Hlavní obsah

V Idlibu pravděpodobně zabíjel sarin a chlór. OSN chce na Sýrii uvalit rezoluci, hrozí i sankcemi

Západní země vypracovaly rezoluci, která bude po Damašku požadovat otevřenou spolupráci ve vyšetřování.

Reklama

Článek

Zástupci Rady bezpečnosti OSN reagují na tragické události v Sýrii. Použití chemických látek odsoudili a vypracovali návrh rezoluce, ve které požadují otevřenou spolupráci Damašku při vyšetřování.

Dosud není jasné, kde se po náletu na syrskou oblast Idlib chemické látky vzaly. Zatímco v úterý informovala Syrská organizace pro lidská práva, že chemikálie na civilisty shodila syrská armáda nebo její spojenci, například Rusko, ve středu se vlády obou zemí ostře ohradily. Toxické látky prý pocházely z muničního skladu nebo továrny na zbraně. Právě tyto objekty byly cílem náletu syrských letounů. Prý jsou v držení tamních rebelů.

Sýrii zasáhl letecký útok. Pozor, záběry jsou drastické.

Pokud se potvrdí, že syrská vláda skutečně použila otravné látky, Rada bezpečnosti Damašku hrozí sankcemi. Rusko ale aktuální postoj OSN nepodporuje. Jako stálý člen Rady bezpečnosti může připravené rezoluce vetovat. A to se stalo už v předchozím případu, kdy byl text namířen proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Podívejte se, jak zasedala ve středu v New Yorku Rada bezpečnosti OSN. Částečně simultánně tlumočeno.

„Nedomníváme se, že má smysl přijmout usnesení o útoku chemickými zbraněmi v jeho současné podobě," řekla podle agentury Interfax mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, podle níž se návrh neopírá o věrohodné údaje.

„Každý viděl to letadlo, jak bombardovalo oblast plynem," řekl ve středu agentuře Reuters Hasan Hadž Alí, šéf Svobodné idlibské armády. Tato povstalecká skupina bojuje proti syrskému režimu po boku Syrské svobodné armády (FSA), podporované Tureckem. Alí dodal, že všichni místní civilisté prý ví, že rebelové v oblasti útoku nemají žádné sklady zbraní ani továrnu na jejich výrobu.

O zásahu toxickou látkou vydali svědectví zasažení Syřané:

Oběti úterního útoku v syrském Chán Šajchúnu vykazují příznaky toho, že byly zasaženy nejméně dvěma různými chemickými látkami. Jedna z nich může být sarin, druhá chlór. Informovala o tom ve středu mluvčí české pobočky mezinárodní organizace Lékaři bez hranic Iveta Polochová. Tato organizace poskytuje podporu urgentnímu příjmu v nemocnici v Báb al-Hávě v syrské provincii Idlib.

Reklama

Doporučované