět.

„Chceme slavit 100 let od založení republiky, ale zároveň si uvědomit, že jsou problémy demokracie a na ně chceme tímto happeningem upozornit,“ uvedl pořadatel akce Vít Luštinec z organizace mluvmespolu.cz. Organizátoři se symbolickou akcí chtěli za uplynulými 100 lety ohlédnout. „Klademe si otázku, jestli bychom se dnes odpovědně mohli zakladatelům republiky a lidem, kteří bojovali proti totalitám a nesvobodám, jež naši republiku potkaly, podívat do tváří a říct si, jestli děláme pro naši republiku maximum,“ dodal.

Aktivisté nesli rakev k plakátu plačícího Masaryka od autora graffiti, který si říká ChemiS. Reprodukci jeho díla, které původně vytvořil v Olomouci v areálu tamní univerzity, umístili organizátoři akce na jeden z domů v Hradci Králové.

Oslavy 100 let od založení republiky se v Hradci Králové konaly po celý víkend. V sobotu se veřejnosti mimořádně otevřel zrekonstruovaný dřevěný kostelík svatého Mikuláše ze 17. století, který v roce 1935 přestěhovali z východního Slovenska do Hradce Králové jako památník československým legionářům. V posledních dvou letech procházel rekonstrukcí a v sobotu si ho poprvé mohla prohlédnout široká veřejnost. V neděli odpoledne se Hradečáci tradičně sešli na Masarykově náměstí pod sochou prvního československého prezidenta a oslavy vyvrcholily v neděli ohňostrojem na Velkém náměstí.

Reklama

Doporučované