Hlavní obsah

V Indii jsou každou hodinu hlášená čtyři znásilnění

Indie je nejnebezpečnější zemí pro ženy.Video: Reuters

 

Reklama

Indie je nejméně bezpečnou zemí pro ženy, vyplývá to z průzkumu Thomas Reuters Foundation. Může za to především častý výskyt sexuálního násilí a praxe nucených manželství.

Článek

Průzkum vychází z ankety s více než pěti sty odborníky a Indie v něm dopadla hůře než Afghánistán a Sýrie. Ty se umístily na druhém a třetím místě. Lépe jsou na tom podle odborníků i ženy v Somálsku a Saúdské Arábii.

Podobný průzkum nadace provedla již v roce 2011, kdy nejhůře dopadl Afghánistán a Demokratická republika Kongo. Letošní výsledek podle odborníků ukazuje, že Indie nedělá v boji proti násilí na ženách dost. Z vládních dat vyplývá, že počet nahlášených zločinů proti ženám vzrostl mezi lety 2007 a 2016 o 83 procent. V průměru byla každou hodinu nahlášena čtyři znásilnění.

Odborníci rovněž označili Indii za zemi, kde v největší míře dochází k obchodu s lidmi. To je dáno především tradicí nucených sňatků, která v zemi přežívá. Násilí na ženách je v posledních letech v zemi velmi diskutovaným tématem. Zásluhu na tom mělo několik skandálních případů znásilnění, jenž vyvolaly masové protesty. Nejznámějším je případ studentky, kterou na cestě z kina v autobuse znásilnila a posléze zavraždila skupina mladíků.

Reklama

Související témata:

Doporučované