Hlavní obsah

Jednejme o vládě s ANO, rozhodla ČSSD. Stíhaný Babiš je problém, ale ne překážka

Byl to férový souboj. Projev Jana Hamáčka po zvolení předsedou ČSSD.Video: Seznam

 

Reklama

Až ve druhém kole zvolil mimořádný sjezd ČSSD svého nového předsedu. Delegáti nakonec ze sedmi původních kandidátů vybírali mezi Jiřím Zimolou a Janem Hamáčkem. Ten zvítězil.

Článek

Sociální demokraté čtyři měsíce po neúspěšných sněmovních volbách zvolili nového lídra.

Mimořádný sjezd nejstarší české politické strany v Hradci Králové však nejednal jenom o něm. Soc. dem. řešila i to, proč utrpěla volební debakl a zda a jak má jednat o účasti v příští vládě trestně stíhaného Andreje Babiše.

Na sjezdu mluvil Miloš Zeman, sociální demokraty k podpoře Babišovy vlády vyzval:

Projev prezidenta Miloše Zemana na sjezdu ČSSD.Video: Seznam Zprávy

Události na sjezdu jsme sledovali online:

20:55 - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se chce sejít s nově zvoleným předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a jednat s ním o tom, za jakých podmínek by sociální demokracie mohla vstoupit do vlády nebo kabinet tolerovat.

Babiš to v neděli večer řekl novinářům po večeři s prezidentem Milošem Zemanem. Zároveň odmítl variantu, že by osobně ve vládě nebyl. Očekává, že na schůzce s Hamáčkem bude chtít slyšet představy ČSSD.

„My nepřijdeme s ničím. My si pozveme pana Hamáčka a budeme jednat a musí nám oni sdělit, za jakých podmínek by chtěli buď nás tolerovat, nebo jít do vlády,“ řekl. Zopakoval přitom, že by upřednostnil vytvoření menšinového jednobarevného kabinetu ANO, který by jiné strany podporovaly výměnou za programové ústupky.

20:17 - ČSSD pověřila na svém sjezdu v Hradci Králové nového předsedu Jana Hamáčka jednáním o vládě s ANO. Kabinet se ale nesmí opírat o hlasy SPD Tomia Okamury. ČSSD zároveň vyzvala ANO, aby do vlády nenominovalo trestně stíhané osoby. To se týká předsedy Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Sjezd nehlasoval o přísnějším návrhu sociálnědemokratických senátorů, který měl označit trestně stíhané osoby za zásadní překážku vstupu do vlády.

Ve schváleném usnesení sociální demokraté uvedli, že trestní stíhání považují za zásadní problém a vyzvali ANO, aby neblokovalo nominací obviněné osoby vznik stabilní vlády. Vedení ANO dříve odhlasovalo, že na osobě Babiše v pozici premiéra trvá.

20:12 - Sjezd ČSSD bude pokračovat 7. dubna. Sociální demokraté by měli zvolit stranické místopředsedy. O funkce by se mohly ucházet tři desítky kandidátů.

19:31 - Na své stranické posty rezignovali po Milanu Chovancovi další členové z původního vedení ČSSD. Funkce se na sjezdu v Hradci Králové vzdali místopředsedové Jan Birke, Petr Dolínek, Lubomír Zaorálek a Michaela Marksová.

19:20 - Statutárním místopředsedou ČSSD byl zvolen bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. Získal 335 hlasů. Porazil tak poslance a někdejšího brněnského primátora Romana Onderku. Ten obdržel 134 hlasů. 

Zimola byl dlouhodobým kritikem dosavadního vedení ČSSD, delegáty dnes zaujal mimo jiné projevem, při kterém část přednesl v růžových brýlích -tak, jak podle něj situaci hodnotilo dosavadní vedení strany.

Nominační projev Jiřího Zimoly.

Zimolu loni vyškrtlo předsednictvo strany z jihočeské kandidátky do sněmovních voleb kvůli problémům kolem jeho chalupy v Lipně nad Vltavou, které vedly k jeho rezignaci na funkci hejtmana.

Policie krátce před sjezdem ČSSD případ financování stavby Zimolova rekreačního domu uzavřela. Kriminalisté kvůli tomu nikoho stíhat nebudou.

19:13 - Zástupci sněmovních stran bezprostředně po rozhodnutí dnešního mimořádného sjezdu ČSSD v Hradci Králové gratulovali novému předsedovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi ke zvolení.

Šéf ODS Petr Fiala doufá, že ČSSD si bude pod současným místopředsedou Sněmovny vědoma své demokratické tradice. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že očekává férové a korektní soupeření i spolupráci.

19:08 - Výsledek volebního sjezdu ČSSD bude důležitý i pro vyjednávání o vládě Andreje Babiše. Ten v neděli večeří s prezidentem Milošem Zemanem v Průhonicích nedaleko Prahy.

