Hlavní obsah

V Indii se objevil zákeřný virus, na který neexistuje očkování

V Indii se objevil smrtící virus. Video: Jan Marek, Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Virus Nipah už v Indii zabil minimálně deset lidí. Vláda sestavila speciální tým, který má zajistit, aby se nákaza přestala šířit dál. Neexistuje na něj však vakcína.

Článek

Virus Nipah, který šíří kaloň indický, má symptomy chřipky a může poškodit mozek. Podle agentury Reuters mu na jihu Indie podlehlo už deset lidí. Oznámila to indická vláda s dovětkem, že dalších devět případů je pod bedlivým dohledem. Zároveň upozorňuje, že není důvod k panice, protože jsou všichni nakažení v karanténě.

Světová zdravotnická organizace oznámila, že na virus neexistuje účinné očkování. Šíří se skrze tělní tekutiny a může způsobovat encefalitidu nebo zánět mozkových blan. Obvyklá léčebná metoda je paliativní péče.

K prvnímu úmrtí ve státu Kérala. Z osmnácti lidí, kteří byli testováni pro podezření z nákazy virem, jich bylo dvanáct pozitivních. Tři oběti pocházely z jedné rodiny a byly pravděpodobně kousnuty netopýry, kteří se usídlili ve studni nedaleko jejich obydlí.

Vláda sestavila speciální tým, jenž se nákazou zabývá. Možné rozšíření infekční choroby by pro Indii mělo masivní následky. V zemi s druhou největší populací na světě se nákaza lehce rozšíří. Indie je známá nedostatečným prošetřováním a podchycením infekcí. Každoročně zemřou stovky lidí na horečku dengue.

Virus Nipah se poprvé objevil v Malajsii v roce 1998. Za posledních dvacet let v Indii zabil zhruba padesát lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované