Hlavní obsah

Rekordní počet nakažených v Indii, strach budí velká hinduistická slavnost

Foto: Profimedia.cz

Příbuzní oběti covidu-19 se loučí krátkým rituálem se svým příbuzným v krematoriu v Novém Dillí.

Reklama

aktualizováno •

Druhá vlna covidu-19 válcuje Indii. Nemocnice nestíhají přijímat pacienty a dochází zásoby kyslíků i léků. Federální vláda se k přijetí celostátních opatření ale nemá. V zemi dokonce dále může probíhat velký hinduistický festival.

Článek

V Indii opět rekordně stoupl počet lidí nakažených koronavirem. Za posledních 24 hodin přibylo 234 692 případů infekce a dalších 1341 pacientů po nákaze zemřelo. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na indické ministerstvo zdravotnictví.

Druhá vlna pandemie covidu-19 v zemi se dostává do kritické fáze a experti se obávají, že se dále bude zhoršovat. Jednotlivé státy se tak rozhodly přijmout protikoronavirová opatření, aby šíření nákazy zpomalily.

V metropoli Dillí dnes začala víkendová uzávěra. Zavřená zůstanou nákupní centra, tělocvičny, restaurace či některá tržiště. Naopak základní služby budou dále otevřené. Podobně pak kina, která budou přístupná z jedné třetiny kapacit. Povolené jsou dále i svatby až pro 50 lidí a 20 lidí se může zúčastnit pohřbu. Uzávěra začala platit o půlnoci.

Stát Uttarpradéš, domov pro 240 milionů lidí, v neděli uvede všechny svá města a vesnice do jednodeního lockdownu. Severní stát Uttarákhand například omezil shromažďování na 200 lidí. Aktuálně v jeho městě Haridvár nicméně probíhá velkolepý hinduistický festival Kumbh Mela, který budí kritické reakce a obavy, že právě na něm se covid-19 může svévolně šířit. Od ledna město přilákalo 25 milionů lidí, včetně 4,6 milionů, kteří se festivalu zúčastnili tento týden.

Na sociálních sítích kolují videa davů, které ale někteří označují za podvrh a koronavirovou propagandu. Neexistují ani oficiální zprávy, které by informovaly o tom, zda se nákaza mezi poutníky ve vyšší míře šíří. Existují nicméně svědectví lidí, kteří tvrdí, že se covidem-19 nakazili právě na pouti. Jeden z mluvčí festivalu nicméně uvedl, že festival bude pokračovat až do května. Uvedl, že covid-19 „je přírodní neštěstí a každý jednou musí zemřít“. Experti se nicméně obávají, že lidé následně infekci rozšíří do svých regionů po návratu domů.

Situace je kritická i v nemocnicích. Dochází zásoby kyslíku a léků jako je například Remdesivir, který lékaři v Indii k léčbě využívají. Lidé se ho proto nakupují na černém trhu nebo ho shánějí přes sociální sítě. Reportéři BBC v Dillí vypátrali, že jednu dávku remdesiviru mohou zoufalí lidé sehnat až za pětkrát vyšší cenu než je ta oficiální. Tamní lékaři přitom doporučují k efektivní léčbě covidu-19 dávek až osm.

Na sociálních sítích lidé dále sdílejí hororové příběhy o úmrtí jejich blízkých, kterým se nedostala potřebná pomoc v nemocnicích.

„V sobotu jsem přišel o svého bratrance. Nemocnice ho nepřijala poté, co dostal mrtvici. Byli jsme ve čtyřech nemocnicích,“ cituje jeden z příběhu Aljazeera.

Lékaři také upozorňují, že se zvyšuje i počet mladších pacientů nakažených covidem-19 pod 45 let a dětí. „V loňském roce tu prakticky nebyly žádné děti s příznaky covidu-19,“ dodává k situaci lékař Khusrav Bajan z jedné z nemocnic v Bombaji pro Aljazeeru.

Nestíhají ani pohřební služby. Na sociálních sítích kolují například videa z krematoria v severoindickém Lucknow, kde tamní zaměstnanci spalují těla venku. Úřady dokonce musely přistoupit k výstavbě provizorní zdi, aby si lidé hořící scenérii nepřicházeli fotit.

Indie eviduje vysoké počty nově nakažených již několik dní. V pátek oznámila 217 353 nových infekcí. Při přepočtu denních přírůstků na 100 000 obyvatel přibývá v Indii zhruba desetkrát méně nakažených za den než v České republice v lednu, kdy epidemie vrcholila. V přepočtu na obyvatele ale Indie provedla od začátku pandemie téměř osmkrát méně testů, než bylo provedeno v Česku.

V druhé nejlidnatější zemi světa Indii, která má 1,3 miliardy obyvatel, se od začátku pandemie infikovalo téměř 14,5 milionu lidí, což je nejvíce po USA.Celkově zemřelo 175 649 osob. Jen od začátku dubna se nakazily dva miliony lidí.

Dosud bylo v 1,3 miliardové populaci distribuováno pouze 117 milionů dávek. Podle lokálních autorit jich je nedostatek.

K tvrdým opatřením se uchylují i další státy jižní Asie. Například Bangladéš nebo Pákistán.

Reklama

Doporučované