19:04 - Prioritou ČSSD jsou podle nového předsedy strany Jana Hamáčka podzimní komunální a senátní volby.

„Doufám, že z dnešního sjezdu a jeho pokračování vzejde silný tým vedení sociální demokracie, který si ten podzim vytkne. Úkolem je přesvědčit voliče, kteří od nás odešli, že sociální demokracie je tady pro ně a že má smysl se vrátit,“ řekl Hamáček krátce po svém zvolení novinářům.

18:44 - O funkci prvního místopředsedy ČSSD se ucházejí neúspěšný kandidát na předsedu a bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola a poslanec, někdejší brněnský primátor Roman Onderka. Dosavadní statutární místopředseda Milan Chovanec, jenž neuspěl ve volbě předsedy, nekandiduje.

„Slibuji si, že výsledkem sjezdu musí být vzkaz veřejnosti, našim voličům, že sociální demokracie se znovu nadechuje, že z pozice pod hladinou vyplouváme nahoru,“ řekl v nominačním projevu Zimola.

Onderka řekl, že ČSSD hraje „blbě“, proto její voliči ve sněmovních volbách utekli k hnutí ANO Andreje Babiše nebo k volebním urnám nepřišli vůbec. ČSSD musí začít mluvit podle Onderky jasně a srozumitelně.

18:17 - Hamáček dostal podle oficiálních výsledků volby 272 z 516 platných hlasů. Zimolu volilo 224 delegátů sjezdu. Lístky si vyzvedlo 527 delegátů. Ke zvolení tak bylo třeba 264 hlasů.

„Přistupuji k vaší důvěře s pokorou,“ řekl v děkovném projevu Hamáček. Slíbil, že začne pracovat už od pondělí. Poděkoval také další šestici kandidátů na předsedu za férový souboj a Zimolovi k výsledku.

„Byl to souboj argumentů,“ řekl Hamáček. Doufá, že ČSSD vyjde ze sjezdu jednotná a se silným týmem ve vedení. Do něj nikoho nepodpořil. Zimola delegáty požádal o důvěru ve volbě prvního místopředsedy.

17:51 - Podle dvou zdrojů Seznamu ve druhém kole volby zvítězil Jan Hamáček. Dosavadní místopředseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny získal ve druhém kole volby potřebný nadpoloviční počet hlasů.

17:49 - Podle informací reportérky Seznamu se v zákulisí mluví o dohodách, podle nichž by měl vyhrát Jan Hamáček a Jiří Zimola by měl být místopředsedou.

17:36 - Skončilo hlasování ve druhém kole volby předsedy ČSSD. Statutární místopředseda Milan Chovanec po svém neúspěchu v prvním kole oznámil rezignaci na svou funkci.

Chovanec zároveň nebude kandidovat na místopředsedu. Straně chce dál pomáhat jako poslanec. Exministr vnitra se chce zaměřit na bezpečnostní témata.

Novinářům v Hradci Králové řekl, že postupující Jiří Zimola i Jan Hamáček, ze kterých vybírají delegáti ve druhém kole, jsou silní kandidáti na předsedu. Žádného před druhým kolem nepodpořil.

Možná jsme to fakt dělali špatně, říká po své porážce Milan Chovanec: 

Video: Seznam Zprávy

„Dopředu se dostali dva silní kandidáti, moje role tím končí, já na místopředsedu kandidovat nebudu. Budu držet palce, aby ten, kdo bude zvolen, aby se situace zlepšila,“ řekl. Před druhým kolem nepodpořil žádného z kandidátů, byť připustil, že ví jasně, kterému z nich dá svůj hlas.

17:12 - Začalo druhé kolo volby předsedy ČSSD.

16:39 - V prvním kole volby předsedy nebyl nikdo zvolen. Do dalšího kola postupují Jiří Zimola a Jan Hamáček.

Nominační projev kandidáta na předsedu ČSSD Jiřího Zimoly.

Zimola dostal podle oficiálních výsledků v prvním kole od delegátů 179 hlasů, Hamáčkovi dalo hlas 155 z nich. Na předsedu kandidovalo sedm uchazečů. Nejúspěšnějším z nepostupujících do druhého kola volby byl úřadující šéf strany Milan Chovanec, který dostal 116 hlasů. Ostatní našli maximálně tři desítky podporovatelů.

Lístky si vyzvedlo 530 delegátů, 526 z nich se zúčastnilo volby. Žádný z kandidátů se nepřiblížil 266 hlasům, díky kterým bylo možné stát se předsedou hned v prvním kole.

16:30 - Před Kulturním domem Střelnice došlo k incidentu. Novinář Štěpán Kotrba nastříkal do očí pepřový sprej bezdomovcům. „Po nás jenom chtěli drobné,“ popsal podle Aktuálně.cz incident europoslanec Miroslav Poche, který byl poblíž.

Kotrba tvrdí, že ho jeden z mužů napadl. Podle redaktorky Seznam Zpráv Michaely Ryšavé Kotrbu ze Střelnice vyvedli.

Novináře Štěpána Kotrbu z Kulturního domu Střelnice vyvedli.Video: Seznam Zprávy

16:20 - Po volbě předsedy se znovu začíná plnit sál Kulturního domu Střelnice v Hradci Králové, kde se odehrává 40. sjezd ČSSD.

15:40 - Probíhá tajná volba nového předsedy ČSSD. Bude trvat půl hodiny. Během této doby jsou přerušené veškeré další projevy.

15:30 - Pokračují projevy přihlášených řečníků. Slova se ujal předseda Senátu Milan Štěch. Ten chce, aby ČSSD zůstala v opozici.

„S takovým (volebním) výsledkem bychom tam byli chudí příbuzní Andreje Babiše, vytřel by si s námi víte co,“ řekl Štěch. Spolustraníky varoval, že spláčou nad výsledkem, pokud do vlády s Babišem půjdou.

Nominační projevy kandidátů na sjezdu ČSSD:

15:19 - Skončily projevy kandidátů na předsedu ČSSD. Následovat bude volba stranického lídra. Ta bude tajná.

15:09 - Se svým projevem začala kandidátka na předsedkyni strany, starostka České Lípy a zastupitelka Libereckého kraje Romana Žatecká. „Vy ve volbě rozhodnete, jestli půjdeme starou cestou, anebo novou a zastavíme pád k zemi,“ prohlásila.

„Chci změnit formalistické vedení v dynamické. Musíme se také vrátit mezi lidi a mluvit s nimi,“ říká Žatecká. „Jsou čtyři měsíce po volbách a my si teprve teď děláme pořádek ve vlastních řadách. Přitom bychom se měli věnovat kampani pro komunální volby,“ dodala s tím, že nabízí krizové řízení strany.

Projevy kandidátů na sjezdu ČSSD.Video: Seznam

14:25 - Mluví Milan Chovanec, momentálně statutární šéf strany a kandidát na předsedu. „Jediné, co nabízím, je práce, manažerské schopnosti a možná životní zkušenosti.“ Chovanec několikrát zopakoval, že není charismatickou osobností jako francouzský prezident Emmanuel Macron či slovenský premiér Robert Fico.

Úřadující šéf ČSSD se v kandidátském projevu postavil proti účasti strany ve vládě. Delegátům dnešního mimořádného sjezdu strany v Hradci Králové řekl, že ani dohodou na vládě nebude možné zamezit tomu, že ANO bude mít ve Sněmovně alternativní koalici s hnutím Svoboda a přímá demokracie a komunisty, která si bude dělat co chce.

Nominační projev neúspěšného kandidáta na předsedu ČSSD Milana Chovance:

Video: Seznam Zprávy

14:05 - Na sjezdu začaly projevy kandidátů na předsedu, jako první hovoří Jan Hamáček.

Pokud ČSSD zůstane v opozici, bude často stát proti vlastnímu programu, který vytunelovalo hnutí ANO, prohlásil. Sociální demokraté by měli podle něho usilovat o resorty, díky kterým je možné prosazovat stranický program. Zároveň s ohledem na trestní stíhání předsedy ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše Hamáček uvedl, že účast trestně stíhaných ve vládě není možná.

„Jednat o vládě neznamená do ní vstupovat,“ zdůraznil Hamáček. Pokud by se ČSSD měla na kabinetu podílet, podle něho by o tom museli po dokončení vyjednávání rozhodnout členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

13:45 - Na sjezdu zazněl v diskusi i návrh, aby delegáti sociálnědemokratickou stranu úplně zrušili a rozhodli o jmenování likvidátora. Návrh kladnou odezvu nesklidil, členové ČSSD ocenili vystoupení řečníka silným pískotem a výrazy nesouhlasu.

Zeman: Za volební propad ČSSD může to, že strana neměla silného lídra

Projev prezidenta Miloše Zemana na mimořádném sjezdu ČSSD v Hradci Králové.Video: Seznam Zprávy

12:20 - Objevují se první reakce na Zemanův projev. „Přemýšlím, kdy jsem slyšel lepší projev na stranické půdě, než byl ten dnešní, co pronesl pan prezident. Musím říct, že byl skvělý. Pravdivý, trefný, vtipný a pronesený spatra. Podle mě geniální rétor,“ napsal Andrej Babiš, který se s prezidentem večer sejde na večeři v Průhonicích.

12:13 - Na sjezdu znějí zprávy o chodu strany. Delegáti se po projevu prezidenta a slovenského premiéra ve velkém odebrali na oběd.

