Hlavní obsah

V irácké covidové nemocnici vybuchla kyslíková nádrž. Zemřelo 82 lidí

Foto: Profimedia.cz

Pohřební obřad za tři lidi, kteří přišli o život při požáru bagdádské nemocnice Ibn al-Hatip.

Reklama

V íráckém hlavním městě Bagdádu vypukl požár v nemocnici, kde se léčí pacienti s koronavirem. Zahynulo nejméně 82 lidí.

Článek

Více než 100 dalších osob bylo zraněno při požáru, který vypukl v nemocnici Ibn al-Hatib v sobotu večer. Podle BBC došlo k nehodě, při níž explodovala nádrž s kyslíkem, což vyvolalo požár.

Na videích na sociálních sítích je vidět, jak se hasiči snaží uhasit plameny, zatímco lidé prchají z budovy.

Irácký premiér Mustafa al-Kadhimi vyzval k okamžitému vyšetření příčin této „tragické nehody“, jak událost nazval.

Šéf irácké civilní obrany generál Kadhim Bohan uvedl, že požár vypukl v nemocnici na jednotce intenzivní péče, v patře „určeném pro plicní resuscitaci“. Na jednotce intenzivní péče, která je vyhrazena pro nejtěžší případy nákazy koronaviem v Bagdádu, bylo podle agentury AFP asi „30 pacientů“. Všichni pacienti byli převezeni do okolních nemocnic.

Požár byl podle Bohana pod kontrolou v časných nedělních hodinách. Bagdádský guvernér Mohammed Jaber zopakoval výzvu premiéra k urychlenému vyšetřování, které by mělo určit, zda by měl být někdo „postaven před soud“ za nedbalost.

Vládní komise pro lidská práva ve svém prohlášení uvedla, že se jedná o „zločin proti pacientům vyčerpaným pandemií onemocnění covid-19“. Irácké nemocnice se podle BBC během pandemie koronaviru dostaly až na hranici svých možností. Zdravotnický systém v zemi je už tak zatížený dlouhými léty války, zanedbávání a korupce, píše web BBC.

Počet nakažených koronavirem v Iráku od února prudce stoupá a tento týden překročil hranici jednoho milionu. Ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo od začátku pandemie 1 025 288 případů a 15 217 úmrtí. Země zahájila očkovací kampaň minulý měsíc a obdržela téměř 650 000 dávek, z nichž většina pocházela z mezinárodní iniciativy Covax, která si klade za cíl celosvětové sdílení očkovacích látek.

Reklama

Doporučované