Hlavní obsah

V Iráku při protivládních protestech zemřelo už přes 300 lidí. Vojáci pálí do lidí ostrými

Protesty v Iráku doprovází výbuchy a střelba.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Obyvatelé země protestují od října. Viní politiky ze zkorumpovanosti, špatně fungujících služeb a z nedostatku pracovních příležitostí.

Článek

Čtyři mrtvé a přes 100 zraněných si vyžádaly sobotní střety iráckých bezpečnostních složek s protivládními demonstranty v Bagdádu. Informovala o tom agentura AP, která předtím uvedla, že bezpečnostním složkám se podařilo vyklidit několik důležitých mostů v irácké metropoli, včetně jednoho vedoucího do vládní čtvrti.

K vyklizení mostů použily irácké bezpečnostní složky slzný plyn i zábleskové granáty. Podle AP se podařilo vyhnat demonstranty i z mostu Sinak, který vede přes řeku Tigris do zabezpečené Zelené zóny, kde sídlí vláda.

Střety se v sobotu odehrály i v okolí náměstí Tahrír v centru Bagdádu, kde podle agentury AFP zemřeli tři lidé. Další tři mrtvé si vyžádaly noční protivládní protesty v jihoirácké Basře.

V ulicích Bagdádu a ve městech na jihu Iráku se protestuje od začátku října. Lidé poukazují na to, že nemají nic z ropného bohatství, kterým jejich země disponuje, a viní z toho zkorumpované politiky. Vadí jim také špatně fungující služby a nedostatek pracovních míst.

Podle britského deníku Independent zemřelo od začátku protestů už 301 lidí. Dalších 15 tisíc pak bylo zraněno. Bezpečnostní složky proti lidem používají slzný plyn i ostrou střelbu.

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí už dříve uvedl, že je připraven odstoupit, jakmile za něj bude nalezena náhrada. Premiér také přiznal, že politické strany „udělaly chyby“ při vedení země. Slíbil, že „během několika málo dní“ oznámí volební reformy a důležité změny ve vládě.

Reklama

Doporučované