11:47 - Chovanec říká, jaká ministerstva by měla ČSSD chtít. Nemůžeme jít do vlády s tím, že se hrbíme, říká. Babiš by neměl být premiérem ve vládě, které se ČSSD účastní.

11:39 - Mluví Milan Chovanec a děkuje prezidentovi. Líčí příběh Sobotkovi demise. Říká, že o ní nevěděl a že pak navrhoval jiné řešení, ale byl prý přehlasován.

Projev úřadujícího předsedy ČSSD Milana Chovance na úvod mimořádného sjezdu strany.Video: Seznam Zprávy

11:27 - Mluví slovenský premiér Robert Fico, který chtěl také být prezidentem. V posledních volbách hlavy státu na Slovensku však neuspěl.

11:22 - Projev Miloše Zemana se chýlí ke konci: „Jsem ovlivněn tím, že právě v této místnosti jsem byl v roce 1993 zvolen předsedou sociální demokracie. Byla to nejkrásnější léta mého politického života, protože jsme šli nahoru.“

Heroické období prý skončilo zradou a pádem.

11:20 - Dostali jste se do propadu proto, že ve vašem čele nestála osobnost, říká prezident s narážkou na osobu Bohuslava Sobotky.

11:18 - Prezident poradil socialistům, jak měli uspořádat program. „Jediné, co bych si přál, a vy jste to neudělali, že nejdřív by měly zaznít kandidátské proslovy na předsedu, které by měly odpovědět na otázku, zda jít do vlády, nebo ne.“

11:15 - Téma vládního vyjednávání pokračuje. Miloš Zeman připomíná, že se v neděli večer sejde s Andrejem Babišem. „Nechcete-li upadnout do zapomenutí, pracujte. Pracovat můžete jen tehdy, když budete účastni vládních aktivit.“

11:10 - Suchá je skýva opozice, říká Zeman socialistům, které v dalších hodinách čeká debata o tom, zda jít do vlády. Upozorňuje, že neúčast ve vládě může vést k tomu, že ČSSD klesne pod pět procent.

11:10 - Zeman pokračuje ve výčtu lidí, kteří se s ním dostali do sporu. Za svou největší chybu označil, že kdysi navrhl jako svého nástupce Vladimíra Špidlu. Říká, že Špidla poškodil sociální demokracii. A nebyl prý sám.

11:05 - Připomenuti jsou i hejtmani jiných stran, kteří dali najevo, že podpořili Jiřího Drahoše - Jiří Čunek z KDU-ČSL a Martin Půta. „Skotačili na louce a skládali písmenka, až jim vyšel Jiří Drahoš,“ uvedl prezident.

11:04 - Prezident říká, že každý má právo na svůj názor, vzápětí jmenuje sociálnědemokratické hejtmany, kteří ho nevolili. Na všechna jména si však nedokáže vzpomenout.

11:02 - Prezident zahájil projev slovy o vděčnosti k sociálním demokratům, kteří ho podpořili ve volbě prezidenta. Jmenuje Jana Hamáčka, Milana Chovance a Jiřího Zimolu. Ostatní kandidáty na předsedu prý nezná.

11:00 - Začíná mluvit Miloš Zeman. Říká, že mu bylo líto, že dlouho nebyl na sjezdu své bývalé strany.

10:40 - Už víme, proč sociální demokraté hodlají svůj sjezd uzavřít. Nervozita panuje od samého počátku, delegáti se přou o procedurální otázky kolem volby nového předsedy. Milan Chovanec už to nevydržel a upozorňuje, že Miloš Zeman čeká v zákulisí na projev.

10:35 - Čeká se na projev prezidenta Miloše Zemana, jeho podporovatelé přišli také.

Hovoří předseda krajské organizace SPO v Hradci Králové Miroslav Matějka.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

10:20 - Postup sociálních demokratů vůči médiím, která chtějí o jejich straně referovat, je tvrdší, než jsme mysleli. Sjezd začal, ale novináři směli do sálu až se zpožděním. Projednává se procedura a čeká se projev na Miloše Zemana.

10:18 - Kritikům se nevyhnuli ani bývalí přední funkcionáři sociální demokracie.

10:15 - Naopak poslední premiér ČSSD a předseda strany Bohuslav Sobotka už v médiích oznámil, že na sjezd nedorazí. Na předsedu strany kandidují především úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec, místopředseda Jan Hamáček a někdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola. Chovanec má tři nominace z regionů, Hamáček pět.

10:00 - Už ráno na Miloše Zemana čekali jeho kritici - s transparenty „Stydím se za prezidenta“ a s přelepenými ústy jako odkazem na Zemanův výrok po volebním vítězství, že ti, kdo ho nevolili, budou muset pět let po dobu jeho nového mandátu držet ústa.

Odpůrci Miloše Zemana protestují před jeho projevem na sjezdu sociální demokracie.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované